De aproape 13 ani, Grupul Psaltic Filomelos din Borzeşti ocupă un loc aparte în inimile iubitorilor de muzică bizantină.
Preoteasa Paula Cautiş, dirijorul grupului psaltic, prezintă într-un interviu pentru Basilica.ro povestea de succes din spatele Filomelos. Puteţi afla printre altele, cum a început totul, cum au depăşit obstacolele, dar şi care sunt planurile de viitor.
Grupul Filomelos este coordonat, alături de Preoteasa Paula, şi de Părintele Petrică Cautiș.
Basilica.ro: Mai întâi, spuneţi-ne cum a început povestea Filomelos. De ce a fost ales acest nume?
Paula Cautiş: Filomelos este un mare dar de la Dumnezeu și povestea lui a început într-un mod neașteptat. În anii 2006-2007 soțul meu, părintele Petrică, profesor la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”- Onești, a organizat un mic cor, unde întâmplător erau mai multe fete decât băieți. La un moment dat m-a chemat să îl ajut la repetiții pentru colinde, unde am observat că tinerii prind mult mai repede de la mine și de atunci am rămas dirijoare și rapid s-a închegat o relație specială.
În vara acelui an am organizat împreună o excursie în Maramureș, iar a doua zi după ce am revenit ne-am trezit cu un grup de câteva fete la ușă care ne cereau să le învățăm Sfânta Liturghie și așa au început repetițiile la noi acasă, în sufragerie.
Maica Domnului este ocrotitoarea noastră și adevăratul dirijor și manager al corului Filomelos
– Paula Cautiş
Ne-am apucat de treabă cu scopul ca noi să cântăm prin cele mai îndepărtate biserici, acolo unde nu ajunge decât preotul, în cele mai neglijate parohii și localități izolate. În data de 15 august 2007 am cântat prima Sfântă Litughie cu Filomelos, de aceea credem că Maica Domnului este ocrotitoarea noastră și adevăratul dirijor și manager al corului.
Cu numele este un lucru mai interesant. Văzând noi că totul devine mult mai serios, am mers la Episcopia Romanului și Bacăului și Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiereu vicar pe vremea aceea, ne-a solicitat să scriem numele corului pe care dorim să îl înființăm.
Am stat cu părintele sub clopotnița Episcopiei de la Roman (actualmente, Arhiepiscopie) și numele acesta a venit pur și simplu în minte: Filo – melos (iubitori de cântare).
Basilica.ro: În ce domenii activează membrii grupului psaltic? Ştim că tinerele provin din mediul laic.
Paula Cautiş: În momentul de față mulţi dintre membrii corului sunt elevi și studenți. Însă avem și membri mai vechi care activează în diverse domenii: farmacie, administrație publică, învăţământ.
Cred că în clipa de față cele mai multe fete sunt la Facultatea de Medicină, apoi urmează Facultatea de Litere, Academia de Studii Economice.
Basilica.ro: Relataţi-ne o întâmplare cu impact emoţional în care a fost implicat Grupul Filomelos.
Paula Cautiş: Am participat la multe acțiuni caritabile, concerte, am cântat la azile de bătrâni, la spitale, fiecare moment este plin de încărcătura lui sufletească, dar cel care mi-a rămas în minte pregnant este din iarna lui 2018 când am cântat în Bacău la o Sfântă Liturghie și mai pe seară aveam un concert tot în Bacău, dar la altă biserică.
Între timp am mers la Penitenciarul din Bacău pentru a colinda la deținutele de acolo. Părintele slujtor al penitenciarului mijlocise pentru a veni deținutele în capelă să asculte colindele noastre. Când am ajuns, capela era plină și ele ne-au primit cu multă bucurie, ascultându-ne cu multă seriozitate, însă la un moment dat ne-am dat seama că toate plângeau, de emoție, de bucurie, iar noi cu greu am reușit să ducem la capăt cântarea şi cu o emoție de nedescris în cuvinte.
