Expozitia Tezaur – Episcopia Tulcii , la Sibiu

tezaur

Episcopia Tulcii si Muzeul National Brukenthal deschid o expozitie la Sibiu, joi 28 iulie 2016, la ora 18:00. In cadrul acestui parteneriat, toate obiectele liturgice expuse au fost curatate in renumitul atelier de restaurare – conservare a Muzeului National Brukenthal, iar Episcopia Tulcii s-a ingrijit de realizarea unui elaborat catalog de expozitie, dupa cum ne-a precizat Alexandru Chituta.

Expozitia Tezaur – Episcopia Tulcii/Diocese of Tulcea's Treasure aduce in fata publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericesti reprezentative pentru trei secole, dar si pentru aria culturala si confesionala a Dobrogei de Nord. In acest spatiu milenar se regasesc cetati getice, romane si bizantine, un amestec de civilizatii intr-o sinteza unica, in care trasaturi culturale occidentale convietuiesc cu cele balcanice si orientale.

Zona Dobrogei de Nord este locul unde religiile se intalnesc fara a genera conflicte, dar si spatiul unde crestinismul insusi a implinit 2000 de ani, fapt marcat in toate manastirile dobrogene, dar si pe altarele primilor martiri crestini din Romania, la Halmyris si Niculitel.

Greci, bulgari, lipoveni, ucraineni, aromani, italieni, romani, etc. au creat acel model de respect fata de sine si fata de celalalt, lucru rar intalnit in Europa inceputului de secol XX.

Alexandru Chituta si Raluca Frincu, curatorii expozitiei, au precizat:

Este firesc ca in Muzeul National Brukenthal, sa aducem aceste comori de arta religioasa care au inmagazinat in ele spiritul cel mai profund al credintei romanesti. Şi este un fapt demonstrat pana acum, ca muzeul nostru se implica si ajuta atat persoanele fizice cat si institutiile din tara care nu au o activitate muzeala, in sustinerea si promovarea culturii si artei. Obiectele de cult din Episcopia Tulcii demonstreaza efortul de elaborare a unui limbaj plastic local, prin asimilarea mijloacelor de expresie specifice stilurilor bizantin si slavon.

Expozitia prezinta alaturi de Evangheliile ferecate (avand stanta otomana) caracterizate de o mare maiestrie, bun gust si simt al proportiilor, potire datand de la inceputul secolului al XIX-lea, cu picior prismatic, talpa polilobata si cupa conica, decorate cu motive atat de factura gotica cat si bizantina si ruseasca. In ornamentatia acestor potire apar, pe langa figurile Mantuitorului si ale sfintilor, reprezentari figurative, motive vegetale incarcate: flori, vrejuri, frunze, spatiile intermediare fiind ocupate de entrelacs-uri in relief.

O piesa valoroasa este Crucea de procesiune ce impresioneaza prin dimensiune. Tehnica de executie a sculpturii crucilor de procesiune isi are traditia in atelierele de la Muntele Athos. Deoarece simbolizeaza jertfa lui Iisus, iconografia sculptata a crucii ilustreaza cele mai semnificative momente din viata Mantuitorului, in special Patimile.

Icoana Sfantului Dimitrie izvoratorul de mir se singularizeaza prin dimensiunile neobisnuit de mari, dar mai ales prin valoarea deosebita a ferecaturii de argint, datata 1833, elocventa pentru calitatea intregii colectii de icoane de pe teritoriul dobrogean.

Pe langa chivotele de factura ruseasca se remarca chivotul de la Manastirea Celic Dere, care este o macheta de biserica pentru procesiune. De remarcat decoratiile din medalioanele cu sfinti, busturile sfintilor cat si registrele cu sfinti si serafimi. Scena Adormirii Maicii Domnului, hramul manastirii, este realizat miniatural, cu 16 personaje, aceasta scena fiind conturata de o rama. Superior intr-un triunghi echilateral ce simbolizeaza perfectiunea, se afla ochiul Dumnezeirii, de sub care ies razele harului.

Expozitia Tezaur – Episcopia Tulcii, realizata in parteneriat cu Muzeul National Brukenthal, urmareste sa repuna in circuitul cultural-national valorile de arta religioasa care se regasesc in bisericile si manastirile tulcene. Altfel spus, expozitia este un moment de reflectie serioasa asupra mostenirii spirituale lasate de inaintasii nostri si o responsabilizare pentru conservarea valorilor patrimoniale.

The post Expozitia Tezaur – Episcopia Tulcii , la Sibiu appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1284

Id: 60755

Data: Jul 25, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).