Hirotesii la Reședința Patriarhală: Preotul trebuie să fie ca un medic, spune Patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel a hirotesit duhovnici opt preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor in cadrul unei ceremonii desfășurate miercuri la paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale.

Preafericirea Sa le-a explicat că duhovnicul nu este judecător care pronunță sentințe, ci medic al sufletelor și că darul duhovniciei reprezintă „o grijă, o responsabilitate deosebită”.

„Sfantul Chiril al Alexandrei a răspuns la intrebarea: Ce inseamnă a ierta păcatele și ce inseamnă a ține păcatele? A ierta păcatele inseamnă a pronunța iertarea păcatului prin Harul Preasfintei Treimi, prin numele Domnului nostru Iisus Hristos”, a explicat Patriarhul Romaniei.

„Dar a ține păcatele inseamnă a amana dezlegarea sau pronunțarea iertării păcatelor, pentru o mai bună pregătire. Cei care se pregăteau pentru Botez sau pentru Impărtășanie erau amanați dacă nu s-au pregătit suficient. A ține păcatele nu inseamnă a nu le ierta niciodată, ci inseamnă o amanare pentru o pregătire mai temeinică.”

O slujire deosebit de importantă pentru Biserică

„Această slujire apostolească și duhovnicească, de părinte duhovnic, are o mare importanță in Biserica Ortodoxă”, a subliniat Preafericirea Sa.

In secolele IV-VI, in Biserică „s-a văzut că nu e suficient ca preotul să fie ca un judecător care se pronunță asupra pocăinței penitenților, ci trebuie și o indrumare duhovnicească pentru vindecarea patimilor”, a amintit Patriarhul Romaniei.

„Nu trebuie redus preotul la un simplu dezlegător automat de păcate. Ci trebuie ca el, spune canonul 102 de la Sinodul Trulan din 691-92, că preotul trebuie să fie ca un medic.”

„Deci se trece de la ideea de judecător care pronunță o sentință și dă o dezlegare, la ideea de medic duhovnicesc, de doctor al sufletelor, și anume de indrumător și impreună-rugător cu penitentul, pentru creșterea duhovnicească a fiilor duhovnicești și a fiicelor duhovnicești și pentru eliberarea de patimi și creșterea in virtuți”, a continuat Părintele Patriarh Daniel.

Duhovnicul arată prezența iubitoare a lui Dumnezeu

„Această latură a vindecării sufletului de patimi egoiste și de creștere duhovnicească este specifică Ortodoxiei”, a explicat Preafericirea Sa.

„De aceea, fiecare preot duhovnic trebuie să aibă și el, la randul său, un duhovnic și, in același timp, să invețe din smerenia credincioșilor care se pocăiesc sincer și din ințelepciunea altor duhovnici mai iscusiți, mai pregătiți decat el.”

„Intru smerenie multă, se invață foarte mult”, a subliniat Patriarhul Daniel, adăugand că „cea dintai datorie a părintelui duhovnic este aceea de a arăta celor care se pocăiesc pentru păcatele lor prezența iubitoare a lui Dumnezeu Tatăl”.

„Această cunoaștere a iubirii Preasfintei Treimi prin lucrarea părintelui duhovnic este esențială pentru ințelegerea conlucrării lui Dumnezeu cu credincioșii prin intermediul acestei mari slujiri sfinte, apostolice și duhovnicești a preoției, a duhovniciei”, a mai spus Preafericirea Sa.

„Vă dorim tuturor să vă ajute Bunul Dumnezeu să creșteți duhovnicește și să ajutați și pe alții să crească duhovnicește și să se bucure de sărbătorile pascale in această perioadă și in toată viața, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mantuire!” a incheiat Patriarhul Daniel.

Patriarhul Daniel a hirotesit duhovnici opt preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor miercuri, 1 mai 2024. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Cei opt preoți care au devenit duhovnici prin hirotesire sunt: pr. Cătălin-Irinel Bucătaru de la Parohia Verbila, Protoieria Vălenii de Munte; pr. Dinu-Florin Dumitrașcu de la Parohia Hătcărău, Protoieria Urlați; pr. Andrei Grosu de la Mănăstirea Plumbuita, Protoieria Sector 2 Capitală; pr. Claudiu-Adrian Marola de la Parohia Cornetu, Protoieria Ilfov Sud; pr. Gabriel-Ovidiu Mihai de la Parohia Moara Săracă, Protoieria Ilfov Nord; pr. Florin-Ciprian Petre, de la Biserica Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, Protoieria Sector 4 Capitală; pr. Florin-Valeriu Stan de la Parohia Păcureți, Protoieria Vălenii de Munte; pr. Nicolae Stoenescu de la Parohia Șoimari, Protoieria Vălenii de Munte.

Părintele Patriarh Daniel le-a oferit tuturor cate o cruce de binecuvantare și un Molitfelnic, precum și alte daruri.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 112

Id: 80910

Data: May 2, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).