Faptele credinței, 25 februarie – 13 martie | Biserica ii ajuta pe semenii afectați de razboiul din Ucraina

Basilica.ro a trecut în revistă acțiunile de sprijin pentru refugiații din Ucraina ajunși în țara noastră, dar și pentru cei de dincolo de graniță, care se confruntă cu lipsurile generate de război. Sprijinul oferit de clericii și credincioșii din cuprinsul Patriarhiei Române până în 13 martie a fost estimat la 4 milioane de euro în emisiunea Realitatea Spirituală, difuzată în 13 martie la Realitatea TV.

„În contextul actual, marcat de violenţă şi multă suferință în Ucraina, este necesară în continuare ajutorarea refugiaților ucraineni care tranzitează România sau rămân aici pentru o vreme”, a transmis luni, 7 martie, Părintele Patriarh Daniel.

„Totodată, suntem chemaţi să înmulțim rugăciunea către Dumnezeu ca să înceteze războiul şi să fie pace, pentru ca refugiaţii să poată reveni în patria lor”, a adăugat Patriarhul României, care le-a mulțumit în mod deosebit eparhiilor aflate la granița cu Ucraina.

Oamenii Bisericii, obișnuiți să ofere mereu sprijin concret, din dragoste pentru aproapele, au fost primii care au prevăzut criza refugiaților după ce, în 24 februarie, a izbucnit războiul din Ucraina.


Sinteză în cifre: Ajutorul umanitar actual al Bisericii Ortodoxe Române pentru victimele războiului din Ucraina


Ierarhii eparhiilor situate la graniță au vizitat punctele de trecere a frontierei din jurisdicția lor pentru a aduce ajutoare și a identifica nevoile apărute.

„O imagine a unui preot împărţind dintr-un lighean albastru de plastic gogoşi calde copiilor ucraineni refugiaţi peste graniţă în România din calea războiului este, în opinia mea, emblematică pentru bunătatea născută din credinţă”, a scris istoricul Marius Oprea la scurt timp după izbucnirea războiului.

„E un rol pe care Biserica l-a înţeles cu asupra de măsură în ultimii ani, şi l-a însuşit pe deplin şi îl îndeplineşte cu smerenie şi fără publicitate”, a adăugat el.


Patriarhia Română

Foto: Misiunea Socială Diaconia
  • Pentru coordonarea inițiativelor de sprijin acordat refugiaților ucraineni, Patriarhia Română a schimbat destinația platformei „Ajută cu bucurie”, lansată la începutul pandemiei de Covid-19. Prin intermediul ei, oamenii pot ajuta financiar, material, sau se pot înscrie ca voluntari.
  • Patriarhia Română a trimis un tir cu ajutoare pentru refugiații ajunși în Republica Moldova. Produsele, în valoare de 228.293 de lei au fost distribuite în centrele pentru refugiați de Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei.
  • Pentru sprijinirea refugiaților, Patriarhia Română a mai primit un ajutor financiar în valoare de 100.000 de dolari americani de la Organizația Internațională pentru Caritate Creștin Ortodoxă (IOCC) a Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din America.
  • Luni, 7 martie, Președintele Federației Filantropia a Patriarhiei Române și voluntarii IOCC au vizitat Vicariatul Ortodox Ucrainean din Sighetu Marmației, pentru a-și oferi sprijinul.

Arhiepiscopia Bucureștilor

  • Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat, în perioada 1-10 martie, o colectă pentru sprijinirea refugiaților ucraineni și a pus la dispoziție spații de cazare pentru 300 de persoane.
  • Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) de la Facultatea de Teologie din București şi Parohia „Sfânta Ecaterina”, Paraclis universitar, au organizat la București o colectă de ajutoare pentru refugiaţi.
  • Parohia „Ceauș Radu” din București a donat o mare parte din transportul de ajutoare care au ajuns în 8 martie la un orfelinat din Odesa, prin eforturile Parohiei Niculițel din Episcopia Tulcii, județ situat la granița cu raionul Odesa al Ucrainei, în care trăiesc numeroși etnici români.
  • În colaborare cu autoritățile locale, două case de tip familial construite în cadrul Așezământului de la Valea Plopului, județul Prahova, al Părintelui Nicolae Tănase, găzduiesc 39 de copii orfani din regiunea Odesa.

Arhiepiscopia Iașilor

Foto: Doxologia.ro / Silviu Cluci

Policlinica, Spitalul și Fundația Providența ale Mitropoliei Moldovei au anunțat încă din 25 februarie că oferă servicii medicale gratuite refugiaților, cu prioritate pentru femeile însărcinate și pentru copii.

Arhiepiscopia Iașilor a lansat o colectă umanitară și folosește o platformă online pentru coordonarea inițiativelor de sprijin acordat refugiaților, intitulată „Fii de ajutor” și creată inițial pentru coordonarea eforturilor de sprijin în pandemie.

