Mănăstirea Bârsana şi-a serbat hramul de sărbătoarea Soborului celor 12 Apostoli. Slujba de marţi a fost prezidată de Episcopul Iustin care a asemănat aşezământul monahal cu imaginea satului maramureşean tradiţional.
„Arhitectul Corduş, unul dintre cei mai buni arhitecţi bisericeşti la ora actuală, a gândit aici la Bârsana un sat maramureşean ancestral, voievodal. Aşa arăta satul maramureşean. În localităţi se pierde tradiţia, dar Bârsana va fi totdeauna mărturie a faptului cum arăta satul maramureşean: biserica în centru sau Biserica regină care patronează şi binecuvintează locul şi toate celelalte construcţii din mănăstire”.
Ierarhul a subliniat şi rolul decisiv pe care l-a avut actuala stareţă în organizarea aşezământului monahal.
„Bârsana s-a dezvoltat în chip minunat pentru că a venit Maica Filofteia de la Râmeţ cu experienţă monahală îndelungată şi a pornit la drum pe baza unui proiect bine gândit”.
Aşezământul monahal de la Bârsana
La Bârsana au existat două vetre monahale, la aproximativ 8-9 kilometri depărtare: una în locul numit Valea Slatinei, iar altă pe dealul Humana.
Mănăstirea de pe dealul Humana este atestată documentar în anul 1390. După tradiție, aşezământul monahal a dispărut în secolul al XVIII-lea, când au fost distruse mai multe mănăstiri de pe teritoriul Transilvaniei.
Viață monahală în sihăstria din Valea Slatinei se pierde în negura vremurilor, începutul ei este aproximat în secolul al XIII-lea sau în primii ani ai secolului al XIV-lea.
În a două jumătate a secolului al XIV-lea, mănăstirea a fost mutată din Valea Slatinei într-un loc din dreapta Izei, numit pe atunci Podurile Strâmtorii, zona primind cu timpul numele de „Podurile Mănăstirii”.
Aşezământul monahal a fost desfiinţat în anul 1971, patrimoniul ei fiind confiscat de Imperiul Habsburgic, ultimii călugări refugiindu-se la Mănăstirea Neamț, în Moldova.
Biserica a fost devastată, chiliile și clădirile anexe au fost distruse.
După reînființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului, în anul 1937, s-a pus și problema reînființării mănăstirii, dar a urmat Dictatul de la Viena (1940), care a împiedicat realizarea acestui deziderat.
După Al Doilea Război Mondial, s-a instaurat regimul comunist ateu, care se opunea înființării de noi mănăstiri. Astfel, reînființarea aşezământului monahal s-a tot amânat până după evenimentele din 1989.
În anul 1993, Episcopul Iustinian al Maramureșului și Sătmarului, a sfințit piatra de temelie a noii mănăstiri, cu hramul Soborul Sfinților doisprezece Apostoli.
Foto credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 241
Id: 70610
Data: Jul 2, 2020
Imagine:
Policlinica „Providența” din Iași, care este închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, și-a sărbătorit hramul luni, 29 iunie 2020. În acest context au .....
Data: Jul 2, 2020
Spitalele din judeţul Dolj vor primi 3.000 de viziere din partea Societăţii Ortodoxe a Femeilor – Craiova. Materialul sanitar a fost achiziţionat din fonduri obținute de la sponsori (SC Dass Center GWA) pentru necesităţile instituţiilor medicale din judeţ.
„Această .....
Data: Jul 2, 2020
Au fost publicate imaginile lucrărilor câștigătoare de la cea de a noua ediție a Concursului Național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”.
Cei nouă câștigători vor primi premii în bani, iar lucrările lor, alături de alte 19 selectate dintre cele mai bune, vor fi .....
Data: Jul 3, 2020
Părintele Hrisostom Ciuciu de la Mănăstirea Putna s-a alăturat Tineretului Ortodox Român din Mitropolia celor două Americi (Romanian Orthodox Youth of the Americas – ROYA) în promovarea tradiţiilor româneşti.
Prin intermediul unor clipuri publicate zilnic pe .....
Data: Jul 3, 2020
Episcopul Ignatie al Hușilor a vorbit la hramul paraclisului mănăstirii Văcăreștii Noi – Constanța, despre profilul duhovnicesc al Sfântului Ioan Maximovici. În omilia rostită joi, părintele episcop a subliniat câteva virtuţi specifice marelui ierarh: blândeţea, lipsa .....
Data: Jul 3, 2020
Campania de finanțare a unui nou centru de sprijin pentru femeile în criză de sarcină a strâns peste 90% din suma necesară înființării și funcționării în primele două luni: 90.500 de lei. Un donator a oferit centrului și o icoană: Maica Domnului „Ocrotitoarea copiilor nenăscuți” .....
Data: Jul 4, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).