IN IMAGINI | Serbarea Sfantului Ierarh Iacob Putneanul la Manastirea Putna

Mănăstirea Putna și-a serbat sâmbătă cel de al doilea mare ctitor, pe Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul, ale cărui sfinte moaște sunt păstrate în paraclisul sfântului locaș.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, alături de alți 32 de clerici, printre care s-au numărat și clerici din nordul Bucovinei – Ucraina.

„Sfântul Iacob Putneanul a devenit păstor de suflete, și-a pus sufletul pentru oile turmei sale de credincioși pentru că și-a pus sufletul în mâna lui Dumnezeu. Ce minunat ar fi ca un director să-și pomenească angajații, să-și pună sufletul pentru ei prin rugăciune; ce minunat ar fi ca un tată să-și pomenească membrii familiei, ca un bunic să îi pomenească pe toți copiii și nepoții săi!”, a spus episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în omilia sa.

„Sfântul Iacob s-a îngrijit de copii, de elevi, să aibă parte de învățătură bună. I-a îndemnat pe părinți să îi dea pe copiii la școală. El a tipărit primul abecedar din Moldova, Bucvarul, în 1755. Le spune părinților: «Din creșterea copiilor ca dintr-o rădăcină și bună și rea toată viața curge.»”, a spus după slujbă Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna.

„Tot Sfântul Iacob a înființat prima școală de la sat din Moldova, la Putna, în 1759. În actul de înființare a școlii, domnul țării scrie: «Arată Sfinția Sa, mitropolitul, că la Mănăstirea Putnei este trebuință ca să se afle o școală, căci fiind loc depărtat, nu pot copiii a ajunge pe la celelalte școli, mai ales că se află acolo un dascăl care de câțiva ani învață cu mare folos ucenicilor»”, a adăugat arhimandritul.

La Privegherea de vineri seara și la Sfânta Liturghie au participat și preoții din Cercul Pastoral „Sfântul Iacob Putneanul”.

Vezi și:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).