Icoana ortodoxă cheamă la rugăciune şi vieţuire sfantă, spune Patriarhul Romaniei in Duminica Ortodoxiei

Patriarhul Romaniei a slujit la Patriarhie in Duminica Ortodoxiei, avandu-i alături pe PS Varlaam Ploieşteanul şi PS Timotei Prahoveanul.

In cuvantul rostit, Patriarhul Daniel a vorbit despre importanţa credinţei şi a sfintelor icoane.

„Icoana ortodoxă Il zugrăveşte pe Hristos nu doar arătand chipul lui omenesc, pictand trupul Său, ci scriind deasupra capului literele ὁ ὤν care in limba greacă inseamnă Cel ce este veşnic. De asemenea, este pictat in jurul capului un nimb sau aureolă de lumină”.

„In jurul capului lui Iisus şi al sfinţilor este aureola. Aureola este lumina veşnică necreată şi netrecătoare a lui Dumnezeu impărtăşită umanităţii. Deci, noi vedem chipul lui Hristos şi slava veşnică a lui Hristos simbolizată prin nimb sau aureolă”.

„De aceea, credinţa ortodoxă exprimată prin icoane este o mărturisire completă şi anume, nu numai prin cuvant, ci şi prin imagine, pentru că Iisus Hristos este chipul sau icoana veşnică a lui Dumnezeu Tatăl şi S-a făcut cunoscut oamenilor mai ales după ce a luat chip de om, şi deci faţă umană, ca oamenii să nu-şi mai intoarcă faţa de la Dumnezeu, ci să fie pururea in dialog de rugăciune, de iubire sfantă şi smerită in relaţia lor cu Dumnezeu”.

„In Duminica Ortodoxiei, noi mergem cu icoanele in procesiune mărturisind biruinţa adevărului că icoana confirmă intruparea Domnului Iisus Hristos, că Dumnezeu cel nevăzut S-a făcut văzut, că Dumnezeu cel nelimitat S-a făcut limitat, şi că Dumnezeu S-a făcut nemuritor ca prin Inviere să ne dăruiască nouă viaţă veşnică. El a luat trup pentru a ne dărui pe Duhul Sfant. El S-a făcut om, spun Sfinţii Părinţi ai Bisericii, pentru ca omul să se indumnezeiască prin har”.

„Icoanele in Ortodoxie ne arată o vedere a Impărăţiei Cerurilor”, a explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

„Noi vedem aici iconostasul, catapeteasma, care vine oarecum spre noi prin sfinţii pictaţi. Mantuitorul Hristos incepe predicarea Evangheliei zicand: Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Impărăţia Cerurilor”.

„Icoana ortodoxă este in primul rand o mărturisire a adevărului Intrupării, inomenirii Fiului lui Dumnezeu cel veşnic, Iisus Hristos. In al doilea rand, icoana ortodoxă este o chemare la rugăciune. Ea nu este un obiect care exprimă doar frumuseţe, ci cheamă la rugăciune prin sfinţii pictaţi in icoane. De asemenea, cheamă la vieţuire sfantă”.

„De aceea, noi nu avem in biserică numai icoanele sfinţilor, ci avem şi cărţile numite Vieţile Sfinţilor”.

Potrivit Preafericii Sale, icoanele reprezintă şi faptul că „sfinţii sunt prietenii noştri şi rugători pentru noi”.

„Icoana exprimă adevărul credinţei, confirmarea adevărului Intrupării lui Hristos, sunt chemare la rugăciune sau comuniune cu Dumnezeu şi cu sfinţii Săi şi ele sunt şi incurajare pentru noi, deoarece sfinţii din icoane se roagă pentru noi şi impreună cu noi. Cand cineva este singur, dar intră in biserică şi se roagă, simte că nu se roagă singur, ci impreună cu sfinţii din biserică”.

„Icoanele in ortodoxie prezintă o vedere a slavei Impărăţiei Cerurilor, o vedere profetică a viitorului ultim al omenirii şi anume, slava, frumuseţea şi bucuria Impărăţiei Tatălui şi Fiului şi Sfantului Duh”.

„De aceea, procesiunea cu sfintele icoane arată deodată adevărul Ortodoxiei şi frumuseţea Ortodoxiei, frumuseţea icoanelor ortodoxe, ca şi a veşmintelor şi obiectelor de cult. Această frumuseţe trimite la una şi mai inaltă, la o frumuseţe netrecătoare şi anume, slava Impărăţiei Cerurilor, pe care au pregustat-o pentru cateva momente Sfinţii Apostoli Petru, Iacob şi Ioan pe Muntele Taborului la Schimbarea la Faţă a Mantuitorului Iisus Hristos”.

Patriarhul Daniel a amintit, in incheierea predicii, că in 11 martie 843 la Constantinopol a fost declarată prima duminică din Postul Sfintelor Paşti ca fiind Duminica Ortodoxiei sau a dreptei credinţe, subiect dezvoltat in Pastorala Sfantului Sinod.

In Duminica Ortodoxiei, Patriarhul Daniel a implinit 33 de ani de arhierie.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 231

Id: 77931

Data: Mar 6, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).