Fără asumarea și purtarea crucii, calea noastră spre mantuire nu este autentică: PS Paisie Sinaitul

„Fără asumarea şi purtarea crucii, calea noastră spre mantuire nu este una autentică”, a spus sambătă Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.

„Hristos-Domnul indeamnă pe fiecare să-şi ia crucea sa, respectand libertatea fiecăruia: Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Nu spune că suntem obligați, nu spune că Dumnezeu ne dă forțat cate o cruce. Nu! Dacă voiește cineva”, a subliniat Preasfinția Sa.

„Crucea trebuie luată, asumată in mod liber de fiecare om, trebuie să existe inițiativa noastră pentru a deveni ucenici ai Mantuitorului! Iar dacă noi avem curajul de a lua crucea, El, Hristos, ne va ajuta să o ducem.”

„Noi trebuie să vedem, in crucea vieţii noastre, crucea lui Iisus. De aceea, un creștin trebuie să fie asemenea lui Simon din Cirene, care L-a ajutat de Iisus să poarte povara Crucii pe calea spre Golgota. Ceea ce-l identifică pe un creștin este purtarea, impreună cu Iisus, a greutății Crucii”, a explicat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

A despărți Crucea de Hristos este nebunie

„Totdeauna a existat la oameni ispita de a fi amăgiți, de a fi seduși, după cum șarpele a ispitit-o pe Eva. A existat ispita de a fi seduși de amăgirea unei mantuiri fără Cruce, de a fi ademeniți de un Hristos fără Cruce, un invățător, un ghid spiritual oarecare”, a avertizat Preasfinția Sa.

„Sau, de cealaltă parte, există și ispita a de a accepta o Cruce fără Hristos, fără bucuria Invierii. Insă, a despărți Crucea de Hristos este adevărata nebunie!”

„Un Hristos fără Cruce nu este Hristos Mantuitorul, ci un invățător oarecare, nimic mai mult. Este una dintre ispite. Invăţătura aşa-zis creştină fără cruce, poate fi atrăgătoare, dar fără Cruce nu aduce Invierea, nu aduce mantuirea, viaţa veşnică, nu este un creștinism autentic”, a avertizat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„Cealaltă ispită este Crucea fără Hristos, angoasa, teama de a rămane jos, injosiți, cu povara păcatului, fără speranță. Este un fel de masochism spiritual. Crucea fără Hristos este crucea fără speranță, fără inviere. Fără Cruce nu este Inviere, dar şi Crucea fără Inviere este nimic, ci doar prin Inviere este totul pentru noi cei aflaţi pe drumul mantuirii.”

Hristos, mereu cu noi pe Drumul Crucii

„O veche tradiție a Bisericii povestește că Sf. Apostol Petru, fugind din cetatea Romei pentru a scăpa de persecuția impăratului Nero, L-a văzut pe Iisus, Care mergea spre Roma, și uimit L-a intrebat: Doamne, unde Te duci? Răspunsul lui Iisus a fost: Merg la Roma, ca să fiu răstignit din nou”, a amintit episcopul vicar patriarhal.

„In acel moment, Petru a ințeles că trebuie să Il urmeze pe Domnul cu curaj, pană la capăt, și a mai ințeles că nu va fi niciodată singur pe calea aceasta; cu el va fi mereu Hristos Cel răstignit pe Cruce pe Care L-a iubit pană la moarte. Iată, și azi, Hristos Domnul cu Crucea Sa parcurge drumurile noastre și ia asupra Sa fricile noastre, problemele noastre, suferințele noastre, chiar și pe cele mai profunde.”

Semnul biruinței iubirii lui Dumnezeu

„Datorită lui Hristos, Care a fost răstignit pe Cruce pentru mantuirea noastră, Crucea reprezintă triumful definitiv al iubirii lui Dumnezeu asupra tuturor păcatelor lumii. Crucea este, aşadar, simbolul cel mai puternic al biruinței, al Invierii”, a mai spus ierarhul.

„Iisus a invins violența neopunandu-i o violență mai mare, ci indurand-o și arătand toată nedreptatea și inutilitatea ei”, a explicat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul. „Adevărații martiri ai lui Hristos nu mor cu pumnii stranși de ură și nici lăsand testamente de răzbunare, ci mor cu mainile impreunate de rugăciune.”

„De aceea, Crucea este cel mai mare și mai tainic semn al biruinței dintre cele ce se pot vedea.”

„Crucea exprimă transfigurarea suferinţei in iubire, a morţii in inviere, biruința asupra păcatelor; și aceasta o face simbolul cel mai elocvent al speranței pe care lumea l-a văzut vreodată”, a adăugat părintele episcop vicar patriarhal.

„Crucea vorbește tuturor celor care suferă – celor asupriți, bolnavi, săraci, marginalizați, victime ale războiului, ale violenței – Crucea le oferă tuturor speranța că Dumnezeu suferă impreună cu ei şi că poate să transforme suferința lor in mangaiere şi bucurie, in inviere.”

O lume fără cruce ar fi una fără speranță

„Și in zilele noastre, vedem Crucea lui Hristos in mulțimea de noi martiri creştini, persecutați pentru credința lor mai ales in Orientul Mijlociu, uciși, arși de vii, sugrumați, decapitați, sub tăcerea lașă a unui Occident creştin doar cu numele”, a amintit Preasfinția Sa.

„Vedem Crucea lui Hristos in cei care fug, epuizați și infricoșați, din calea războaielor. Vedem Crucea lui Hristos ostracizată de cei care vor să o scoată din școli și din instituțiile și spațiile publice, care vor să-L excludă pe Hristos din viața publică, in numele unui păganism laicist, in numele unei pretinse egalități.”

„Vedem Crucea lui Hristos in suferința copiilor și tinerilor exploatați cu complicitatea celor care ar trebui să-i ocrotească; vedem Crucea lui Hristos in durerea bătranilor abandonați de propriile rude”, a continuat ierarhul.

„Iată de ce lumea are nevoie de Cruce! Ea nu este un simplu semn de evlavie privată, de pietate domestică, nu este un simplu semn distinctiv de apartenență la un grup din interiorul societății. Semnificația ei cea mai profundă nu are nimic de a face cu impunerea forțată a unui crez sau a unei filozofii. Semnul Crucii ne vorbește despre iubirea jertfelnică a lui Dumnezeu pentru oameni, ne vorbește despre Inviere şi biruință, ne arată că iubirea poate fi mai tare decat ura, decat violenţa şi moartea.”

„O lume fără cruce ar fi o lume fără speranță, o lume in care tortura și brutalitatea s-ar dezlănțui, cel slab ar fi exploatat și aviditatea ar avea ultimul cuvant. Numai crucea le pune capăt”, a concluzionat Episcopul Vicar Patriarhal Paisie Sinaitul.


Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a slujit sambătă la Paraclisul Catedralei Naționale din București.

Foto credit: Basilica.ro / Ioana Cacso


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 63

Id: 81868

Data: Sep 14, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).