Ganduri de la membrii delegației romane la Tallinn: Rolul comunităților de credință in context european

Doi membri ai delegației Bisericii Ortodoxe Romane la Adunarea Generală a Conferinței Bisericilor Europene (CEC) de la Tallinn, Estonia, și-au impărtășit impresiile despre evenimentul din acest an. Li s-a alăturat și vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Statelor Unite ale Americii, care participă ca moderator, la invitația organizatorilor.

„Pe parcursul acestor zile am asistat la mai multe intalniri care au evidențiat particularitățile mandatului 2018-2023 ale Președinției și ale Consiliului de Administrație al Conferinței Bisericilor Europene, perioadă care a fost marcată de pandemia de Covid-19, dar și de schimbările de mentalitate, de sociologie și culturale din Europa ultimilor cinci ani”, a explicat Părintele Alexandru Ojică.

„Au fost propuse mai multe amendamente la regulamentul de funcționare și organizare a Conferinței Bisericilor Europene, care să reflecte in mod cat mai coerent activitatea Bisericii de apărare a intereselor creștine in Europa, in spațiul cultural european și, in general, in lume.”

Schimbările din punct de vedere administrativ au vizat o mai bună organizare in viitor, a mai precizat Părintele Alexandru Ojică.

Pr. Alexandru Ojică și Părintele Cristian Sonea au făcut parte din delegația Bisericii Ortodoxe Romane la Adunarea Generală a Conferinței Bisericilor Europene (CEC) de la Tallinn, Estonia. Foto: Basilica.ro

 

Părintele Conferențiar Cristian Sonea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a comentat tema evenimentului – Under God’s Blessing. Shaping the Future.

„Această temă iși propune o perspectivă nouă a rolului bisericilor europene, care ar putea modela intr-un sens creștin viitorul Europei in care trăim cu toții. De aceea, au fost cateva comunicări care au incercat să dea o direcție in acest scop conferinței din acest an.”

„Sociologul Hartmut Rosa a vorbit despre conceputul de Rezonanță, in sensul că primim de la societate ceva și dăm inapoi ceea ce vedem in societate și, dand inapoi, dăm conținut creștin sau teologic provocărilor pe care le intampinăm”, a spus Părintele Conferențiar Cristian Sonea.

PS Iosif conduce delegația romană la evenimentul care se desfășoară in perioada 14-20 iunie 2023. Foto: Basilica.ro

„Altă comunicare foarte interesantă a fost cea a fostului Arhiepiscop Anglican de Canterbury Rowan Williams, care a avut un conținut foarte profund și apropiat de teologia ortodoxă, despre colaborarea intre Dumnezeu și om in lucrarea socială din lume.”

„Astăzi, după Sfanta Liturghie, Patriarhul Ecumenic a avut o comunicare foarte interesantă, care incearcă să traseze cateva linii directoare ale lucrării Bisericii Ortodoxe in această comunitate europeană destul de complexă”, a mai transmis clericul.

La Tallinn participă, ca moderator al evenimentului invitat de organizatori, și Părintele Nicholas Apostola, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a SUA.

Părintele Nicholas Apostola, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a SUA, participă ca moderator, la invitația organizatorilor. Foto credit: Basilica.ro

„Cooperarea și dialogul sunt mai importante astăzi decat oricand”, a declarat pentru Basilica.ro Părintele Nicholas Apostola. „Este important ca bisericile din Europa și din lumea intreagă să fie intr-o voce unită impotriva războiului și pentru cooperarea intre oameni.”

„Intrebarea este pentru noi, creștinii, cum putem rămane deschiși pentru primirea celor care sunt in nevoie, pentru pace și pentru a crea economii și state in care să poată trăi oamenii”, a mai spus părintele vicar administrativ.

Părintele Nicholas Apostola este fostul paroh al Bisericii Ortodoxe Romane din Shrewsbury și a fost felicitat anul trecut, la pensionare, de Camera Reprezentanților din statul american Massachusetts�pentru intreaga activitate misionară și filantropică.


Adunarea Generală a Conferinței Bisericilor Europene (CEC) se desfășoară la Tallinn, in Estonia, in perioada 14-20 iunie 2023.

Organizația este formată din 114 de comunități creștine de tradiție ortodoxă, protestantă, anglicană și vetero-catolică de pe continent și reprezintă peste 380 de milioane de cetățeni europeni, avand drept obiectiv să fie vocea credinței in dialog cu autorii de politici publice.

Delegația Bisericii Ortodoxe Romane la eveniment este condusă de Inaltreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Roman al Europei Occidentale și Meridionale. Din delegație face parte și Cristina Milea, președinte Nepsis Franța.


Material realizat cu informații transmise de Aurelian Iftimiu, consilier patriarhal coordonator și directorul Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Romane, care face parte din Comitetul Media al Adunării Generale a CEC.

Foto credit: Basilica.ro

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 164

Id: 78544

Data: Jun 20, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).