In memoriam: Ing. Eugeniu Iordachescu, salvator de biserici și consultant pentru proiectul Catedralei Naționale

Inginerul Eugeniu Iordăchescu, cel care a salvat de la demolare 12 biserici și tot atâtea clădiri civile din Capitală și din țară, a trecut la Domnul în 4 ianuarie 2019.

Expertul a colaborat cu trei patriarhi de-a lungul istoriei recente și a fost cel care a salvat cu curaj, profitând de atenția internațională, biserici monument istoric pe care dictatorul Nicolae Ceaușescu și soția sa le-ar fi vrut demolate.

Despre metoda sa de translare a clădirilor a scris presa internațională, care acorda o atenție deosebită proiectelor de distrugere a memoriei locale din ultimii ani ai comunismului.

Sfintele lăcașuri puse pe lista neagră de proiectele de sistematizare erau în special din zona Dealului Arsenalului din București, unde urma să fie construită Casa Poporului (actualul Palat al Parlamentului).

În anii 1980, metoda Iordăchescu de translare a clădirilor a salvat următoarele biserici din calea noilor proiecte de sistematizare a Capitalei:

  • Biserica Schitul Maicilor;
  • Biserica Olari;
  • Biserica Sfântul Ilie – Rahova;
  • Biserica și clopotnița Mănăstirii Mihai Vodă;
  • Palatul Sinodal de la Mănăstirea Antim;
  • Biserica Sfântul Ioan Nou (Ionică Piață);
  • Biserica Sfântul Gheorghe (Capra);
  • Biserica Sfântul Ștefan „Cuibul cu barză”;
  • Ansamblul statuar de la biserica Domnița Bălașa;
  • Biserica Mănăstirii Râmeț, jud. Alba;
  • Biserica Petru Iacob din Reșița.

În timpul mutării bisericii Schitul Maicilor, un membru al echipei a povestit:

„Din momentul începerii ridicării clădirii, care a durat patru zile, credeţi-mă, nu s-a mai fumat, nu s-a mai vorbit, nu s-a şoptit nici măcar în schimbul de lucru.”

Sursa foto: Libertatea

Inginerul a mai mutat și câteva blocuri din Bucureşti şi din Alba Iulia, un spital din Craiova, un puţ de mină de la Petrila și sediul unei bănci din Miercurea Ciuc.

„Nu s-a întrerupt activitatea băncii nici un sfert de ceas, în tot timpul acesta, clienţii au fost serviţi, birourile funcţionau şi a fost o mare satisfacţie“, a povestit inginerul Eugeniu Iordăchescu, citat de Adevărul.

Specialistul a povestit pentru o ediție din 1982 a revistei Flacăra că, la mutarea blocului lung din Bd. Ștefan cel Mare din Capitală, Suzana Gâdea, înalt demnitar comunist, a intrat în imobilul aflat în mișcare și a cerut un pahar cu apă unui locuitor de la etajul șase. A pus paharul pe masă și a observat că apa nu se mișca absolut deloc în recipient.

Aceasta a permis apariția, la Editura Tehnică, a cărții care prezenta metoda de translare a inginerului. La insistența autorului, pe copertă a apărut, în ciuda cenzurii comuniste, biserica Schitul Maicilor de pe Dealul Arsenalului – prima mutată prin metoda sa.

Sursa foto: Libertatea

„În loc de poza cu Biserica Schitul Maicilor de pe copertă, văd o mogâldeaţă, fără cruce, blurată”, își amintea inginerul într-un interviu. „Secretara de redacţie mi-a spus că n-au voie să publice poze cu biserici. «Ştiţi ceva, tovarăşa, eu n-am mutat un geamantan, o biserică am mutat din loc, pe asta am salvat-o!»” i-a spus el atunci.

Dar cea mai frumoasă victorie simbolică a Crucii pe Dealul Arsenalului este, peste decenii, construirea Catedralei Naționale.

În calitate de consilier patriarhal (2008 – 2010), inginerul Eugeniu Iordăchescu a contribuit la organizarea celor trei Simpozioane Tematice Consultative privind Catedrala Mântuirii Neamului, arhitectură, structură, utilitate cultuală şi culturală.

Pentru meritele sale deosebite, în anul 2016, Patriarhul Daniel i-a oferit inginerului „Crucea patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române.

O scurtă biografie aici.

Sursa foto: Adevărul (cu Patriarhul Iustin pe şantierul unei biserici salvate)

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 357

Id: 75811

Data: Jan 4, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).