Hramul Sucevei: Practicați neguțatoria duhovniceasca . Nu-l uitați pe IPS Pimen. Iertați-ne, ca n-am putut mai mult

Mitropolitul Teofan, Arhiepiscopul Teodosie și Episcopul vicar Damaschin Dorneanul au coliturghisit miercuri, 24 iunie 2020, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava.

De Sânzâiene, odată cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, este rememorat și sărbătorit evenimentul aducerii moaștelor Sfântului Ioan cel Nou la Suceava în timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1415). Sărbătoarea este cunoscută și ca „Hramul cel mare al Sucevei”.

Sărbătoarea s-a ținut anul acesta în condiții speciale. Procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou nu a mai fost pedestră, ci s-a realizat cu un autovehicul.

Procesiune cu sfintele moaște de Hramul Sucevei. ©Doxologia / Tudorel Rusu

După citirea texului evanghelic al sărbătorii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în prezent și Locțiitorul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a adresat celor prezenți.

Făcând referire la ocupația de bază a Sfântului Ioan cel Nou, Mitropolitul Teofan a vorbit, despre așa-zisa „neguțătorie duhovnicească”.

”Neguțătoria duhovnicească

Părintele Mitropolit a spus că Sfântul Ioan cel Nou poate fi „prototipul, chipul, celor care muncesc și câștigă cinstit, care sunt așezați pe o anumită scară a societății dar își împlinesc slujirea așa cum se cuvine”.

„Uneori noi asimilăm credința cu sărăcia. Dar avem atâtea exemple în istorie de oameni bogați și puternici care și-au câștigat averea și rangurile în societate în chip cinstit”, a spus ierarhul.

Înaltpreasfinția Sa i-a amintit în acest context pe Patriarhul Avraam, Drepții Iosif, Iov și Prorocul David din Vechiul Testament dar și pe sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Grigorie Palama.

Principiile lor au fost, potrivit părintelui mitropolit, punerea împărăției lui Dumnezeu deasupra tuturor lucrurilor, conștientizarea că ei nu sunt proprietari ai averilor lor, ci administratori ai bunurilor primite de la Dumnezeu și alegerea staturii de slujitor în locul celei de stăpân.

Hramul Sucevei. ©Doxologia / Tudorel Rusu

„Creștinul este chemat așadar să se implice în această neguțătorie duhovnicească: să ofere lui Dumnezeu viața sa ca Dumnezeu să-i ofere în schimb viața Lui omului”, a spus IPS Teofan trecând la explicarea concretă în care are loc schimb.

Vezi detalii în articolul dedicat cuvântului rostit de IPS Teofan.

”IPS Pimen, numai în duh cu noi

La Chinonic, s-a adresat credincioșilor Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului. Ierarhul a amintit de Arhiepiscopul Pimen, care a fost prezent în ultimii 30 de ani la fiecare hram al Sucevei, iar acum este „numai în duh cu noi”.

Ierarhul a spus că IPS Pimen a fost un păstor pe care nu trebuie să-l uite nici ierarhii, nici preoții sau credincioșii.

El a menționat ca principale calități ale fostului arhiepiscop: blândețea, bunătatea, înțelepciunea și dragostea față de tot ce este frumos și adevărat.

„A iubit atât de mult ținutul acesta, mănăstirile și bisericile din Bucovina. Dar atât de mult a iubit oamenii, trecutul atât de strălucit al acestui ținut. Deși era venit și «altoit» aici, a fost mai puternic înrădăcinat decât cei care au crescut aici”.

Hramul Sucevei. ©Doxologia / Tudorel Rusu

”Iertați-ne, că n-am putut mai mult

Ultimul care s-a adresat credincioșilor veniți la Hramul Sucevei a fost Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Cuvântul său a fost axat pe mulțumiri, însă a făcut referire și la situațiile grele prin care Suceava a trecut în actuala pandemie. Părintele episcop vicar și-a cerut iertare pentru condițiile speciale în care s-a desfășurat hramul.

„Se cuvine să mulțumim. Să mulțumim mai întâi Preamilostivului Dumnezeu care cu mila lui cea mare ne-a îngăduit să putem săvârși și anul acesta – an pe care-l vom ține minte toată viața – Hramul de la Suceava”.

„Îi mulțumim, că știe El de ce s-a rânduit așa și nu altfel. Îl rugăm să primească pocăința noastră și smerenia noastră că pentru păcatele noastre, mai întâi ale noastre, ale slujitorilor, și pentru păcatele întregii lumi a venit această neputință, această molimă și pe care tot El o va ridica atunci când va vedea adâncindu-se rugăciunea noastră de iertare și hotărârea de a ne îndrepta viața.

Ierarhul a mulțumit apoi Sfântului Ioan cel Nou „care ocrotește Suceava de șase sute de ani” și tuturor celor care au făcut posibilă sărbătorirea hramului. În încheiere, PS Damaschin Dorneanul și-a cerut iertare.

„Deodată cu mulțumirea, vă rugăm, iubiți credincioși, să mai primiți din partea noastră, a părinților slujitori cerere de iertare. Iertați-ne, vă rugăm, că n-am putut mai mult. Am fi dorit, așa cum era în anii trecuți, să încăpeți mai mulți în această curte, dar trebuie să împlinim și legea Cezarului, care tot spre binele nostru este”.

„Această măsură să o vedeți ca pe o măsură de a ține la sănătatea mai întâi a celui de lângă noi, și la sănătatea noastră”.

Hramul Sucevei. ©Doxologia / Tudorel Rusu

Preasfinția Sa a subliniat că trebuie să avem grijă în condițiile actuale ca nu cumva distanțarea fizică să fie dublată și de „o distanță a inimilor”.

„Dacă nu putem sta unul lângă altul cu trupul, umăr lângă umăr, să stăm suflet lângă suflet”, a transmis Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

La finalul slujbei, Mitropolitul Teofan a anunțat că sâmbătă – zi de doliu în Suceava – Arhiepiscopul Pimen va fi pomenit la 40 de zile de la moarte atât la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou cât și la Sihăstria Putnei.


Foto credit: Doxologia / Tudorel Rusu


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 209

Id: 70542

Data: Jun 25, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).