Evanghelia, in 9 limbi la Catedrala Patriarhală. PS Varlaam a indemnat să folosim puterea lăsată Bisericii de Hristos

Vecernia Invierii numită și Invierea a doua a fost oficiată la Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, impreună cu�Preasfințitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum din Patriarhia Antiohiei și a Intregului Orient, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, și cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Textul evanghelic din cadrul slujbei (Ioan 20:19-31) a fost citit in 9 limbi: romană, greacă, arabă, ebraică, latină, engleză, franceză, italiană și ucraineană. Această tradiție are rolul de a sublinia universalitatea credinţei creştine, care a fost propovăduită de Apostoli „la toate neamurile”.

Cea mai mare putere care poate fi dată oamenilor

In continuare, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre puterea pe care a lăsat-o Hristos Apostolilor după Inviere prin cuvintele: „Luați Duh Sfant! Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate, și cărora le veți ține, ținute vor fi”.

„Iată că Mantuitorul, in cea de-a treia zi după Invierea Sa din morți, implinește una din făgăduințele făcute in repetate randuri ucenicilor săi, și anume, că le va da puterea de a lega și dezlega păcatele oamenilor, cea mai mare putere care poate fi dată de Dumnezeu oamenilor”.

PS Varlaam a explicat că Mantuitorul s-a făcut om ca să vindece din interior natura umană de rănile păcatului neascultării. Preasfinția Sa a insistat apoi pe vindecările făcute de Hristos care nu s-au rezumat la trup, ci veneau mereu insoțite de iertarea păcatelor.

„Iată că Mantuitorul, pe tot parcursul activității sale, iartă păcatele oamenilor ca semn că este Fiul lui Dumnezeu care poate face lucrul acesta și ca semn că El a venit in lume ca să caute și să mantuiască pe cel pierdut. A făgăduit ucenicilor această putere, nu a ținut-o doar pentru El”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

Această putere este unul din darurile invierii

„Acum cand Mantuitorul și-a incheiat activitatea publică, activitate culminand cu moartea, ingroparea și invierea sa din morți, la prima intalnire cu ucenicii, implinește această făgăduință și după ce de două ori le impărtășește pacea Sa, suflă asupra lor zicand: Luați Duh Sfant. Cărora veți ierta păcatele vor fi iertate și cărora le veți ține ținute vor fi”, a relatat PS Varlaam.

„Biserica, indată, a practicat această mărturisire a păcatelor și dezlegare sau legare al faptelor pe care oamenii le săvarșesc in viață”.

„Iată această putere dată oamenilor, adică preoților și episcopilor de Hristos Domnul, potrivit făgăduinței sale făcute mai inainte ucenicilor, este unul din darurile invierii Mantuitorului Iisus Hristos din morți”.

„De aceea, iubiți credincioși și credincioase, să folosim această putere lăsată Bisericii de Hristos Domnul cel Inviat și să obținem iertare păcatelor in taina Spovedaniei”, a indemnat Episcopul vicar patriarhal.


Vecernia Invierii numită și Invierea a doua reprezintă slujba Vecerniei pentru ziua de Luni din Săptămana Luminată și se oficiază, in mod tradițional, duminică la amiază.

Citește și Salutul pascal in 37 de limbi

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 115

Id: 80951

Data: May 7, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).