Cinstirea Sfintei Cruci are un loc central in cultul ortodox și se manifestă in diferite moduri: de la insemnarea sau inchinarea și invocarea ei in diverse imprejurări, la venerarea lemnului Sfintei Cruci, pelerinaje sau zidirea de biserici.�
Pe parcursul anului, Sfanta Cruce are consacrate mai multe zile de cinstire.
Inălțarea Sfintei Cruci
Este cea mai veche și mai importantă dintre sărbătorile Sfintei Cruci. Este serbată in data de 14 septembrie, cu post, aducand aminte de pătimirile și moartea Mantuitorului.
In această zi se celebrează totodată, două evenimente istorice privind Lemnul Sfintei Cruci:
- Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mantuitorul și inălțarea ei solemnă in văzul poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie, anul 335
- Recuperarea Sfintei Cruci de la perșii necredincioși in anul 629 pe timpul impăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste la biserica Sfantului Mormant sau a Sfintei Cruci din Ierusalim, după care patriarhul Zaharia a inălțat-o in văzul credincioșilor la 14 septembrie 630.
Duminica Sfintei Cruci
A doua sărbătoare importantă este Duminica a treia din Postul Paștilor, numită „Duminica Sfintei Cruci”. Are dată variabilă, in funcție de Sfintele Paști.
Sărbătoarea are la origine mutarea unui fragment din Lemnul Sfintei Cruci de la Ierusalim la Apameia pentru construcția unei biserici.
Această sărbătoarea amintește de sensul duhovnicesc al Crucii și reprezintă o incurajare pentru creștini la mijlocul Postului Mare.
Scoaterea Sfintei Cruci
Este serbată in data de 1 august, prima zi din Postul Adormirii Maicii Domnului. Sărbătoarea are scopul de a aminti eliberarea minunată a grecilor din robia saracinilor, cu ajutorul Sfintei Cruci, in timpul impăratului Manuel Comnenul, in secolul 12.
Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci
Este serbată in data de 7 mai și amintește de arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci in timpul impăratului Constantie, fapt petrecut probabil la 351 și relatat intr-o scrisoare a Sfantului Chiril al Ierusalimului către impăratul Constantie.
Miercurea și vinerea
In cultul ortodox sunt, de asemenea, două zile pe săptămană consacrate cinstirii speciale și permanente a Sfintei Cruci: miercurea și vinerea. In aceste zile, cantările Octoihului de la toate glasurile, care se combină cu cele ale sfinților din Minei, cinstesc pătimirile Domnului și Crucea� ca instrument al pătimirii Lui și altarul pe care S-a adus pe Sine jertfă spre mantuirea lumii.
* Informații preluate din Liturgica Genereală (I), de Pr. Prof. Dr. Ene Braniște, Editura Basilica, București 2015.
Foto credit: Basilica.ro
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 263
Id: 77993
Data: Mar 19, 2023
Imagine:
„Uniți pentru viață” este genericul sub care Asociația Studenților Creștin – Ortodocși Romani (ASCOR) demarează o nouă campanie de donare de sange la nivel național.
Campania va avea loc in perioada .....
Data: Mar 19, 2023
S-au implinit sambătă 102 ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania, mărturisitor al ortodoxiei in inchisorile comuniste, teolog, prozator, poet și dramaturg.
Mitropolitul Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut in .....
Data: Mar 19, 2023
La Sala Palatului din Capitală va avea loc in data de 20 aprilie un concert psaltic de mare anvergură, intitulat „Lumină din lumină”.
Vor concerta Arhim. Nikodimos Kabarnos, Ribale Wehbe, Corul Academic Byzantion şi Grupul psaltic .....
Data: Mar 19, 2023
Patriarhia Antiohiei se confruntă in continuare cu efectele cutremurelor devastatoare care au avut loc in Turcia şi Siria la inceputul lunii februarie.
Din cauza acelor evenimente nefaste, zecii de mii de oameni şi-au pierdut viaţa, iar numeroase .....
Data: Mar 19, 2023
Grația Sa Justin Welby, Arhiepiscop de Canterbury și Primat al Comuniunii Anglicane, s-a intalnit joi, la Chișinău, cu Mitropolitul Petru al Basarabiei.
Discuțiile au vizat in special colaborarea interconfesională in vederea sprijinirii .....
Data: Mar 20, 2023
Doi studenți ai Facultății de Teologie din București au transmis pe adresa redacției Basilica.ro un text despre sărbătoarea Bunei Vestiri și importanța prețuirii vieții.
Studenții Filip-Hristofor Cane .....
Data: Mar 20, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Parintele Teofil Paraian - Conferinta Cluj 6 6 - Intrebari si raspunsuri
Parintele Teofil Paraian - Revarsare de Lumina 1 10
Parintele Teofil Paraian - Te port in suflet
Parintele Teofil Paraian - Revarsare de Lumina 5 10
Parintele Teofil Paraian - vizita pastorala Europa - 2008
Parintele Teofil Paraian - Revarsare de Lumina 4 10
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).