Fosta casa a clerului de pe Dealul Mitropoliei și necesitatea practica a unei noi cladiri

Referitor la articolul alarmist „Arhiepiscopia Bucureştilor vrea să ridice un bloc de 3 etaje pe Dealul Patriarhiei. Proiectul e în fază de consultare”, publicat de News.ro, în data de 03 octombrie 2019, precizăm că nu este vorba despre construcţia unui bloc masiv, modern, ci de edificarea unei case, care va avea doar şase camere, cu arhitectură bisericească tradiţională.

Imaginea prezentată în anunțul public al Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti este provizorie şi nu reflectă proiectul viitoarei clădiri .

În ceea ce privește necesitatea acestei case, reproducem mai jos expunerea de motive pe care Arhiepiscopia Bucureştilor a redactat-o vineri, 03 august 2018, pentru dosarul înaintat Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, prin care solicita aprobarea construirii acestei case:

„Actuala Catedrala Patriarhală de pe Dealul Mitropoliei se afla, până în anul 1931, în centrul unei incinte, fiind înconjurată de jur împrejur de clădiri și de zidul împrejmuitor. Între aceste construcții se afla și reședința mitropolitului, actuala Reședință Patriarhală.

Tot în interiorul acestei incinte se aflau paraclisul, clopotnița şi chiliile călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane, precum și toate spațiile obișnuite desfășurării activității specifice unei mănăstiri.

Odată cu desfășurarea lucrărilor de construire a Palatului Camerei Deputaților de pe Dealul Mitropoliei (actualul Palat al Patriarhiei), aceste chilii ale călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane au început să fie demolate.

Clădirea care cuprindea chiliile călugărilor și ale preoților slujitori ai catedralei mitropolitane – casa clerului este atestată şi de unele planuri sau fotografii ale epocii respective (conform celor patru anexe).

În zilele noastre, reconstruirea sub o formă nouă, pe un teren mai restrâns de 656 m2, a acestei case a clerului este urgent necesară pentru buna desfășurare a activității ansamblului patriarhal de pe Dealul Mitropoliei. Această clădire poate fi reconstruită într-o formă mai restrânsă ca amprentă la sol, dar mai practică, astfel:

1) La demisolul clădirii trebuie construite câteva grupuri sanitare pentru pelerinii care vin să se roage la Catedrala Patriarhală şi pentru turiştii care vizitează Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhiei. Aceste grupuri sanitare au fost şi sunt frecvent solicitate de pelerini şi turişti;

2) La parterul clădirii este nevoie de amenajarea unui magazin de obiecte bisericeşti (pangar), pentru eliberarea intrării de sub clopotniţă, acolo unde funcţionează în prezent magazinul, blocând poarta unui monument istoric. Spaţiul de la intrarea de sub clopotniţă îşi va regăsi utilizarea iniţială, aceea de acces în incinta Catedralei;

3) La etajele 1 şi 2 ale clădirii este nevoie de amenajarea unor spaţii pentru doi ghizi care vor prezenta pelerinilor şi turiştilor ansamblul patriarhal (Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhiei) şi a unor spaţii pentru trei-patru îngrijitori de la Catedrala Patriarhală (paraclisieri şi portari), care trebuie să fie disponibili în orice moment pentru slujbe, ceremonii solemne, pelerinaje, vizite turistice etc.”. 

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 324

Id: 68119

Data: Oct 7, 2019

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).