Învierea Domnului a fost celebrată de creștinii ortodocșii din lume pentru a doua oară în condiții de pandemie.
În lăcașurile de cult a fost dusă Sfânta Lumină care a fost primită la Ierusalim, iar credincioșii au trăit bucuria Sfintelor Paști cântând Hristos a înviat! și ducând Lumina la casele lor.
Constantinopol
Slujba de Înviere a fost oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în Catedrala Sfântul Gheorghe din Fanar.
„Trăim Paștele ca trecere și anul acesta. O trecere dincolo de suferințele pandemiei către restabilirea comunicării față către față, care ne-a lipsit atât de mult; o trecere către Pământul binecuvântat al Făgăduinței, după peregrinarea dureroasă în pustia bolii ucigătoare”, a transmis Patriarhul Bartolomeu în noaptea Paștilor.
Alexandria
În Alexandria, al doilea oraș ca mărime din Egipt, Patriarhul Teodor al II-lea a oferit credincioșilor Sfânta Lumină la Biserica Buna Vestire.
Alături de Patriarhul Alexandriei, au slujit Mitropolitul Narcis de Naucratis și Episcopul Teodor de Babilon.
„Paștele adevărat este trăirea Jertfei Domnului nostru Iisus Hristos, Dumnezeu și Om, este jertfire, este ofrandă, mai ales a sinelui nostru pentru oameni”, a subliniat Patriarhul Alexandriei în mesajul său pascal.
Alep
Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei a slujit de Sfintele Paști 2021 la Catedrala Sfântul Ilie din Alep. Din apropierea orașului au fost răpiți în 2013 cei doi Mitropoliții de Alep, Paul Yazigi și Ioan Ibrahim, care nu au fost găsiți nici până în prezent.
Ierusalim
Patriarhul Teofil al Ierusalimului a oficiat slujba de Înviere la Biserica Sfântului Mormânt. Cu câteva ore mai înainte, a oferit Sfânta Lumină zecilor de mii de credincioși prezenți la ceremonie.
Moscova
Ortodocșii ruși au intonat troparul Hristos a înviat, alături de Patriarhul lor, Preafericitul Părinte Kirill, în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.
Patriarhul Moscovei a subliniat faptul că anul trecut în biserică era o liniște atât de neobișnuită pentru slujba de Înviere, însă anul acesta se aude „un zgomot – zgomotul oamenilor care umplu catedrala și inima se bucură”.
Belgrad
Patriarhul Porfirie al Serbiei a oficiat prima sa slujbă a Învierii de după întronizare în catedrala Sfântul Sava din cartierul Vracar al Belgradului. El a îndemnat la rugăciune ca dragostea lui Hristos să pătrundă în inimile fiecăruia, întrucât cu acea iubire „vom îmbrățișa întreaga lume”.
Bucureşti
Patriarhul Daniel al României a oficiat slujba de Înviere la Catedrala Patriarhală, alături de Episcopii vicari Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul.
Patriarhul României a îndemnat în aceste zile să aducem „bucurie prin cuvânt şi prin faptă, prin daruri, prin vizite, printr-o convorbire telefonică, printr-un semn de preţuire celor care sunt îndoliaţi, întristaţi, însinguraţi, dezorientaţi, celor care sunt într-o stare confuză”.
Sofia
În Catedrala Patriarhală „Sfântul Alexandru Nevski”, ierarhii care au oficiat slujba din noaptea de Înviere au fost Mitropolitul Grigorie de Vratsa și Episcopul Gherasim de Melnik.
„Este deranjant că inclusiv astăzi, la două milenii după Învierea lui Hristos și după toate celelalte evenimente mântuitoare din istoria sfântă, lumea în care trăim continuă să fie sfâșiată de nedreptăți și contradicții, de războaie și tot felul de ură și violență”, a atras atenția Patriarhul Neofit în scrisoarea sa pastorală cu prilejul Învierii Domnului.
Tbilisi
Patriarhul-Catolicos Ilia al II-lea al Georgiei a oficiat slujba Învierii la Catedrala Sfintei Treimi (Sameba) din Tbilisi.
În pastorala sa anuală de Paști, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Georgiene Ilia al II-lea a afirmat că „necredincioșii”, deși recunosc imperfecțiunea umană, „în loc să [pledeze] pentru legătura cu Dumnezeu și curățirea spirituală, oferă o existență în care, pe de o parte, roboții vor avea o funcție dominatoare și, pe de altă parte, inteligența artificială va completa inferioritatea umană”.
