La Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman a avut loc în perioada 30–31 martie 2021 Adunarea Generală a Federaţiei Filantropia a Patriarhiei Române.
Alături de consiliul director al Federației Filantropia, la dezbateri au participat reprezentanți ai organizațiilor membre și ai sectoarelor social-filantropice din tot cuprinsul Patriarhiei Române.
În timpul întrunirii au fost prezentate activitățile desfăşurate anul trecut, precum şi stadiul proiectelor aflate în implementare de organizațiile membre.
În acest sens, au fost promovate cele două programe de formare profesională, „Consilier în domeniul adicțiilor” COD COR 263502 şi „Îngrijitoare bătrâni la domiciliu” N.C./COR 5133.1.2, la care înscrierile sunt deschise.
Totodată, s-a vorbit şi despre oportunitățile, respectiv, demersurile de finanțare din fonduri europene pentru dezvoltarea în cursul anului 2021 a altor servicii sociale.
Este vorba despre implementarea unei reţele naţionale de servicii sociale dedicate îngrijirii la domiciliu a vârstnicilor şi un proiect privind combaterea traficului de persoane cu ajutorul clericilor.
Primul proiect va fi implementat având ca partener TZMO România, a declarat pentru Basilica.ro Pr. Ciprian Ioniţă, Consilier patriarhal coordonator la Sectorul social-filantropic din Administraţia Patriarhală.
El a spus că acest proiect este util persoanelor în vârstă, care va veni ca un suport din partea Bisericii, mai ales că există un „proces accentuat de îmbătrânire a populaţiei”.
În ce priveşte al doilea proiect major, acesta va fi derulat printr-o colaborare cu organizaţia International Justice Mission.
Prin acest program „pregătim preoţii să identifice mult mai uşor persoanele care sunt afectate de acest flagel şi să ajute prin consiliere sau prin redirecţionarea către un centru specializat”, a mai afirmat Părintele Ioniţă.
Igor Belei, Directorul executiv al Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, a oferit câteva detalii legate de activităţile întreprinse în 2020. „Am avut un amplu program de asistare a familiilor defavorizate. În 2020 a fost iniţiat şi un program de recuperare a produselor cu scadenţă care la finalul anului s-a finalizat cu organizarea primei Bănci de alimente din Republica Moldova”.
„Am reuşit să asistăm în serviciile rezidenţiale mame aflate în situaţii de risc sau adolescenţi, au fost asistaţi copii pentru a fi încadraţi în programul şcolar, din cauza dificultăţilor de a participa online, în special în mediul rural”, a explicat Igor Belei.
Părintele Ionuţ Tutea, Consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a prezentat sintetic ajutorul oferit de Biserică în pandemie.
„Anul 2020 a fost marcat de această criză sanitară fără precedent, iar Biserica s-a concentrat în mod deosebit pe susţinerea categoriilor defavorizate care au avut mai mult de suferi din cauza problemelor apărute, eforturi pe sprijinirea persoanelor izolate, care nu mai puteau să-şi asigure cele necesare vieţii”.
„Am reuşit să ajutăm pe cei care aveau nevoie de acest ajutor cu hrană caldă, pachete cu alimente, am sprijinit copiii care odată cu începerea şcolii oline au realizat că nu mai pot accesa şcoala. S-au continuat şi intervenţiile structurale în cadrul programelor implementate de organizaţiile ale Federaţiei Filantropia”, a spus el.
Federaţia Filantropia este o organizaţie privată non-profit care funcţionează cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și reuneşte 23 dintre cele mai active Asociații si Fundații din Patriarhia Română.
Scopul singurei organizații de tip federativ din Patriarhia Română este de a crește impactul si eficiența acțiunilor sociale ale organizațiilor membre sau partenere și a structurilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, prin integrarea lor într-un răspuns unitar, coordonat și coerent la provocările sociale actuale.
Foto credit: Trinitas TV / Andreea Monea
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 294
Id: 73174
Data: Mar 31, 2021
Imagine:
Eugen Cinec a fost hirotonit săptămâna trecută diacon pe seama catedralei din Vârșeț, Serbia. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Ioan al Banatului în biserica parohiei Sânandrei Colonie, Protopopiatul Timișoara II, județul Timiș.
Diaconul Eugen Cinec este doctor în muzică, .....
Data: Apr 1, 2021
Ziua de 1 aprilie a devenit prin lege, adoptată în 2011, Ziua națională de cinstire a .....
Data: Apr 1, 2021
Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop locţiitor al Daciei Felix, a împlinit joi două decenii de la hirotonia în Arhiereu.
Ierarhul s-a născut în data de 23 septembrie 1957, în satul Hăţăgel, comuna Densuş, jud. Hunedoara.
Studii
.....Data: Apr 1, 2021
Mănăstirea Putna oferă gratuit, în format digital, două volume dedicate istoriei zbuciumate şi greutăţilor prin care au trecut românii din Cernăuţi. Cele două cărţi au fost coordonate de Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române.
„Fântâna Albă .....
Data: Apr 1, 2021
Biserica ortodoxă românească din Apșa de Mijloc, regiunea Transcarpatia, a fost inclusă de autoritățile ucrainene în programul „Marea Restaurare”, alături de alte șase biserici de lemn din dreapta Tisei.
Biserica din Apșa de Mijloc, construită în 1428, necesită o .....
Data: Apr 1, 2021
Cetăţile Suceava şi Soroca vor putea fi vizitate virtual prin intermediul unui proiect care va fi depus curând în vederea obţinerii finanţării la Departamentul pentru Relația cu Republica .....
Data: Apr 1, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Scriptura Noului Testament - Pr. Petian - Ingeri - partea II
Scriptura Noului Testament - Valoarea sufletului
Scriptura Noului Testament - Importanta Sfintei Scripturi
Scriptura Noului Testament - Despre iubirea crestina
Scriptura Noului Testament - Invierea Mantuitorului
Scriptura Noului Testament - Nasterea Domnului
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).