Experți de la două muzee investighează enigma unei morți timpurii de acum două secole

„Undeva, către 1870-1874, o tanără domnișoară a fost condusă pe ultimul său drum dincolo de Bariera Mogoșoaiei. Abia ieșise din adolescență, avand o varstă apreciată la 21-25 de ani”, scrie istoricul Adrian Majuru pe Facebook.

„Familia a ales incinta Bisericii Mavrogheni, aflată atunci in afara limitei administrative a orașului, avand in spate noua Maternitate a Filantropiei, spital inființat in anul 1813, iar in față frumosul parc al Șoselei Kiseleff, un loc de plimbare cu siguranță cunoscut de tanăra noastră.”

„Obișnuia să poarte părul strans, adunat din creștet către tample și lăsat să curgă in carlionți pană aproape spre umeri, după cum putem vedea și azi la portretele unor tinere femei de la mijlocul secolului al XIX-lea”, continuă istoricul.

„Ea a cunoscut numai Podul Mogoșoaiei (numele vechi al Căii Victoriei – n.red.) și nu Calea Victoriei, Bulevardul Lascăr Catargiu nu exista incă, dar știa, desigur, de Casa Capșa sau de Cofetăria Riegler, abia deschisă pe cand viața ei se apropia de sfarșit.”

„Ceva s-a intamplat acolo. Investigațiile sunt in curs, pentru că, in afară de arheologi, avem in echipă antropologi, restauratori și istorici. Revenim cu povestea ei, pas cu pas, in următoarea perioadă”, promite Adrian Majuru.

O descoperire in curtea bisericii

Sicriul de zinc a fost descoperit in curtea Bisericii Mavrogheni din București in primăvara acestui an. Foto: Facebook / Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București a deschis un nou șantier interdisciplinar, după ce lucrările realizate in curtea Bisericii Mavrogheni din Capitală au scos la iveală, in primăvara acestui an, un sicriu vechi de metal, decorat cu ingerași metalici la colțuri.

Analizele chimice de la fața locului au detectat că materialul din care era confecționat era zincul. După indelungi strădanii și cu multă pricepere, arheologii au reușit să scotă sicriul intact și să-l transporte ranforsat pană la Laboratorul de Restaurare-Conservare al Muzeului Olteniei din Craiova.

„Laboratorul de Restaurare de la Muzeul Olteniei Craiova și specialiștii de acolo sunt printre puținii profesioniști care au rămas dedicați unei astfel de profesii. Le mulțumim și pe această cale că au răspuns pozitiv apelului nostru”, transmit reprezentanții muzeului bucureștean.

Restauratorii și antropologii de la Muzeul Olteniei au descoperit in sicriu rămășițele unei tinere mutate la cele veșnice in secolul al XIX-lea. Foto: Facebook / Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu

Restauratorii craioveni, conduși de dr. Leonard Ionescu a luat toate măsurile necesare pentru eliminarea oricăror pericole biologice, prin expunerea obiectului la tratamente fizice și chimice. Apoi au deschis capacul dublu al sicriului.

O parte din primele lor descoperiri este deja expusă de istoricul Adrian Majuru,�care are talentul de a reinvia prin poveste lumi dispărute in negura vremurilor.

Echipa interdisciplinară promite să revină cu detalii.

Vezi și:

  • Grădinița Bisericii Mavrogheni intampină cu un nou spațiu de joacă preșcolarii – inclusiv pe cei cu nevoi speciale
  • La Parohia Mavrogheni se construiește un centru pentru copii cu sindrom Down: Bucuria lor arată prezența Duhului Sfant
  • Fotoreportaj la biserica unde a cantat Brancuși | FOTO

Foto credit: Freepik (deschidere articol – imagine generică)


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 73

Id: 81746

Data: Aug 29, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).