Apogeul momentului a fost la urmă când am cântat împreună cu ele, printre lacrimi, „O, ce veste minunată”. Toate acele femei retrăiseră pentru câteva clipe atmosfera de acasă, din preajma Sărbătorii Nașterii Domnului, indiferent de ce făcuseră ele vreodată.
Basilica.ro: Cine v-a susţinut şi încurajat în activitatea desfăşurată până acum. Care au fost „îngerii păzitori”, ca să zic aşa?
Paula Cautiş: Primul om căruia îi suntem profund recunoscători pentru susținerea acordată este Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. Chiar ne-a susținut și ne susține în mod real, atât material cât și prin promovarea activității noastre.
Un prieten al Filomelosului este Corul Academic Byzantion, iar domnul profesor Adrian Sârbu, dirijorul acestui cor, este mentorul și dascălul nostru. Părintele Alexandru Grigoraș este cel căruia i se datorează înregistrarea celor trei CD-uri Filomelos.
Mai sunt și alţii care ne susțin material și moral, fie dintre enoriași ai noștri, fie dintre cei care vin la Borzești, fiind enoriași „prin adopție” așa cum ne place nouă să spunem.
Basilica.ro: Care consideraţi că sunt ingredientele care v-au condus spre succes. Corul Filomelos a căpătat un renume.
Paula Cautiş: Nu știm exact ce renume a căpătat Filomelos, nu avem foarte multe feedback-uri, însă cred că principalul ingredient este munca dublată de seriozitate. Ne străduim să facem lucrurile cât mai bine, iar acest lucru presupune nu puține sacrificii. Dumnezeu ne-a ajutat și am mers mai departe, chiar atunci când lucrurile păreau imposibile.
Este nevoie de foarte mult efort dar și de disponibilitate din partea celui care vrea să învețe. Este nevoie de răbdare din partea celui care vrea să învețe pe altul, ispite sunt destule, dar trebuie depășite.
Cred că întrezăresc cumva un aspect definitoriu al activității noastre, dorința arzătoare de a nu face compromisuri artistice, de a nu abdica de la niște valori, de a rămâne fideli unui crez aristic.
Basilica.ro: Aţi avut momente în care aţi fost în situaţia de a renunţa să coordonaţi acest cor? Cum le-aţi depăşit?
Paula Cautiş: Au fost multe momente grele în istoria acestui grup și ca orice lucru frumos și plăcut Domnului nu este scutit de ispite. Suportăm cu greu plecarea oricărui membru, pentru că ne atașăm de fiecare dintre ei chiar dacă suntem conștienți că au viitorul lor, au drumul lor.
De-a lungul timpului, Filomelos a avut un număr de 70 de membri care au activat în cor și a trebuit întotdeauna să o luăm de la capăt cu oameni care nu știau nimic despre ceea ce facem noi, care au avut nevoie de ajutor în înțelegerea slujbelor, a cerințelor artistice.
Basilica.ro: La ce competiţii aţi participat?
Paula Cautiş: Filomelos are în palmares festivaluri locale și județene, dar ne-am dedicat în mod special slujirii misionare prin parohii.
În 2014 am participat la etapa mitropolitană a Concursului Național „Lăudați pe Domnul”, în iulie 2017 la Concursul Național „Gavriil Musicescu” la Iași, în septembrie 2019 am participat la Festivalul Internațional „Transilvania Byzantine Music Festival” la Brașov.
Basilica.ro: Care sunt planurile de viitor?
Paula Cautiş: Ca proiecte viitoare, ne dorim să sporim în cultivarea și înțelegerea acestei muzici de un public cât mai numeros. Ne dorim să sporim în rugăciunea cântată de la strană, în cadrul slujbelor.
Ne dorim membri noi care să iubească rugăciunea și să își dorească să învețe această muzică ce presupune eforturi destul de mari, fiind o muzică foarte rafinată și cu niște elemente de finețe care se deprind în ani mulți de studiu.
Basilica.ro: Unde vă pot asculta iubitorii de muzică psaltică?
