Expoziția itinerantă „Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos” poate fi văzută timp de două luni de zile la Muzeul orașului Oradea.
Sunt expuse obiecte bisericești din secolele 17-19, icoane, manuscrise și exemplare de carte veche precum: Cazania lui Varlaam din 1643, Biblia de la Blaj din 1759, Evangheliar bilingv greco-român, tipărituri brâncovenești ș.a.
Vernisajul a avut loc marți în Palatul Princiar din cadrul Muzeului Orașului Oradea – Complex cultural, în prezența Episcopului Sofronie al Oradiei și a altor personalități ale vieții religioase și culturale din Oradea, informează Episcopia Oradiei printr-un comunicat remis Basilica.ro.
Episcopul Sofronie și-a exprimat bucuria de a avea la Oradea obiecte deosebite de patrimoniu din Arhiepiscopia Dunării de Jos, „un spațiu privilegiat al spiritualității românești”.
Despre această zonă, Preasfinția Sa a spus că înseamnă foarte mult pentru istoria poporului român, întrucât acolo a propovăduit Apostolul cel întâi chemat, Sfântul Andrei.
Ierarhul a amintit și descoperirea multor vestigii paleocreștine, „inclusiv mormântul unui creștin pe care Înaltpreasfințitul Părinte Casian al Dunării de Jos l-a numit Inocens sau Inocențiu, cel nevinovat, ce este expus acum la Galați”.
Curatorul expoziției, Alexandru Chituță, a amintit că exponatele au fost restaurate de curând, redându-li-se strălucirea de altădată, prin grija Arhiepiscopului Casian al Dunării de Jos și a colaboratorilor de la Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos.
Expoziția itinerantă „Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos”, care a fost expusă anul acesta în mai multe orașe din România, aduce în fața publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericești reprezentative pentru secolele 17-19 din Arhiepiscopia Dunării de Jos și urmărește să pună în circuitul cultural-național valorile de artă religioasă ce se regăsesc adunate în tânărul Muzeu al Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos.
Expoziția invită la reflecție asupra moștenirii spirituale lăsate de înaintași și responsabilizare pentru conservarea și valorificarea valorilor patrimoniale bisericești.
Episcopul Macarie a spus marţi în localitatea suedeză Sölvesborg că Sfinţii Mărturisitori Năsăudeni, care şi-au dat viaţa pentru Iisus Hristos, „ne îndeamnă în aceste vremuri la unitate şi la mărturisire”.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la hramul bisericii .....
Data: Nov 14, 2019
Preafericitul Părinte Hrisostom II, Arhiepiscop de Noua Justiniana şi al Întregului Cipru, îşi serbează în 13 noiembrie ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, cunoscut şi sub numele de Ioan Hrisostom.
Conducătorul Bisericii Ortodoxe a Ciprului s-a născut .....
Data: Nov 14, 2019
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sfințit duminică piatra de temelie a noii biserici care va fi construită în orașul Pantelimon.
Lăcașul de cult cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena” și .....
Data: Nov 18, 2019
Maicile și Părintele Mihail de la Mănăstirea Valea Bistrei construiesc o casă pentru o familie cu șapte copii între 7 și 15 ani, fără posibilități materiale.
Casa a fost ridicată până la acoperiș, iar pentru anul viitor este programată partea de finisaje, potrivit .....
Data: Nov 18, 2019
În cuvintele rostite la Duminica a 26-a după Rusalii, Patriarhul Daniel a menţionat că „bogăția nu este rea în sine, pentru că ea vine de la Dumnezeu, dar modul folosirii ei poate fi rău sau bun”.
Episcopul Macarie a îndemnat duminică în Uppsala la rugăciune pentru Camelia-Mihaela Smicală şi copiii ei preluaţi de Protecţia Copilului din Finlanda.
Episcopul Europei de Nord a
Data: Nov 18, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).