Pânpă în 3 martie, bunurile colectate au fost folosite pentru:

  • Hrană caldă oferită refugiaților aflați în tranzit pe Aeroportul din Iași – 220 de porții;
  • Contribuiția la transportul de alimente către Ucraina, organizat de Patriarhia Română (apă, pături, cazare pentru persoanele implicate);
  • Transportarea a 300 de copii din Herța (regiunea Cernăuți din Ucraina) și asigurarea tuturor celor necesare (medicamente, conserve, prosoape, haine dulciuri, cutii feșe, dezinfectant etc.);
  • Cazarea unui grup de 44 persoane (adulți și copii) surdo-muți la Centrul de evenimente Agora al MMB (cazare și masă, interpret mimico-gestual, asistență religioasă și medicală);
  • Masă pentru 98 de studenți tunisieni aflați în tranzit din Ucraina;
  • Transport pentru refugiați la Stânca Costești – Ștefănești (alimente, paturi, materiale igienico-sanitare, medicamente);
  • În 5 martie, Arhiepiscopia a realizat o colectă de haine oferite de un mare sponsor local, destinate românilor din regiunea ucraineană Cernăuți (Bucovina de Nord).
Sursa foto: Fiideajutor.ro

Cazare:

  • Centrul de evenimente Agora al Arhiepiscopiei Iașilor a fost adaptat pentru a caza aproximativ 100 de refugiați aflați în tranzit. Tot în cadrul centrului a fost amenajat un depozit pentru colectarea ajutoarelor.
  • Alte 500 de locuri de cazare au fost identificate la mănăstirile din eparhie.

Sprijin pentru mame și copii:

  • Voluntarii Pro Vita Iași, Departamentul pro-viață al Arhiepiscopiei Iașilor, au amplasat corturi tip info-point la Rădăuți-Prut, Stânca-Costești și Sculeni, în partea română a vămilor, pentru a facilita accesul refugiaților la asistență medicală, cazare, masă și consiliere pe perioada șederii în România.
  • Departmentul a oferit cazare în apartamentele Pro Vita din Botoșani, Piatra Neamț și Iași, produse pentru copii și consiliere în situații de abuz sau criză de sarcină.
  • În 6 martie, Pro Vita Iași, în parteneriat cu Parohia „Sf. Haralambie” – Iași și Asociația „Iași pentru viață”, cu implicarea profesorilor și studenților de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din oraș, a demarat proiectul de terapie prin artă și joc „Copilărie oriunde”, dedicat copiilor refugiați din Ucraina.

Acțiuni coordonate la nivel de protopopiate:

  • Protopopiatul Botoșani a făcut o colectă în valoare de 47.247 lei, a oferit 1,5 tone de alimente, 200 kg de materiale de igienă și alte obiecte de necesitate în valoare totală de 62.500 lei. Parohiile și mănăstirile din protopopiat au oferit 130 de locuri de cazare, cu posibilitate de suplimentare.
  • Până în 8 martie, Protopopiatul Botoșani, în principal prin Parohia „Sfânta Ecaterina” Botoșani, a asigurat cazarea și masa zilnică pentru 219 persoane și a pregătit 500 de porții de mâncare distribuite în zonele de graniță, în valoare de peste 10.000 lei.
  • Centrul „Sfânta Sofia”, amenajat de Parohia Poiana din județul Botoșani pentru activități cu copiii satului, găzduiește șase familii de refugiați.
  • Parohiile din Protopopiatul Dorohoi au strâns 17.227 lei și au cazat 618 refugiați aflați în tranzit. Dintr aceștia, 180 au fost găzduiți de Parohia Dealu Mare – Dorohoi.
Foto: Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială

Alte acțiuni de sprijin:

  • Mănăstirea Cetățuia din Iași a colectat alimente și produse de necesitate pentru refugiații cazați la Chișinău. Darurile au fost distribuite de reprezentanții Mitropoliei Basarabiei, împreună cu ajutoare provenite din alte surse din România și din Republica Moldova.
  • Până în 8 martie, Colegiul „Sf. Nicolae” al Facultății de Teologie din Iași a cazat cinci familii de refugiați și a pregătit 220 de porții de mâncare caldă.
  • Până în 10 martie, Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, condusă de Părintele Petru Munteanu de la Parohia Săvinești, județul Neamț, a făcut trei incursiuni în Vama Siret, oferind alimente și produse de necesitate în valoare de aproximativ 78.000 lei.
  • Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Șerbești, comuna Ciortești, județul Iași, a oferit alimente pentru refugiați, care au fost transformate în hrană caldă de voluntarele Parohiei „Sfântul Serafim de Sarov” Floreni, comuna Sculeni, protopopiatul Ungheni al Arhiepiscopiei Chișinăului și distribuite în Vama Sculeni de voluntarii organizațiilor de tineret ASCOR și ATOR din Arhiepiscopia Iașilor.