Paula Cautiş: Corul psaltic Filomelos are postate piese pe canalul Youtube, deși sunt puține, și mai sunt piesele de pe cele trei CD-uri ale noastre. În anul 2017 am înregistrat primul CD cu „Slujba Paraclisului Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, tot în același an albumul „Colinde”.
În 2018 am desfășurat proiectul „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire” în cadrul căruia am înregistrat un CD cu piese psaltice compuse în răstimpul celor două uniri, CD pe care l-am distribuit cu titlu gratuit într-un număr de 2.000 de exemplare.
Toate cele trei CD-uri au fost coordonate artistic de Părintele Alexandru Grigoraș, membru al Corului Academic „Byzantion”. Din 2013 dăm răspunsurile la strana Bisericii voievodale din Borzești.
Basilica.ro: Care este piesa preferată?
Paula Cautiş: Îmi este greu să răspund la acestă întrebare, sunt multe piese care mi s-au lipit de suflet. Cred că mai toate cele care sunt închinate Maicii Domnului: axioane, slave.
De curând am încărcat pe Youtube Slava la Paraclisul Maicii Domnului. O altă piesă care se poate regăsi pe aceeaşi platformă online este Slava pe 8 glasuri la Adormirea Maicii Domnului de Petru Lampadarie.
Basilica.ro: Cum se raportează la dumneavoastră, coordonatorii, membrii grupului. Le implicaţi şi în alte activităţi?
Paula Cautiş: Filomelos se vrea a fi un fel de a doua familie. Filomelos e mai mult decât ceea ce pare, pentru că de fapt se ajunge la un anumit mod de viață. Tinerilor li se cere indirect a avea o viață foarte disciplinată, pentru că nu au cum să reziste cu atâtea cerințe, teme, meditații, repetiții, deplasări, concerte.
De multe ori organizăm mese împreună, gătim, jucăm diferite jocuri, discutăm. Ne dorim să organizăm mai multe excursii și drumeții și să găsim cu toții timp și pentru asta. Am organizat de-a lungul timpului concerte caritabile, dar și numeroase excursii. Îi considerăm pe cei din cor ca pe copiii noștri și dorim să le arătăm că adolescența poate fi o perioadă foarte frumoasă a vieții dacă ai anturajul potrivit.
Basilica.ro: Dacă aţi da înapoi cei aproape 13 ani de la înfiinţare, ce aţi schimba?
Paula Cautiş: Cu ajutorul Domnului, pe 15 august 2020 vom împlini 13 ani de activitate. Dacă stau și mă gândesc, poate aș dori să fi învățat mai mult, să fi avut mai multă răbdare.
Poate aș fi avut mai multă nădejde în grija lui Dumnezeu și poate aș fi mai detașată în fața unor neajunsuri, sminteli, tulburări etc. Ne uităm către viitor cu nădejdea folosirii timpului într-un mod cât mai eficient.
Basilica.ro: Şi acum, câteva întrebări mai personale. Cum s-a născut pasiunea pentru muzică?
Paula Cautiş: În copilărie mergeam la tatăl meu la biserică și cântam. Însă, cu adevărat ea s-a dezvoltat pe parcursul celor cinci ani petrecuți la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Agapia, unde am descoperit muzica psaltică. Acolo s-a născut și dorința de a avea un cor al meu.
Basilica.ro: Sunteţi soţie, mamă, preoteasă şi coordonator al Grupului psaltic Filomelos. Cum reuşiţi să împăcaţi toate aceste „profesii”?
Paula Cautiş: O, grea întrebare. Nu este ușor deloc. Încerc doar să le împac pe toate cât mai bine, fără a neglija vreuna dintre misiuni și să nu creadă cineva că pot să le fac pe toate la fel de bine. În final, toate converg către același scop: încercăm să facem totul spre slava lui Dumnezeu.
La parohie sunt alături de părintele, la școală le vorbesc copiilor despre Dumnezeu, la cor învățăm cântări din cadrul sfintelor slujbe. Ca mamă, încerc să îmi educ cât mai bine copiii. În aceasta cred că și constă binecuvântarea vieții mele, a lucra în „ogorul” Bisericii . Însă nu sunt singură în toată misiunea, acesta e lucrul cel mai important.
