Femeile susțin Biserica mai mult decât bărbații și Îl simt pe Dumnezeu altfel decât ei. De aceea, ele sunt cele care transmit credința copiilor în familie, a spus duminică Înaltpreasfințitul Serafim. Mitropolitul a transmis familiilor mesajul de a se lupta împotriva păcatului avortului, care este împotriva legilor naturii – și implicit ale lui Dumnezeu – înscrise în trupul nostru. Consecințele nefaste se văd după decenii, inclusiv în viețile urmașilor, a avertizat ierarhul.
Mitropolit Germaniei, care a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sf. Nicolae” din Offenbach pe Main, Germania, a afirmat: „Femeile mironosițe au fost primele ființe din lumea aceasta care au propovăduit Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, înaintea apostolilor”.
De aceea, a continuat el, „sunt ca și apostolii, adică cele care vestesc oamenilor, lumii, în primul rând familiilor lor, copiilor, credința în Iisus Hristos mort și înviat pentru mântuirea lumii”.
„Femeile sunt înzestrate de Dumnezeu cu o simțire mai profundă, mai adâncă, mai fină. Ele Îl simt pe Dumnezeu în sufletul lor, în ființa lor, mai mult decât Îl simte un bărbat. Bărbații sunt mai raționali, mai reci”, a adăugat mitropolitul.
„Și tocmai de aceea, într-o familie creștină, femeia este cea care transmite credința, care se îngrijește de creșterea duhovnicească a copiilor ei și, când ajung să fie bunice, de creșterea duhovnicească a nepoților lor.”
Părintele mitropolit a mai remarcat: „În bisericile noastre, și în țară, și aici, cele mai apropiate de Biserică sunt femeile creștine. Ele întrețin Biserica, ele susțin, aș zice, Biserica mai mult chiar decât bărbații și de aceea trebuie să le exprimăm recunoștința și mulțumirea noastră”.
Păcatul: împotrivire la legile naturii, date de Dumnezeu
În a doua parte a omiliei, ierarhul a vorbit despre un flagel contemporan care afectează viața familiei și sănătatea femeii: avortul.
„Vă dați seama ce înseamnă lucrul acesta și ce povară pe sufletul celor care au săvârșit acest avorturi fie hormonale, fie chirurgicale, ce povară peste bietele femei, dar și peste bărbații lor, pentru că un astfel de păcat îl împărtășește deopotrivă și femeia, și bărbatul”, a subliniat el.
„Să încercăm să ne conformăm viața cu rânduielile lui Dumnezeu, cu legile pe care Dumnezeu le-a imprimat în firea lucrurilor, în firea noastră, în trupul nostru, în sufletul nostru, în natura înconjurătoare”, i-a îndemnat ierarhul pe credincioși.
„Dacă s-ar putea opune și astrele legilor lui Dumnezeu, ar fi haos în Univers. Dar iată că în Univers domnește armonia, pentru că astrele și Creația lui Dumnezeu respectă Legea lui Dumnezeu”, a exemplificat el.
Animalele, care nu au rațiune, „împlinesc legea scrisă în firea lor. Numai oamenii se feresc de a avea copii – iau pastile anticoncepționale, fac avorturi și așa mai departe. Dar toate acestea afectează trupul, îmbolnăvesc trupul mai devreme sau mai târziu”, a avertizat părintele mitropolit.
„Trebuie să ne ferim, să ne luptăm să nu săvârșim păcatul. Să fim oameni blânzi, să fim oameni buni, să avem o frică de Dumnezeu, în sensul de a ne feri de păcate, nu că ne pedepsește Dumnezeu”, a menționat ierarhul.
„Dumnezeu nu ne pedepsește. Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu vrea să ne întoarcem la El, să fim fericiți, să fim bucuroși de toate în lumea aceasta, dar să nu ne împătimim de nimic”, a încheiat el.
În România nu există statistici exacte ale avorturilor, pentru că spitalele de stat nu raportează avorturile medicamentoase (hormonale), clinicile private nu raportează avorturile, nu se știe care este rata concepției și împiedicării nidării de către unele anticoncepționale care intervin și post-concepție.
De asemenea, nu se știe câte femei emigrate temporar din România fac avort în străinătate. Unele estimări sunt că după Revoluție au fost făcute 30 de milioane de avorturi chirurgicale și un număr și mai mare de avorturi nechirurgicale – avorturi medicamentoase și avorturi în urma efectului abortiv al unor pastile anticoncepționale.
Statisticile oferite la ediție anterioară a Marșului pentru viață România și Republica Moldova pot fi consultate aici.
Foto credit: Youtube.com
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 252
Id: 73608
Data: May 18, 2021
Imagine:
Pentru unele persoane voluntariatul nu este doar o activitate extra faţă de activităţile zilnice, ci un mod de viaţă. Acest lucru este valabil şi pentru Mihaela Handuca, care se află în echipa Diaconia de la vârsta de 13 ani.
După 10 de voluntariat, spune că a .....
Data: May 18, 2021
În urmă cu 160 de ani trecea în veşnicie Mitropolitul Sofronie Miclescu, cunoscut ca sprijinitor al Unirii Principatelor Române.
Profil biografic
- A fost tuns în monahism la Secu (1818), apoi trecut la Neamț, ierodiacon (1821), ieromonah (1824); .....
Data: May 18, 2021
În Duminica Mironosiţelor, Mitropolitul Iosif a evocat calităţile femeii creştine.
„Cine şi ce poate egala în lume blândeţea, .....
Data: May 18, 2021
Credincioșii care s-au rugat duminică în Catedrala din Miercurea Ciuc au fost martorii unei slujbe aparte în cadrul Liturghiei, tunderea în monahism.
Rasofora Varvara Colniceanu, a intrat în monahism chiar în Duminica Femeii Creștine. Ea a primit numele „Parascheva” .....
Data: May 18, 2021
Mitropolia Moldovei și Bucovinei lansează în aceste zile proiectul „Alege Școala, consolidează familia!” la nivelul mai multor localități din trei județe ale țării: Botoșani, Iași și Constanța.
Proiectul urmărește prevenirea abandonului școlar și se adresează în .....
Data: May 19, 2021
Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Brăila a donat vineri maternității de la Spitalul Județean de Urgență Brăila două aparate de .....
Data: May 19, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).