Arhiepiscopia Sibiului

Centrul Mitropolitan Sibiu a contribuit la colecta realizată de Patriarhia Română prin Federația Filantropia. O parte din ajutoarele colectate au luat calea Bucureștilor, de unde au fost trimise la Chișinău, unde au fost distribuite de Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei. Cealaltă parte a colectei a mers la eparhiile din nordul țării, care se confruntă cu valuri mari de refugiați.

  • Parohia „Sfânta Treime” – Tocile II din Brașov a încheiat un parteneriat umanitar cu Departamentul de protecție socială al statului ucrainean, prin care trimite ajutoare persoanelor găzduite, în drumul lor spre Vama Siret, la Centrul Cultural Român „Buna Vestire” al Parohiei Sf. Gheorghe” din Storojineț.
  • Parohia brașoveană a colectat în acest scop 132 de paleți cu aparatură medicală, medicamente, pături, saltele, saci, pilote, perne, corturi, articole vestimentare și alimente neperisabile. La acestea s-au adăugat 25 de paleți cu haine, alimente neperisabile și produse de igienă de la Centrul Social al Parohiei Ghimbav II. Primul transport a plecat în 3 martie și urmează altele.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

Mitropolitul Clujului a fost de față la plecarea convoiului umanitar spre Rădăuți, de unde acesta a ajuns în Ucraina. Foto: Mitropolia Clujului / Darius Echim
  • Eparhia a colectat peste 150 de tone de alimente neperisabile și produse de igienă, în valoare estimată de 1,65 milioane de lei, și medicamente și materiale tehnico-sanitare de prim ajutor, în valoare de aproximativ 350.000 de lei. Ajutoarele au ajuns în Ucraina în data de 10 martie, încărcate în 16 tiruri.
  • Până în 10 martie Arhiepiscopia Clujului a oferit cazare și masă gratuită pentru 110 refugiați, având în continuare disponibile peste 250 de locuri de cazare, care pot fi suplimentate la nevoie.
  • ASCOR Cluj și Asociația Prietenii Bisericii Studenților din Cluj-Napoca au trimis o colectă de ajutoare umanitare în Ucraina în data de 1 martie: articole pentru copii, produse de prim-ajutor.

Arhiepiscopia Craiovei

Arhiepiscopia Craiovei și Asociația Vasiliada a eparhiei au identificat 100 de spații de cazare, au găzduit deja 12 refugiați în tranzit și asigură pentru aceștia masă gratuită și servicii de consiliere juridică și psihologică. Parohiile au realizat o colectă de bani, alimente și obiecte de necesitate.

Arhiepiscopia Timișoarei

Mitropolitul Banatului s-a implicat în deblocarea tranzitului migranților ucraineni de la granița româno-maghiară și ține permanent legătura cu parohia și comunitatea ucraineană din Timișoara, pentru identificarea nevoilor care apar.

Centrul eparhial, Fundația Filantropia Timișoara și parohii din cuprinsul eparhiei au strâns pentru refugiați alimente, medicamente și obiecte de necesitate în valoare de 150.000 lei, precum și fonduri în valoare de 55.000 lei.

Arhiepiscopia Chișinăului

Parohul din Orhei la Tabăra de refugiați de la Vatici. Foto: Facebook / Sergiu Aga
  • Pentru refugiații ucraineni aflați în Republica Moldova, Misiunea Diaconia a Mitropoliei Basarabiei strânge fonduri online.
  • Parohia Orhei găzduiește refugiați la Centrul social Filantropia și la casele credincioșilor, le oferă cartele telefonice gratuite, colectează pentru ei ajutoare și a creat echipe de voluntari din care fac parte liceeni și studenți locali. Aproximativ 200 de refugiați au primit sprijin până în 10 martie. În 27 februarie, Parohul Sergiu Aga a dus ajutoare Tabăra Prieteniei din Vatici, unde erau cazați peste 150 de refugiați.
  • Voluntarele Parohiei „Sf. Serafim de Sarov” Floreni, comuna Sculeni, protopopiatul Ungheni, au gătit pentru refugiații din Vama Sculeni. Alimentele au fost oferite de parohiile „Sf. Ap. Bartolomeu” – Frankfurt și „Adormirea Maicii Domnului” – Șerbești, comuna Ciortești, județul Iași.

Arhiepiscopia Europei Occidentale

  • În 6 martie, la Catedrala din Baia Mare a sosit un microbuz cu ajutoare pentru refugiați oferite de Parohia română din Zeebrugge, Belgia: în principal haine și încălțăminte, pături, saltele, produse de igienă și mâncare pentru bebeluși, precum și suma de aproximativ 1.150 euro.
  • O acțiune similară a avut parohia română din Nisa.
Este probabil că alte parohii au întreprins acțiuni similare care nu au mai fost cuantificate, ajungând la eparhiile care se confruntă cu flux de refugiați.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 277

Id: 76533

Data: Mar 14, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).