Gandul PS Gurie se indreapta de Paști catre cealalta Romanie și celelalte Romanii

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei evidențiază în Pastorala sa de Paști tematicile omagială și comemorativă ale anului 2021 în Patriarhia Română, proclamat drept „Anul omagial al pastorației românilor din afara României” și „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul”.

„La prima vedere, tematica pare că face trimitere la alții, la realități îndepărtate, având și o ușoară nuanță funebră: «cimitir, «adormiți în Domnul», «comemorare». Or nu este deloc așa!, spune PS Gurie.

„Ortodoxia ne invită întotdeauna la viață din abundență, la descoperirea bucuriei de a exista în iubirea lui Dumnezeu, la realitățile esențiale ale lumii, la orizonturile fericite proclamate de Împărăția Cerurilor”.

„Cealaltă” Românie, celelalte „Românii” se intitulează scrisoarea pastorală în care PS Gurie face referire la România diasporei, România „din Cer”, România „profundă”.

3 realități

Ierarhul spune în acest context că trebuie avute în vedere 3 realități:

  1. „Cealaltă” Românie, adică România din afara frontierelor țării, unde s-au refugiat mulți tineri ai neamului nostru pentru o viață mai bună (și ei sunt de ordinul milioanelor!).
  2. Există o altă Românie, în Ceruri, a tuturor celor plecați dintre noi, care nu s-au pierdut, ci au o existență mai conștientă chiar decât a noastră, și care își cultivă permanent memoria trecutului lor de pe Pământ.
  3. Există și o Românie profundă, a românilor duhovnicești, a celor care și-au făcut un țel din iubire, care lucrează pentru dragoste creștină națională și care încearcă să dirijeze societatea în direcția bună prin forța rugăciunii și a „energiilor necreate ale lui Dumnezeu”, despre care vorbește Sfântul Grigorie Palama.

România profundă

„Trăim într-un teritoriu și într-un spaţiu cultural cu o vastă istorie creştin-ortodoxă: «România profundă», adică România oamenilor de caracter. România profundă este România duhovnicească, a oamenilor discreţi și cuminți care Îl trăiesc pe Dumnezeu, care şi-au schimbat viaţa, care s-au întors la Dumnezeu, care au descoperit Biserica drept «forţă» capabilă să le transfigureze destinul”, spune în pastorală PS Gurie.

„Această «Românie profundă» se găsește la opusul «României isterice a ştirilor de la ora 5», a scandalurilor și a certurilor interminabile”.

„Ea nu este «neapărat folclorică, nu e doar rurală, ci şi urbană, a orășenilor, a micilor întreprizători, a unor segmente ale profesiilor liberale, a preoţimii, a profesorilor, a medicilor și a altor categorii profesionale. România profundă este România oamenilor cinstiţi, care se încăpăţânează să refuze polarizările şi extremismele. E România care nu se vede, care e deseori ignorată, nefiind prezentată la ştiri. Mergând spre această Românie a suferinţei, a bucuriilor şi a libertăţii hristocentrice, părăsim planul orizontal al falselor dileme şi descoperim care sunt adevăratele priorităţi ale vieții»”, spune ierarhul citând un text semnat de Mircea Platon.

Vezi pastorala integrală pe site-ul oficial al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 313

Id: 73413

Data: Apr 29, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).