Basilica.ro: Cum vedeţi rolul dumneavoastră ca preoteasă?
Paula Cautiş: Așa cum îmi spunea cineva, „casa preotului are pereți de sticlă”. Toată lumea se raportează într-un fel sau altul la modul de a fi al preotului și al familiei sale. Unii vor doar să critice, alţii vor să învețe ceva.
Rolul preotesei este să fie alături de soțul ei și să îl ajute să își îndeplinească menirea pe acest pământ: de a duce sufletele la Hristos.
Basilica.ro: Cum vă susţine soţul? Cum vă împărţiţi atribuţiile?
Paula Cautiş: Eu nu am fost niciodată singura din familie în Filomelos. Cu toții suntem. Eu mă ocup de partea artistică și de ceva ani șofez. Soțul meu se ocupă de partea managerială, de distribuirea copiilor pe mașini, de susținerea duhovnicească a tinerilor. La multe dintre repetiții stăm de vorbă cu ei și ne sfătuim.
Copilul cel mare este isonar, iar cei mici cresc la strană. Părintele Petrică este un mare pasionat de muzică psaltică, iar Filomelos este darul nostru. Fără părintele nu aș fi putut să fac nimic de una singură.
Cred că este minunată asocierea părinte slujitor în altar – preoteasa la strană. Noi suntem privilegiați să avem un cor care să dea răspunsurile la strană și să cânte muzica psaltică. Acum, în această perioadă de izolare, ne dăm seama cât de mult ne lipsesc slujbele prin frumusețea lor dar și duhul de împreună-cântare.
Basilica.ro: Care consideraţi că este cel mai important lucru pentru armonia în familie
Paula Cautiş: Cred că orice familie trebuie să se întemeieze pe iubire sinceră și necondiționată. Dacă ea lipsește, armonia nu are cum să existe. De aici vine armonia, pentru că din iubire se naște înțelegerea și se poate trece ușor peste orice obstacol, diferență de opinie, defect al celuilalt.
Cred însă că un alt aspect definitoriu este jertfa de sine, să te lași pe tine la o parte și să te ocupi de ceilalți. Trebuie și rugăciune multă a soților unul pentru altul, pentru că viața ne pune în niște situații atât de inedite încât rezolvarea nu o putem găsi prea ușor și atunci strigăm la Dumnezeu cât ne țin puterile.
Grupul Psaltic Filomelos are site, dar şi conturi pe reţelele de socializare Youtube, Facebook şi Twitter.
„În contextul pandemiei cu noul coronavirus (COVID 19), când vedem în jurul nostru atât de multe semne ale bolii şi ale morţii fizice, toţi trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu”, .....
Data: Apr 15, 2020
Într-un editorial semnat pentru Radio Renașterea, Părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, abordează Săptămâna Sfintelor Pătimiri precum „un exerciţiu de .....
Data: Apr 15, 2020
În Sfânta şi Marea Miercuri dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care a uns cu mir pe Domnul, pentru că lucrul acesta s-a întâmplat puțin înainte de mântuitoarea patimă.
Evanghelia care se citește la Denia de Marți seara (Ioan .....
Data: Apr 15, 2020
În urma estimărilor specialiștilor referitoare la extinderea epidemiei cu noul coronavirus în următoarea perioadă, Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne au revenit asupra
Data: Apr 15, 2020
În Sfânta și Marea Miercuri, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a transmis public mesajul că, așa cum a sprijinit cu eficiență până în prezent lupta împotriva .....
Data: Apr 15, 2020
Părintele Arhimandrit Chiril Lovin a spus la slujba de miercuri seară că în această „perioadă dureroasă a pandemiei” trebuie să fim conștienți că „Paștele nu se săvârșește doar o dată pe an”.
Arhim. Chiril, slujitor al Mănăstirii Antim, a oficiat Denia de miercuri .....
Data: Apr 15, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).