În ziua de 7 mai 1937 trecea la Domnul în Iaşi poetul George Topîrceanu care şi-a pus definitiv amprenta în literatură.
George Topârceanu a fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. El s-a născut la Bucureşti la 20 martie 1886, ca fiu al cojocarului Gheorghe Topârceanu şi al Paraschivei, ţesătoare de covoare la azilul „Doamna Elena”, amândoi originari din părţile Sibiului.
Începe şcoala primară la Bucureşti (1893 – 1895) şi o continuă pe valea Topologului, la Suici, judeţul Argeş, unde părinţii se stabilesc o vreme. Revine la Bucureşti şi se înscrie la liceul Matei Basarab până în clasa a IV-a, apoi la Sf. Sava. După absolvire intră funcţionar la Casa Bisericii, apoi, ca profesor suplinitor, cu pauze de şomaj. În paralel, se înscrie la facultatea de drept (1906), pe care o părăseşte pentru cea de litere, fără a termina studiile.
Prima încercare literară datează din timpul şcolii primare şi este primită cu răceală de colegul mituit cu o peniţă şi doi nasturi pentru a-i folosi de public.
Debutează încă din liceu, la 19 ani, publicând primele încercări, sub pseudonimul ”G. Top” la revista umoristică Belgia Orientului (1904); a publicat şi la alte reviste: Duminica, Spiruharetul, Revista noastră, Revista ilustrată, Sămănătorul, Neamul românesc literar. În 1909 publică în Viaţa românească parodia Răspunsul micilor funcţionari, ca o replică la Caleidoscopul (1908) lui A. Mirea (prin care se face remarcat în lumea literară). Garabet Ibrăileanu (cu care întreţine o interesantă corespondenţă), îl cheamă la Iaşi (1911), ca subsecretar de redacţie la Viaţa românească.
Subsecretar, apoi secretar de redacţie la Viaţa românească, aflată sub influenţa lui Ibrăileanu, Topârceanu cunoaşte şi colaborează cu scriitori de frunte, precum Sadoveanu, Gala Galaction, Tudor Arghezi, Mihai Codreanu sau Hortensia Papadat-Bengescu.
Între 1912 – 1913, împreună cu M. Sevastos publică revista Teatrul. La Iaşi încearcă să-şi termine studiile de filozofie dar este mobilizat şi participă la campania din Bulgaria, apoi la primul război mondial, căzând prizonier în primele zile, la Turtucaia (1916). Rămâne în captivitate până în 1918.
Întors la Iaşi, redactează împreună cu Sadoveanu revista Însemnări literare, până la reapariţia Vieţii româneşti (1920), al cărei prim-redactor va fi. Prietenia cu Sadoveanu se reflectă şi în Povestirile vânătoreşti, în care tovarăşul de puşcă şi de undiţă este numit de Sadoveanu „prietenul meu, poetul”.
Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie.În anul 1934 începe în Revista fundaţiilor regale, publicarea romanului satiric Minunile Sfîntului Sisoe (neterminat, publicat postum în 1938).
În 1936 este ales Membru corespondent al Academiei. Deşi bolnav, întemeiază împreună cu Sadoveanu şi Grigore T. Popa revista Însemnări ieşene ca un ultim efort creator.
Primăvara lui 1937 îl prinde la Viena, într-un sanatoriu, de unde trimite ziarului Adevărul literar (23 mai 1937) un pamflet de solidarizare cu Sadoveanu, care fusese greu atacat în presa vremii şi de protest faţă de huliganismul care lua amploare în presa română.
Poetul a decedat la 7 mai 1937 în casa lui Demostene Botez, la Iaşi. Este înmormântat în cimitirul Eternitatea din Iaşi.
Citeşte aici din poeziile sale.
Foto credit: Historia.ro
Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 313
Id: 76860
Data: May 9, 2022
Imagine:
Primul Episcop Ortodox Român al Canadei, Preasfințitul Părinte Ioan Casian, a fost întronizat la Saint Hubert, Montreal, în data de 07 mai 2017.
Ierarhul primea această demnitate din postura de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi. .....
Data: May 9, 2022
În perioada 5-6 mai 2022, în localitatea Slănic Prahova, a avut loc ultima sedință de lucru a Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii asistenței sociale nr. 292 / 2011, la care a participat și Federația Filantropia a Patriarhiei Române, ca partener în .....
Data: May 9, 2022
Muzeul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în parteneriat cu Asociația Culturală „Pictor Octavian Smigelschi” și Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, a organizat vineri expoziția „Sacru și Profan în gravura europeană a secolelor XV-XIX”.
În cadrul .....
Data: May 9, 2022
Cea mai veche icoană cu chipul Maicii Domnului, atribuită Sfântului Apostol și Evanghelist Luca, și un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei au ajuns vineri seară la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman.
Sfintele Moaște împreună cu Icoana .....
Data: May 9, 2022
Asociația Filantropia Ortodoxă din Sibiu împreună cu Fundația HEKS/EPER din Elveția oferă consiliere psihologică și de .....
Data: May 9, 2022
Arhiepiscopul Ciprian a binecuvântat joi infirmeria nou amenajată la Centrul Eparhial din Buzău. „Am binecuvântat un început”, a spus ierarhul și a precizat că lucrările vor continua .....
Data: May 9, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).