Incepe Triodul. Treptele spre Postul Mare

Duminică, 5 februarie, creștinii ortodocși intră in perioada liturgică prepascală care se numește „Triod”. Este o perioadă caracterizată printr-un puternic caracter de pocăință și de pregătire duhovnicească pentru Praznicul Invierii Domnului.

Etimologic, cuvantul triod provine din grecescul�triodion, format din „tria” – trei, și „odi” – odă, deci cantare in trei ode / strofe. Termenul arată, practic, faptul că in această perioadă, randuiala canoanelor ce se cantă la strană cuprinde trei strofe.

Numele de „Triod” este atribuit și cărții de cult in care sunt cuprinse textele și cantările specifice perioadei, majoritatea compuse de Sfantul Teodor Studitul și de fratele său, Iosif Studitul, in continuarea operei imnografice a Sfinților Cosma al Maiumei și Andrei Criteanul.

Triodul ține de la Duminica Vameșului și Fariseului pană in Sambăta Mare (inainte de Paști), in total 10 săptămani.

Treptele spre Postul Mare

Primele trei săptămani ale Triodului constituie o perioadă premergătoare și de adaptare in mod treptat a randuielii liturgice pentru Slujbele Postului Mare. Temele celor patru duminici cuprinse in această perioadă, a Vameșului și a Fariseului, a Intoarcerii Fiului risipitor, a Infricoșătoarei Judecăți și a Izgonirii lui Adam din Rai, au un rol pedagogic succesiv.

Săptămana ce urmează Duminicii „Vameșului și a fariseului” se numește „Săptămana vestirii”, in ea se oferă dispensă totală de la post, asemenea Săptămanii Luminate, perioadei Cincizecimii și in timpul celor douăsprezece zile dintre Nașterea Domnului și Bobotează.

Duminica „Fiului Risipitor” are ca temă principală căința și puterea iertătoare a lui Dumnezeu pentru restaurarea omului.

Duminica „Infricoșătoarei Judecăți” are un mesaj profund eshatologic și de supunere totală in fața lui Dumnezeu. Această temă este continuată in duminica următoare, a „Izgonirii lui Adam din Rai”. Mesajul final al acestei perioade premergătoare Postului are in prim-plan exemplul lui Adam cel izgonit, care nu se mai poate intoarce in rai fără să se pocăiască și să-și plangă păcatele.

Tema prin care incepe Postul Mare definește această perioadă ca timp de intoarcere și restaurare prin Hristos in demnitatea originară a lui Adam

Cand incepe Postul Paștelui 2023

Postul Mare incepe in lunea de după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de branză), anul acesta, in data de 27 februarie.

Fiecare Duminică din cadrul Postului Mare are o denumire specifică.

• Duminica Ortodoxiei
• Duminica Sfantului Grigorie Palama
• Duminica Sfintei Cruci
• Duminica Sfantului Ioan Scărarul
• Duminica Sfintei Maria Egipteanca

Perioada Triodului se incheie in Sambăta Mare (inainte de Paști).

Postul Paștelui sau Postul Mare este cel mai lung și cel mai aspru din cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe.

Citește și Factbox: 7 lucruri despre Postul Mare (Păresimile)

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 233

Id: 77785

Data: Feb 4, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).