Intruniri preotesti in patru protopopiate ale Arhiepiscopiei Iasilor

În Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi a avut loc ieri şedinţa administrativă lunară cu preoţii din Protopopiatul Iaşi 1. Întâlnirea a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Referatul cu tema „Căsătoriile canonice şi necanonice“ a fost prezentat de pr. Ionuţ Irimia de la parohia Storniceşti. Preoţii au luat cuvântul pe marginea temei expuse, aducând în faţa celor prezenţi situaţiile legate de necanonicitatea căsătoriei. „S-a amintit de proiectul social-cultural şi misionar-filantropic pentru perioada Postului Naşterii Domnului. S-a recomandat ca programul liturgic din Postul Crăciunului al fiecărei parohii să fie afişat pentru ca oamenii să ştie când se pot spovedi şi primi Taina Sfintei Împărtăşanii“, a declarat pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1. În cadrul şedinţei au fost transmise mai multe hotărâri ale Centrului eparhial Iaşi, fiind abordate problemele administrative ale protopopiatului.

La sediul Protopopiatului Roznov s-a derulat ieri întrunirea lunară cu preoţii. Referatul cu tema „Botezul copiilor în familii mixte din punct de vedere confesional sau interreligios“ a fost prezentat de pr. Gheorghe Dumitrache de la parohia Luncaşi - Podoleni. Diac. Nicolae Hulpoi, directorul Departamentului Doxologia Media al Arhiepiscopiei Iaşilor, a prezentat proiectul „Reţea de saituri pentru parohii şi mănăstiri“. „În cadrul luărilor de cuvânt s-a vorbit despre valoarea Botezului, astfel încât naşii să fie ortodocşi. De asemenea, s-a accentuat că o căsătorie între un ortodox şi un eterodox poate avea loc după ce cel din urmă trece la Ortodoxie“, a declarat pr. Vasile Ţoc, protopop al Protopopiatului Roznov.

Despre bioetica creştină, la Săveni

Preoţii din Protopopiatul Dorohoi s-au reunit ieri în şedinţă lunară. Părintele Tiberiu Oblezniuc de la parohia Pomârla II a prezentat referatul „Modalităţi de implicare a tinerilor în viaţa parohiei“. „Referatul a urmărit sensibilizarea preoţilor din Protopopiatul Dorohoi în ceea ce priveşte implicarea tinerilor în activităţile pe care le au în parohii. În activităţile din parohii trebuie atraşi copiii, încă de la vârste mici. Consider că tema expusă şi-a atins scopul. Nădăjduim că preoţii din protopopiatul nostru vor intensifica activităţile cu tinerii şi copiii“, a relatat pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi.

Tot ieri a avut loc şedinţa preoţilor din Protopopiatul Săveni. Părintele Ionuţ Iliescu de la parohia Dobârceni a expus referatul „Noţiuni de bioetică, avort, contracepţie, inseminare in vitro“. După cum ne-a relatat pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni, lucrarea a explicat termenii amintiţi în titlu şi raportarea acestor proceduri medicale la morala creştină. „Tehnologia izvorâtă din progres a creat noi probleme etice. Inseminarea artificială, fecundarea in vitro, mamele surogat, transplantul de organe, manipularea genetică şi clonarea sunt realităţi medicale. Nu se pune problema dacă acestea pot fi realizate, ci dacă trebuie realizate. În acest conflict dintre cultura morţii şi cultura vieţii se evidenţiază modelul etic şi moral-creştin. Bioetica creştină rămâne angajată în apărarea şi promovarea vieţii omului de la naştere până la sfârşitul lui natural“, a subliniat pr. Ionuţ Iliescu.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).