Factbox: Legea inființării Patriarhiei Romane

La numai cateva zile după ce Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis inființarea Patriarhiei Romane, statul venea cu o lege care recunoștea acest fapt istoric și sublinia consensul inițiativei.

Sinodul a decis inființarea Patriarhiei Romane in data de 4 februarie 1925, ca urmare a unui proces inceput imediat după Marea Unire.

La 12 februarie, infiinţarea Patriarhiei Romane a fost adusă in discuţia Senatului, iar la 17 februarie a fost dezbătută in Camera Deputaţilor.

Din insemnările Patriarhului Miron: „La Senat a trecut cu aprobarea tuturor partidelor. La Cameră ceva solemn de tot. Zi rară – cum spun unii – că n-a mai fost la Cameră. Totul unanim. Toţi vorbesc pregătiţi. Ovaţii in picioare. Pe galerie unii plang de insufleţire…”.

Legea infiinţării Patriarhiei Romane a fost promulgată apoi de Regele Ferdinand I, in data de 23 februarie 1925 și publicată in Monitorul Oficial�din 25 februarie 1925.

Ce prevedea legea

Legea avea 5 articole și prevedea următoarele:

Art. 1 – Scaunul arhiepiscopal şi mitropolitan al Ungro-Vlahiei se ridică, ca primat al Romaniei, la rangul de Scaun patriarhal.

Art. 2 – Actualul arhiepiscop şi mitropolit al Ungro-Vlahiei, Inalt Prea Sfinţitul D. D. Dr. Miron Cristea, devine, in calitatea sa de Primat al Romaniei, Patriarh al Bisericii ortodoxe romane.

Art. 3 – Patriarhul Bisericii ortodoxe romane se va bucura de toate drepturile recunoscute de sf. canoane şi legile ţării. Un regulament special intocmit de sf. Sinod va determina mai de aproape aceste drepturi.

Art. 4 – Pe viitor, alegerea Patriarhului Bisericii ortodoxe romane se va face de un colegiu electoral, compus din membrii adunării, care după legea de organizare a acestei Biserici, va alege pe arhiepiscopul şi mitropolitul Ungro-Vlahiei şi din membrii de religiune ortodoxă ai Corpurilor legiuitoare, un regulament special, intocmit de ministerul cultelor, de acord cu sf. Sinod şi aprobat de consiliul de miniştri, va determina modul după care se va săvarşi actul alegerii. Confirmarea alegerii o face, la propunerea sf. Sinod şi a guvernului, Majestatea Sa Regele, care va da apoi investitura, potrivit datinilor ţării pentru capii Bisericii ortodoxe romane.

Art. 5 – Nu vor putea fi aleşi in demnitatea de Patriarh al Bisericii ortodoxe romane decat mitropoliţii şi episcopii in funcţiune ai acestei Biserici

Conform tradiţiei, Sfantul Sinod a adresat ulterior scrisori irenice Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, celorlalte Patriarhii şi tuturor Bisericilor Ortodoxe autocefale.

Patriarhul ecumenic Vasile al III-lea a recunoscut Patriarhia Romană in data de 30 iulie a aceluiaşi an.

De asemenea, intronizarea primului patriarh, in persoana lui Miron Cristea, avea să aibă loc in 1 noiembrie 1925.

Anul Centenar al Patriarhiei Romane

Anul viitor se implinesc 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane la rang de patriarhie și, in acest sens, Camera Deputaților a votat o lege pentru declararea anului 2025 An Centenar al Patriarhiei Romane.

De asemenea, Biserica Ortodoxă Romană pregătește o serie de manifestări pentru anul viitor, printre care se numără sfințirea picturii Catedralei Naționale și proclamarea canonizării unor noi sfinți romani care s-au remarcat in secolele 20 și 21 prin viața lor profund creștină și jertfelnică.


Citește și Factbox: Ce inseamnă Patriarhie?

Foto credit: Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 164

Id: 80400

Data: Feb 27, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).