Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2021 „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.
Unul dintre cele mai valoroase locuri din punct de vedere al monumentelor funerare, al vechimii și al personalităților înmormântate, este cimitirul Mănăstirii Cernica din apropierea Bucureștiului.
Până în secolul al XIX-lea, cimitirele din preajma bisericilor și mănăstirilor, cum este și acesta, erau considerate „cimitire de elită”, unde erau înmormântați oameni din clasele sociale superioare.
Existența cimitirului de la Cernica este atestată încă de la sfârșitul secolului al XVII-lea, păstrându-se tradiția înhumării cu predilecție a monahilor, ctitorilor și binefăcătorilor.
Vă prezentăm câteva dintre cele mai de seamă personalități duhovnicești care își dorm somnul de veci acolo:
Părintele Dumitru Stăniloae
Cel mai mare teolog al secolului al XX-lea este înmormântat pe aleea principală a cimitirului, alături de soția sa, preoteasa Maria Stăniloae.
Părintele Dumitru Stăniloae a fost teolog, dogmatist, istoric, traducător, membru al Academiei Române.
A lăsat o vastă moștenire culturală: 90 de cărți, 33 de traduceri între care se remarcă cele 12 volume ale Filocaliei la care a lucrat timp de 45 de ani.
A participat la întâlnirile mișcării isihaste „Rugul aprins” și a fost arestat, fiind întemnițat 4 ani la Jilava și Aiud.
Arhimandritul Nicodim Bujor
Unul dintre cele mai importante aspecte din viaţa Părintelui Nicodim este scris chiar pe crucea mormântului său.
Acesta este autorul acatistului Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, primul sfânt român canonizat. De altfel, în 1955, Părintele Nicodim a participat ca diacon la evenimentul canonizării.
Duhovnicul său, Gala Galaction, cel care l-a dus de mână la Mănăstirea Cernica, a afirmat în ziua intrării sale în monahism: Bucură-te, mănăstire, că frumoasă floare-ţi vine!
Cei 96 de ani de viață ai „duhovnicului cu mustrări de catifea” au fost caracterizați de îndurarea cu răbdare a multor suferințe fizice, a persecuțiilor , dar și de înalte trăiri duhovnicești, minuni și apariții ale Sfântului Calinic.
A început alcătuirea acatistului Sfântului Calinic din evlavie, nu cu intenția de a-l publica. După îndelungă rugăciune, i s-a arătat Sfântul Grigorie Teologul care i-a dictat primul icos.
Părintele Nicodim mărturisea, referindu-se la primul icos al acatistului: „Dacă ai o anume intuiție, îți dai seama că trebuie să te fi plimbat prin Cer pentru a spune asemenea lucruri.”[1]
Mitropolitul Tit Simedrea
Tot pe aleea care duce la biserica cimitirului se află mormântul ultimului mitropolit din Bucovina, înainte de ocuparea ei de către Uniunea Sovietică.
Mitropolitul Tit este cunoscut pentru salvarea de la deportare a evreilor din Bucovina, pentru revigorarea vieții culturale și duhovnicești și formarea unui nucleu al viitoarei mișcări isihaste, „Rugul Aprins”.
Și-a petrecut ultimii ani la Schitul Darvari și Mănăstirea Cernica, unde a continuat, în cadrul Administraţiei Patriarhale, bogata activitate culturală și duhovnicească.
Părintele Ion Bria
Lângă mormântul Mitropolitului Tit se află cel al unui alt mare teolog român, cunoscut la nivel internațional, Părintele Profesor Ion Bria.
A lucrat peste 20 de ani la Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva, a ținut prelegeri despre Ortodoxie şi Ecumenism la Institutele ecumenice din Lyon, Paris, Geneva și a participat la marile reuniuni ecumenice.
Arhimandritul Benedict Ghiuș
Părintele Benedict Ghiuș este unul dintre fondatorii mișcării „Rugului Aprins” de la Mănăstirea Antim, care promova rugăciunea neîncetată, rugăciunea lui Iisus.
Văzuți ca o amenințare pentru statul ateu, 16 membri ai mișcării au fost arestați în 1958. Părintele Benedict a fost eliberat după 6 ani de temniță comunistă.
În tot acest timp a fost sprijin celor închiși prin „cuvintele sale, pline de lumină și de îmbărbătare, care mergeau direct la inimă” (Arhim. Sofian Boghiu).
Au urmat 6 ani de slujire ca preot și duhovnic la Catedrala Patriarhală din București. Părintele s-a retras la Mănăstirea Cernica în ultimii 16 ani de viață, având o mare evlavie față de Sfântul Calinic.
A trecut la Domnul în 1990, după cum descrie Părintele Sofian Boghiu, fostul său elev, „ca o lumânare de ceară curată, arzând el însuși, luminând și folosind pe mulți atât prin cunoștințele sale, dar mai ales prin exemplul vieții sale jertfelnice.”
Mitropolitul Gurie Grosu
Gurie Grosu a fost primul mitropolit al Basarabiei, ca parte a României Mari.
Nicolae Iorga îl descrie ca un „om de cultură, care a dus greul luptei pentru recâștigarea și promovarea limbii române în Basarabia”, iar Gala Galaction îi subliniază calitățile de om duhovnicesc, „bogat în răbdare, iubitor de oameni, adevărat urmaş al Sfinţilor Apostoli”.
Părintele Ioanichie Bălan descrie în „Patericul românesc” momentul în care regele Carol al II-lea a venit la slujbă în Catedrala din Chișinău. Acesta s-a așezat în strana regală, dar Mitropolitul Gurie nu i-a permis, din cauza faptului că regele se despărțise de soția sa, Regina Elena. Această întâmplare ar fi fost unul dintre motivele pentru care ierarhul a fost obligat să se retragă, stabilindu-se la Mănăstirea Cernica.
Farmecul acestui loc este dat de frumusețea naturii, de liniște, de exemple de oameni cu viață sfântă care ne confirmă că prin moarte „nu ne întoarcem în sânurile pământului, așa cum credem noi, ci în mâinile lui Dumnezeu” (Arhim. Emilianos Simonopetritul) [3]
Editura Mitropoliei Ardealului, „Andreiana”, dar și revista Arhiepiscopiei Sibiului, „Revista Teologică” au fost evaluate de Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) împreună cu alte edituri și reviste de profil teologic din țară.
În urma evaluării, s-au .....
Data: Jan 20, 2021
A 10-a ediţie a Campaniei „În braţele mamei” organizată de Misiunea Socială Diaconia a Mitropolia Basarabiei s-a încheiat. Bilanţul acţiunii a scos la iveală că pandemia nu afectat acest program.
„În campania din acest an, am constatat cu mare .....
Data: Jan 20, 2021
Părintele Ioan Agarici, parohul din Fedești, comuna Șuletea, județul Vaslui, a anunțat marți că Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din .....
Data: Jan 20, 2021
Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului a oficiat miercuri o slujbă de pomenire pentru predecesorul său, Eftimie Luca.
Momentul comemorativ a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, în ziua ocrotitorului spiritual al fostului .....
Data: Jan 20, 2021
Proiectul „Ursuleții de pluș Ro-Md”, care are ca scop sprijinul emoțional pentru elevii basarabeni în pandemie și transferul de practici inovatoare pentru școala online, a intrat luni în etapa a treia, anunță profesoarele Floricica Morariu și Costina Macovei de la Liceul de .....
Data: Jan 20, 2021
Caravana „Dar de Crăciun” a Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși” a depășit granițele eparhiei, chiar și pe cele ale țării.
Au fost .....
Data: Jan 20, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).