De Ziua Austriei (26 Octombrie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară.
Biserica Ortodoxă Română este reprezentată în Austria printr-un vicariat. Parohiile sunt, din punct de vedere al dreptului civil austriac, filiale ale Comunității Ortodoxe Române constituită în jurul parohiei „La Sfânta Înviere“ și „Sf. Apostol Andrei“ din Viena. Aceasta a fost recunoscută în 1967 ca și Corporație de drept public.
Vicariatul face parte din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Vicar eparhial este, începând din 1998, Părintele Nicolae Dura, actualul paroh.
Ierarhi: Mitropolitul Serafim (Joantă) al Germaniei, Europei Centrale și de Nord – Înaltpreasfinția Sa este și Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului; Episcopul-vicar Sofian Brașoveanul al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
Sediu eparhial: Fürther Strasse 166-168, Nürnberg.
Parohii: 25 de parohii în total pe teritoriul Austriei. Harta interactivă mai jos (pentru Austria debifați celelalte regiuni):
Cronologie
În Austria se găsește cea mai veche comunitate ortodoxă românească din Europa Centrală: datează din secolul al XVIII-lea.
1776: Împărăteasa Maria Tereza a dat comunităţii greco-valahe, strânsă în jurul paraclisului Sf. Gheorghe din Steirhof, un privilegiu religios, privilegiu confirmat în 1782 de Împăratul Iosif al II-lea. Paraclisul era deschis pentru toţi credincioşii ortodocşi, indiferent de naţiune şi limbă.
1788: Mai mulţi greci şi multe familii bogate de români – supuşi austrieci – s-au despărţit de ceilalţi greci şi au întemeiat biserica de pe Fleischmarakt, zidită în 1790.
1892: Un român bănăţean, cu inimă şi suflet mare, Alexandru Lupu, fost colonel, apoi general în armata imperială, și care trăia ca pensionar la Viena, a inițiat organizarea unei „Colonii Române” la Viena.
1902: A fost înființat Clubul Român la Viena, creat pe baza une comunități bisericești existente deja din secolul trecut.
1906: Românii au închiriat o locuinţă, în Palatul Dietrichstein – 1, Löwelstrasse 8 – unde s-a amenajat o capelă, care se foloseşte şi astăzi.
1967: Parohia Ortodoxă Română „La Sfânta Înviere” din Viena a fost recunoscută drept Corporație de drept public prin legea privind Ortodoxia (Orthodoxengesetz), celelalte parohii românești fiind recunoscute pe plan juridic ca filiale ale acestei prime comunități.
1993: A fost înființată Mitropolia Germaniei și Europei Centrale, strămoașa Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord.
1998: Printr-o rezoluţie a Adunării eparhiale, Biserica Ortodoxă Română din Austria s-a organizat ca Vicariat al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de Germania, Austria şi Luxemburg, iar Păritnele Nicolae Dura a fost ales vicar.
2008: În cadrul Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord a fost înființată, ca eparhie sufragană, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
2009: Vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Austria. Preafericirea Sa a sfințit bisericile „La Sfânta Înviere” din Viena și „Sfinții Arhangheli” din Salzburg. Vizita a constituit și un prilej de reînnoire a bunelor relații cu Biserica Romano-Catolică din Austria.
2017-2020: A crescut masiv numărul de cetățeni români în Austria, de la aproximativ 80.000 la 125.000, exceptând pe cei care au obținut cetățenia țării-gazde și care nu mai sunt incluși în statistici.
Surse: Diaspora Bisericii Ortodoxe Române, Ed. Basilica, București, 2021; Virgil Cândea, Biserica trăită departe. Viaţa religiosă a românilor din Austria, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti 2005; „Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Istoric şi perspective (1994-2021)” (document în lucru la Centrul Eparhial Nürnberg); Mitropolia-ro.de; Rumkirche.at
Vezi și:
- Factbox: Ortodoxia Românească în Ungaria
- Factbox: Ortodoxia Românească în Spania
- Factbox: Ortodoxia Românească în Germania. Harta interactivă a parohiilor
- Factbox: Ortodoxia Românească în Franța
- Factbox: Biserica și diaspora românească de azi
- Factbox: Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande
- Factbox: Elveţia, casă pentru 25.000 de români. Comunităţile parohiale unde pot creşte duhoviceşte
- Factbox: Comunitatea ortodoxă română din Regatul Belgiei
- FactBox: Mănăstiri, parohii şi misiuni din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a SUA
- FactBox: De ziua Danemarcei, vă prezentăm parohiile româneşti din Regat
Foto credit: Rumkirche.at (Parohia „La Sfânta Înviere” din Viena, Paști, 2018)
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 265
Id: 75168
Data: Oct 27, 2021
Imagine:
A VI-a ediție a Simpozionului Național „Furnizorii de servicii sociale din Biserica Ortodoxă Română și rolul acestora în îngrijirea pe termen lung” a avut loc online, luni, 23 octombrie.
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași organizează în zilele următoare două conferințe dedicate părintelui profesor Dumitru Stăniloae, marele teolog român propus pentru canonizare.
Din .....
Data: Oct 27, 2021
Preasfinţitul Părinte Ignatie a slujit marţi la hramul Mănăstirii „Dimitrie Cantemir” din Protopopiatul Huși, unde a vorbit despre trăirile .....
Data: Oct 27, 2021
Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei și-a prezentat joi, la München, cartea „Spovedanie și comuniune” în traducere germană. Prezentarea a avut loc în .....
Data: Oct 27, 2021
Peste 300.000 de români îşi serbează ziua onomastică de sărbătorile Sfinţilor Dimitrie, potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de .....
Data: Oct 27, 2021
Un sobor de preoți din Mitropolia Basarabiei a oficiat luni slujba de sfințire a Cimitirului de Onoare al Eroilor din satul Sofia, raionul Hîncești, Republica Moldova.
Cimitirul a fost reinaugurat de Ziua Armatei Române în urma restaurării cu fonduri de la Oficiul .....
Data: Oct 27, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).