Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat miercuri o întrunire consultativă pe tema catehezei parohiale în noul context sanitar și social. S-au discutat metode de îmbunătățire a catehezei, cu scopul de a abilita cateheții să devină apologeți ai credinței în societate.
La evenimentul organizat la Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București au participat părinții protoierei, responsabilii de cateheză din protoieriile eparhiei și profesorii de Omiletică și Catehetică de la Facultatea de Teologie din București: Părintele Profesor Nicușor Beldiman, consilier patriarhal, și Părintele Profesor Vasile Crețu.
Părintele Gheorghe Ispas, consilier eparhial la sectorul Învățământ și activități cu tineret, a explicat pentru Radio Trinitas scopul și desfășurarea lucrărilor. „S-au luat în dezbatere situațiile prin care au trecut parohiile în această perioadă mai grea, de pandemie”.
În starea de urgență de anul trecut, credincioșii nu au putut participa în persoană la cateheze. Unele parohii au reușit să organizeze cateheze pe platforme online, mai ales în zona urbană, a afirmat el.
Contextul actual necesită o cunoaștere foarte bună a învățăturii de credință, a adăugat Părintele Gheorghe Ispas.
Părintele consilier a amintit definiția și rolul catehetului în societate: „Cel ce este trimis spre a propovădui învățătura de credință și despre Dumnezeu și pentru viața veșnică”.
„Creștinii din cadrul parohiilor noastre trebuie să fie bine pregătiți, să cunoască învățătura de credință ortodoxă și noi toți să fim gata apologetic a da răspuns oricui ne va cere socoteală de credința noastră”, a spus el.
„Vă aduceți aminte că în lunile anterioare învățătura noastră de credință ortodoxă și chiar Biserica au fost discreditate în mass media și presă: cu privire la împărtășire, la Euharistie, la cultul sfinților și sfintelor moaște. Ne aducem aminte ce au spus despre pelerinajul de la Sfânta Paraschiva sau de la Sfântul Cuvios Dimitrie sau chiar acum, recent, în legătură cu botezul.”
În acest scop, participanții la întrunire au oferit sugestii și propuneri pentru îmbunătățirea actului catehetic, pentru aprofundarea și intensificarea învățăturii de credință la nivelul parohiilor.
Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 235
Id: 72758
Data: Feb 19, 2021
Imagine:
Preafericitul Părinte Porfirie, care a fost ales joi de Sfântul Sinod în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, este întronizat vineri la Catedrala Sf. Arh. Mihail din Belgrad.
9.00 Sfânta Liturghie a început
Liturghia la care va fi întronizat .....
Data: Feb 19, 2021
Imediat după încheierea alegerilor, noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe i-a îndemnat pe toți să se roage lui Dumnezeu pentru el.
„Astăzi, invocând binecuvântarea lui Dumnezeu peste toți frații și surorile, peste fiii Bisericii noastre a Sfântului Sava și peste .....
Data: Feb 19, 2021
Episcopia Canadei anunță o întâlnire-colocviu dedicată Sfântului Ioan Casian, unul dintre ocrotitorii românilor de departe și, în special, ocrotitorul acestei eparhii românești de peste ocean.
Evenimentul se va desfășura online duminică, 28 februarie 2021, în ziua de .....
Data: Feb 19, 2021
Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcop locțiitor al Daciei Felix, l-a felicitat pe Patriarhul Porfirie, noul conducător al Bisericii Ortodoxe Sârbe, care a fost întronizat vineri în Catedrala „Sfântul Arhanghel Mihail” din Belgrad.
„Alegerea şi întronizarea .....
Data: Feb 19, 2021
„Monahia Iosifia și micuța obște a mănăstirii cu lucrătorii și binefăcătorii ei” semnează un mesaj de mulțumire adresat celor care au contribuit la înființarea Mănăstirii Ortodoxe românești „Izvorul Tămăduirii și Sf. Ciaran” din Irlanda.
Mănăstirea a fost înființată .....
Data: Feb 19, 2021
„Am cântărit îndelung dacă se cuvine sau nu să vorbesc despre Veronica. De ce? Pentru că este de departe cel mai greu caz din ultima vreme. Pentru că atâta durere a năvălit în inima mea, văzând că timp de 7 ani de boală, în care au mai și venit pe lume vreo 3 copii, nu .....
Data: Feb 19, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Pr Constantin Coman - Egalitate si diferente in familia ortodoxa
Pr Constantin Coman - conferinta la Edinet
Pr Constantin Coman - Despre vederea lui Dumnezeu - 18.04.2013 - p1
Pr Constantin Coman - Sf Ioan Gura de Aur, exeget al iubirii dumnezeiesti
Pr Constantin Coman - Despre vederea lui Dumnezeu - 18.04.2013 - p4
Pr Constantin Coman - Biblia in istorie - Intelegerea duhovniceasca a Sfintei Scripturi 27 ianuarie 2013
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).