Institutul de Cercetare a Calitații Vieții a organizat o dezbatere despre secularizare și religiozitatea contemporana

Institutul de Cercetare a Calității Vieții din București (ICCV) a organizat vineri dezbaterea „Secularizare și religiozitate contemporană”, care a reunit specialiști de la institutele Academiei Române și de la Universitatea din București.

Au fost susținute trei prelegeri. Dr. Mirel Bănică, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Române, a prezentat tema „Există un specific românesc al secularizării?”. Prof. dr. András Máté‑Tóth de la Universitatea din Szeged, Ungaria, a abordat tema „Identitate colectivă rănită”. Lect. dr. Laurențiu Tănase, cercetător științific la ICCV și cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a susținut prelegerea „Pandemie, secularizare și religiozitate contemporană”.

Evenimentul a fost moderat de sociologul Laurențiu Tănase, care a subliniat că religia este o componentă fundamentală a calității vieții umane, inclusiv în societatea de astăzi.

„Preocuparea mea a fost să evidențiez faptul că religiozitatea contemporană, fie de tip confesional, fie de tip spiritualitate, reprezintă un element definitoriu al structurii omului contemporan, inclusiv pentru aceia care nu au nici o religiozitate, dar au un militantism împotriva religiozității altora. Mă refer la curentele de timp secular, ateist, pe care le vedem manifestându‑se din ce în ce mai des în societatea noastră”, a declarat lect. dr. Laurențiu Tănase.

„În discuțiile de astăzi s‑a făcut o distincție clară între tradiție, ritual religios și religiozitate instituțională, relația dintre Stat și Biserică. Noi dorim să le punem pe toate acestea în comun, astfel încât să putem avea o privire de ansamblu”, a adăugat cercetătorul, care a fost și organizator al dezbaterii.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul de studii și documentare „Societate, Drept, Religie”, care sprijină studenții și cadrele didactice să aprofundeze domeniul științelor sociale prin crearea unei biblioteci de specialitate, prin organizarea de conferințe, simpozioane, mese rotunde și prin editarea și publicarea de lucrări în domeniu.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 359

Id: 77150

Data: Jun 13, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).