IPS Teofan spune cum poate fi pandemia o sansa de a pune inceputul cel bun in viata noastra

Părintele Mitropolit Teofan scrie în Pastorala de Crăciun despre criza de sănătate din acest an care „a tulburat profund viaţa întregii lumi”. Pandemia „a adus multă durere, teamă, confuzie şi nelinişte”, dar, pentru că pune oglinda în fața neputințelor noastre, „poate fi o şansă de a pune începutul cel bun în viaţa noastră”.

„Oameni dragi nouă ne-au părăsit pe neaşteptate, mutându-se la cele veşnice, unii au trecut prin chinurile cumplite ale bolii, iar alţii se tem de îmbolnăvire şi, implicit, de moarte. Mai greu de dus decât toate este nesiguranţa zilei de mâine cu tot ceea ce presupune ea”, scrie Părintele Mitropolit Teofan.

„În mod special, trăim incertitudinea că această epidemie se va încheia în curând, motiv pentru care ne vedem din ce în ce mai slabi în faţa restricţiilor care ne-au schimbat viaţa.”

„Toate aceste nelinişti şi dureri pot fi copleşitoare pentru om şi îl pot zdrobi mai ales atunci când, pentru el, singura realitate este lumea aceasta. Omul credinţei ştie însă că, oricât de grele îi sunt obstacolele şi încercările vieţii, există întotdeauna o speranţă, iar speranţa este Dumnezeu”, scrie Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Din perspectiva veşniciei, vremurile pe care le trăim, cu toată durerea lor, au şi o latură bună: ne ajută să ne vedem pe noi înşine unde ne aflăm de fapt în raport cu Dumnezeu şi cu oamenii”, adaugă el.

„Dacă suntem oneşti, vom descoperi în noi prea puţină credinţă şi nădejde în Dumnezeu, prea puţină dragoste şi înţelegere faţă de semeni, mult egoism, multă alipire de lumea aceasta”, continuă ierarhul.

Iar „această constatare poate fi o şansă de a pune începutul cel bun în viaţa noastră, de a reconsidera sistemul nostru de valori şi de a ne angaja cu mai multă determinare pe calea către Dumnezeu şi către aproapele”, spune mitropolitul.

„Pe măsură ce urmăm lui Hristos, viaţa Lui devine viaţa noastră, iar viaţa noastră devine viaţa Lui. În contextul acestui uimitor schimb de vieţi între Dumnezeu şi om se formează omul cel adevărat, «omul tainic al inimii», «omul duhovnicesc»”, afirmă Înaltpreasfințitul Teofan.

„Un asemenea om, spre a cărui statură suntem chemaţi să tindem cu toţii, înţelege cu adevărat ceea ce se întâmplă cu lumea, cu Ţara şi Biserica. Epidemia actuală, consecinţele acesteia pentru viaţa noastră şi a lumii, provocările pe care le naşte, toate primesc pentru el o înţelegere, o direcţie, o lumină”, continuă el.

Pentru a ajunge un astfel de om avem nevoie de trei medicamente: Spovedania, Sfânta Împărtășanie și rugăciunea, menționează ierarhul în pastorala sa.

„Să ne lăsăm cuprinşi de taina coborârii lui Dumnezeu la noi. Să-L rugăm să ne dăruiască mai multă credinţă, mai multă nădejde şi mai multă dragoste, pentru ca, la rândul nostru, să răspândim celor din jur bucurie, curaj şi mângâiere sufletească” , încheie mitropolitul.

Foto credit: Youtube – arhiva 2019 (captură de ecran)

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 223

Id: 72267

Data: Dec 24, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).