Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a liturghisit sâmbătă la biserica Sfântul Antonie – Titan, singurul locaş de cult din Bucureşti care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii.
În predică ierarhul a vorbit despre viața ascetică a sfântului și despre iubirea pe care a avut-o față de Dumnezeu. Preasfinția Sa a precizat că smeritul cuvios plângea foarte mult în momentele de rugăciune.
„Unul dintre ucenicii săi mărturisea că ori de câte ori începea slujba, Sfântul Antonie avea ochii plini de lacrimi. Era aşadar înalta trăire specifică celor cu inima curată care îl iubesc pe Dumnezeu şi care trăiesc în mod plenar cuvintele rugăciunilor, cuvintele Scripturii etc. (…) Atâtea lacrimi şi atâta râvnă vorbesc de mare lui iubire arătată faţă de Mântuitorul Iisus Hristos”.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a reiterat că Sfântul Antonie s-a nevoit în sihăstrie timp de 30 de ani, având o vârstă înaintată când a intrat în monahism.
„Nevoinţa lui a fost una plină de lucrarea Sfântului Duh. Mai întâi s-a nevoit în obştea de la Iezerul, iar mai apoi, la un km depărtare, a săpat o peşteră într-o stâncă unde şi-a aşezat şi mormântul. Într-o aspră nevoinţă numai Dumnezeu ştie cât de mult s-a rugat, a postit, a privegheat şi i-a îndrumat pe oamenii care ajungeau acolo şi pe cei câţiva ucenici pe care i-a format în acestă ultimă perioadă a vieţii lui”.
„Era un om al lui Dumnezeu, un om rugător, un om care împlinea cuvintele Scripturii dar mai ales arăta iubire faţă de ceilalţi”.
Ierarhul a spus despre cuviosul canonizat în anul 1992 că a fost un om foarte milostiv şi a reamintit de ajutorul financiar pe care l-a acordat mănăstirii Sărăcineşti, dar şi de faptul că a rectitorit Schitul Iezeru care se afla în acea perioadă în ruină.
„După ce şi-a rânduit frumos viaţa, după ce l-a îndrumat pe fiul său pe drumul slujirii preoţiei, Sfântul Cuvios Antonie i-a cerut sfat Episcopului Ilarion al Râmnicului deoarece dorea să se nevoiască în Sfântul Munte Athos. (…) ierarhul l-a sfătuit să aleagă sihăstria din Munţii Vâlcii şi i-a oferit ca loc de nevoinţă Schitul Iezerul (…) Din agonisirea pe care a pus-o deoparte ca negustor, Sf. Antonie a refăcut această vatră sihăstrească pe care mai apoi a slujit-o împreună cu ucenicii săi”.
Biserica Sfântul Antonie Titan a fost sfinţită în anul 2004 şi are ca ocrotitor principal pe Sfântul Antonie cel Mare. Cel de-al doilea hram închinat cuviosului de la Iezerul Vâlcea i-a fost acordat de Patriarhul Daniel în anul 2008.
Felicitarea tipărită în anul 1843 este expusă în Muzeul Charles Dickens din Londra.
Realizată de Henry Cole și ilustrată de John Callcott Horsley surprinde o familie reunită în jurul unei mese festive şi este însoţită de mesajul: „Un Crăciun Fericit și un An Nou .....
Data: Nov 24, 2019
Prin virtutea milosteniei fiecare dintre noi are puterea de a transforma resursele materiale pe care le deţine în comori cereşti, a explicat Părintele Patriarh Daniel în omilia duminicală.
El a precizat că această virtute este o cale către Împărăţia lui Dumnezeu, o .....
Data: Nov 24, 2019
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vorbit duminică celor prezenţi la slujba de la Patriarhie despre întrebarea pe care fiecare creştin trebuie să şi-o adreseze zilnic.
Preasfinţia Sa a făcut referire la textul .....
Data: Nov 24, 2019
Duminica aceasta românii îşi aleg preşedintele pentru următorii cinci ani.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a votat, în jurul orei 17:30, la secția organizată în cadrul Școlii gimnaziale Ienăchiță Văcărescu din București.
Cei .....
Data: Nov 24, 2019
Înaltpreasfinţitul Părinte Petru a sfinţit sâmbătă piatra de temelie pentru prima biserică din Mitropolia Basarabiei dedicată Sfântului Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe.
Lăcaşul de cult va fi construit în localitatea Elizavetovca, Raionul Ungheni, şi va avea ca al .....
Data: Nov 24, 2019
Osemintele a 193 de soldați greci care au murit în Albania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost acoperite cu drapelul țării și așezate în osuare proprii săptămâna trecută.
Ceremonia a avut loc marți în cimitirul militar din Kleisoura, în regiunea .....
Data: Nov 25, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).