Potrivit scrisorii pastorale prezentată în noaptea de 1-2 mai în Catedrala Sfânta Treime din Tbilisi, „gândirea ateistă contemporană se pregătește să creeze o realitate diferită și încearcă să revizuiască principiile fundamentale ale existenței umane cu scopul de a estompa linia dintre real și imaginar, uman și mecanic, vital și himeric prin modelare arbitrară și dezvoltă noi forme de control și putere necunoscute anterior”.
Nicosia
Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea al Ciprului a oferit Lumina Sfântă credincioşilor veniţi la noua Catedrală din Nicosia.
„Învierea Domnului de certifică faptul că dincolo de patimile și infracțiunile omenești, dincolo de neputințele și imperfecțiunile omenești, dincolo și de insultă și aroganță, în cele din urmă dincolo de puterea celor puternici ai pământului, există atotputernicul și veșnicul Mântuitor Hristos, care limitează puterea celor mari și diminuează falsa înțelepciune a înțelepților”, a afirmat Preafericitul Părinte Hrisostom în noaptea de Paște.
Atena
Între participanţii la slujba de Înviere oficiată în Catedrala din Atena de Arhiepiscopul Ieronim s-a numărat şi Preşedintele Greciei.
În mesajul său de Paște, Arhiepiscopul Atenei a mulţumit medicilor și personalului medical pentru lupta împotriva Covid-19 şi a subliniat că pandemiile sunt un „simptom al mortalității umane”.
Tirana
Organizare exemplară în ziua de Paşti la Catedrala Învierea lui Hristos din Tirana.
„Învierea proclamă o biruință semnificativă asupra morții, asupra planurilor rele și a patimilor aducătoare de moarte: invidia, minciuna și mai ales ura cu diferitele sale mutații, resentimentele, răzbunarea, înșelăciunea, care rămân rezistente în toate epocile și în toate societățile,” a subliniat Preafericitul Părinte Anastasie în mesajul său pascal.
Varşovia
Bucuria pascală a fost împărtăşită credincioşilor la Slujba de Înviere de la noua Catedrală Sfânta Sofia – Înțelepciunea lui Dumnezeu din Varșovia. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Mitropolit Sava.
Mitropolitul Poloniei a spus că noaptea de Înviere este „cea mai mare comoară a Ortodoxiei, pe care o împărtășește cu întreaga lume”.
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 333
Id: 73493
Data: May 6, 2021
Imagine:
Arhiepiscopia Râmnicului anunță participarea actorilor Daniela Nane, Ozana Barabancea și Silviu Biriș .....
Data: May 6, 2021
Biserica parohiei „Sfântul Nicolae” din Amara, județul Ialomița, a primit marți, 04 mai 2021, un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
La solicitarea credincioșilor din comunitate, Preasfințitul Părinte Vincențiu .....
Data: May 6, 2021
Sfântul și Dreptul Iov
Sfântul și Dreptul Iov era originar din orașul Idumeea, la sud de Israel, spre Peninsula Arabică. Era din neamul lui Isav, nepotul lui Avraam. Tatăl său se numea Zaret, iar mama Vosora. A trăit cu aproximativ 1925 de ani înainte de Domnul nostru Iisus .....
Data: May 6, 2021
Sfânta Mare Muceniță Irina
Sfânta Mare Muceniță Irina a fost singura fiică a lui Liciniu, rege în cetatea Maghedon. Sfânta Muceniță Irina s-a născut păgâna, iar numele ei a fost la început Penelope. Cand a împlinit șase ani, tatal ei a zidit pentru ea, dincolo de .....
Data: May 6, 2021
Cu ocazia hramului Catedralei Episcopale, la Caransebeș sunt organizate anual, în perioada de după Învierea Domnului „Zilele credinței și culturii”. Evenimentul a ajuns la ediția a 14-a.
Seria de evenimente culturale și spirituale va debuta prin oficierea Sfintei .....
Data: May 6, 2021
Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae”, ediția a 8-a, se va desfășura în perioada 11-14 mai 2021 și are tema „Ortodoxie și modernitate”.
După o serie de ateliere în licee și în spațiul universitar, evenimentul va debuta online miercuri, cu Deschiderea .....
Data: May 6, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).