Inceput nou unui așezămant vechi: Noul schit intemeiat in Maramureș amintește de o veche mănăstire din zonă

Episcopul Iustin a sfințit duminică, la Șomcuta Mare, județul Maramureș, locul și piatra de temelie a unui nou așezămant monahal – cel de al 41-lea din eparhie. „Este o zi istorică”, a spus Preasfinția Sa. „Punem inceput nou unui așezămant vechi.” Ierarhul a explicat că există documente istorice care atestă existența unui așezămant monahal in zonă in secolul al XVII-lea.

„Este o zi istorică pentru monahismul din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, pentru că, iată, Dumnezeu a hotărat și a venit momentul in care reinviem o veche vatră monahală a Ortodoxiei maramureșene”, a spus Preasfințitul Părinte Iustin.

„Se pare că mănăstirea de la Șomcuta Mare a fost ctitorie a familiei voievodale a Drăgoșeștilor, deci putem să mergem in secolul al XIV-lea, 1391, soră cu Mănăstirea Peri, soră cu Mănăstirea Barsana. Cert este faptul că, pe la 1600 și ceva, deci in secolul al XVII-lea, această mănăstire a existat, apare intr-o hartă topografică făcută pentru prima dată din ordinul impărătesei Maria Tereza, pe la 1676.”

„A fost găzduit, la această mănăstire, Toma Cantacuzino, care a fost văr cu Matei Cantacuzino și cu Constantin Brancoveanu, deci familie voievodală, familie nobiliară, și a lăsat un disc pe care se săvarșește Sfanta Proscomidie”, a mai precizat ierarhul.

„Suntem in fața acestui monument și eveniment și zic că-i de la Dumnezeu, pentru că este intr-o zi mare”, a adăugat Preasfinția Sa. „In 28 mai s-a născut Inaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian. Nu-i intamplător. Sunt 102 ani de atunci.”

Episcopul Iustin a precizat, la eveniment, că, avand in vedere istoria locului, iși dorește in viitor o mănăstire de zid in stil brancovenesc la Șomcuta Mare.

PS Iustin a sfințit duminică, 28 mai 2023, piatra de temelie a noului schit de la Șomcuta Mare, jud. Maramureș. Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Ierarhului i s-au alăturat in slujire Arhim. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Arhim. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și schiturilor din eparhie, Protos. Serafim Bilț, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfanta Treime” Baia Mare, Părintele Andrei Marius Pop și Arhid. Teodosie Bud, consilieri eparhiali, Părintele Ciprian Coza, Protopop de Chioar, Părintele Mihai Feher, protopopul onorific al Oașului, Părintele Marius Lazăr jr., moștenitor și donator al terenului, toți clericii din Protopopiatul Chioar și preoți din Maramureșul istoric.

La slujbă au participat Gheorghe Ioan Buda, primarul orașului Șomcuta Mare, Doru Lazăr, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, editorul Vasile Iuga de Săliște, fiu al Maramureșului, familia donatorului și sute de credincioși din Chioar, Maramureșul Voievodal, Oaș și Lăpuș.

Răspunsurile au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois.

Schitul este străjuit de o livadă de nuci și oferă vedere spre intreaga Țară a Chioarului. Terenul a fost donat de familia vrednicului de pomenire preot Marius Lazăr Sr., fost consilier eparhial onorific.

Stareța Paisia Semeni, care a promis candva Maicii Domnului că va face o mănăstire, este absolventă de Informatică.

Biserica din lemn a schitului va fi construită in stil maramureșean de Părintele Toader Barsan, slujitor la Mănăstirea Barsana din județ și cunoscut meșter al lemnului. Sfantul lăcaș va avea hramurile „Buna Vestire” și „Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina”.

Localitatea Șomcuta Mare implinește anul acesta 665 de ani de la prima atestare documentară (1358).

Foto credit: Facebook / Episcopia Ortodoxă Romană a Maramureșului și Sămarului

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 180

Id: 78397

Data: May 30, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).