Factbox: Ortodoxia Romaneasca in Cehia

De ziua Republicii Cehia, poposim cu gândul la românii din această țară. Joi, 28 octombrie 2021, s-a împlinit și un an de când a ars, într-un incendiu cu autor necunoscut, bisericuța din lemn a comunității românești din Praga.

Numărul cetățenilor români stabiliți temporar sau permanent în Republica Cehă s-a mărit semnificativ în ultimul deceniu, cifrele oficiale arătând peste 40.000 de conaționali cu drept de muncă pe teritoriul acestei țări.

În Cehia există o singură comunitate ortodoxă a românilor, la Praga, iar aceasta  aparține canonic de Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei, care este condusă de Mitropolitul Rastislav.

Comunitatea românilor din Praga se pregătește de hram, pe care îl va sărbători în avans sâmbătă, 13 noiembrie, când Înaltpreasfințitul Părinte Mihail Dandar, Arhiepiscop de Praga și al Ținuturilor Cehiei, va oficia Sfânta Liturghie la parohia românilor din Praga.

IPS Mihail Dandar slujind în a doua zi de Crăciun, anul trecut. Foto credit: Parohia Praga

De obicei, ierarhul vizitează parohia de hram și în a doua zi de Crăciun.

Paroh: Pr. Andrei Ioan Danciu; tel: 00420-777-329-275; email: [email protected]

Parohia Praga: Catedrala Catolică „Sf. Laurențiu” din Sectorul Praga 5; web: www.parohiapraga.eu

Cronologie

2008: Comunității românești din Praga i-a fost dată în folosință o bisericuță monument istoric din Grădinile Kinsky, pe Dealul Petrin al Pragăi. Cu hramurile „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Binecredinciosul Voievod Ştefan Cel Mare şi Sfânt”, bisericuța a adunat în jurul ei români din România, Republica Moldova și Ucraina.

Bisericuța din Parcul Kinsky. Foto credit: Parohia Praga
    • Biserica aceasta a fost complet demontată și reasamblată de două ori. Apoi a făcut parte mult timp din colecția departamentului etnografic al Muzeului National din Praga.
    • Prima oară, a fost demontată și reasamblată în 1793, când sătenii din Velke Loucky au vândut-o celor din Medvedovce. A doua oară a fost în 1929, când rutenii au dăruit biserica orașului Praga, capitala statului din care făceau parte atunci. Biserica a fost transportată în patru vagoane de cale ferată adaptate special acestui scop.

2020: Din păcate, anul trecut, în 28 octombrie, această bisericuță a căzut pradă unui devastator incendiu cu autori necunoscuți, deoarece funcționa într-un parc proprietate publică.

2021: Parohia și-a continuat activitățile culturale, educaționale și liturgice în noua locație pusă la dispoziție de Biserica Catolică. Comunitatea funcționează la Catedrala Catolică „Sf. Laurențiu” din Sectorul Praga 5. Sâmbăta, la ora 18:00, părintele slujește Vecernia, iar duminica, de la 08:00, Sfânta Liturghie.

În fața noii locații de slujire din Sectorul Praga 5 – comunitatea este găzduită de o biserică catolică. Foto credit: Parohia Praga

Între timp, se fac toate demersurile necesare pentru reconstrucția bisericii din lemn din Grădinile Kinsky. Municipalitatea din Praga a deschis o colectă publică și în prezent lucrează la proiectul final. Se va continua cu licitația pentru firma care va executa lucrările. Se estimează ca în următorii doi ani reconstrucția să fie finalizată.

    • Mai: Parohia a organizat, în Noaptea bisericilor, o expoziție de fotografie cu biserica din lemn și comunitatea vie formată în jurul ei.
    • Iulie-septembrie: „Expoziția a fost instalată pe timpul verii în incinta Ambasadei, iar din august a fost găzduită în două dintre cele mai cunoscute biserici din Praga: Jezulatko („Iisus-Copil și Salvator”) și Biserica Universitară a Facultății de Teologie Catolice”, a transmis Parohul Andrei Ioan Danciu. „La Jezulatko am fost invitat, împreună cu câțiva enoriași, în septembrie, să prezentăm viața parohiei.”
    • Octombrie: Parohia organizează școala duminicală la un Centru Social al Primăriei Sectorului Praga 5, pe teritoriul căreia se afla biserica ce o găzduiește în prezent.
Părintele Paroh Andrei Danciu sfințește prinoasele. Foto credit: Parohia Praga

Cehia este țara europeană cu cei mai mulți atei declarați, 65% din cele 10 milioane de locuitori.

Donații

Cont bancar / Číslo účtu: 43-5910970287/0100
IBAN: CZ2701000000435910970287
SWIFT: KOMBCZPPXXX
Beneficiar / Příjemce: VI. Pravoslavna cirkevni obec v Praze 5 – Svaty Michal
Banca / Banka příjemce: Komercni banka

Vezi și:

Foto credit: Parohia Praga

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 278

Id: 75187

Data: Oct 28, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).