Hram la singura biserica din Bucuresti ocrotita de Sf. Antonie de la Iezerul Valcii. PS Timotei despre ravna și lacrimile cuviosului

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a liturghisit sâmbătă la biserica Sfântul Antonie – Titan, singurul locaş de cult din Bucureşti care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii.

În predică ierarhul a vorbit despre viața ascetică a sfântului și despre iubirea pe care a avut-o față de Dumnezeu.  Preasfinția Sa a precizat că smeritul cuvios plângea foarte mult în momentele de rugăciune.

„Unul dintre ucenicii săi mărturisea că ori de câte ori începea slujba, Sfântul Antonie avea ochii plini de lacrimi. Era aşadar înalta trăire specifică celor cu inima curată care îl iubesc pe Dumnezeu şi care trăiesc în mod plenar cuvintele rugăciunilor, cuvintele Scripturii etc. (…) Atâtea lacrimi şi atâta râvnă vorbesc de mare lui iubire arătată faţă de Mântuitorul Iisus Hristos”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a reiterat că Sfântul Antonie s-a nevoit în sihăstrie timp de 30 de ani, având o vârstă înaintată când a intrat în monahism.

„Nevoinţa lui a fost una plină de lucrarea Sfântului Duh. Mai întâi s-a nevoit în obştea de la Iezerul, iar mai apoi, la un km depărtare, a săpat o peşteră într-o stâncă unde şi-a aşezat şi mormântul. Într-o aspră nevoinţă numai Dumnezeu ştie cât de mult s-a rugat, a postit, a privegheat şi i-a îndrumat pe oamenii care ajungeau acolo şi pe cei câţiva ucenici pe care i-a format în acestă ultimă perioadă a vieţii lui”.

„Era un om al lui Dumnezeu, un om rugător, un om care împlinea cuvintele Scripturii dar mai ales arăta iubire faţă de ceilalţi”.

La slujbă au participat numeroase persoane din cadrul comunității parohiale. Foto credit: Luigi Ivanciu

Ierarhul a spus despre cuviosul canonizat în anul 1992 că a fost un om foarte milostiv şi a reamintit de ajutorul financiar pe care l-a acordat mănăstirii Sărăcineşti, dar şi de faptul că a rectitorit Schitul Iezeru care se afla în acea perioadă în ruină.

„După ce şi-a rânduit frumos viaţa, după ce l-a îndrumat pe fiul său pe drumul slujirii preoţiei, Sfântul Cuvios Antonie i-a cerut sfat Episcopului Ilarion al Râmnicului deoarece dorea să se nevoiască în Sfântul Munte Athos. (…) ierarhul l-a sfătuit să aleagă sihăstria din Munţii Vâlcii şi i-a oferit ca loc de nevoinţă Schitul Iezerul (…) Din agonisirea pe care a pus-o deoparte ca negustor, Sf. Antonie a refăcut această vatră sihăstrească pe care mai apoi a slujit-o împreună cu ucenicii săi”.

Biserica Sfântul Antonie Titan a fost sfinţită în anul 2004 şi are ca ocrotitor principal pe Sfântul Antonie cel Mare. Cel de-al doilea hram închinat cuviosului de la Iezerul Vâlcea i-a fost acordat de Patriarhul Daniel în anul 2008.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).