IPS Varsanufie la Manastirea Dintr-un Lemn: Unde sunt icoane facatoare de minuni se simte ocrotirea Maicii Domnului

„Maica Domnului este nădejdea împlinirii rugăciunilor celor aflați în necazuri și în primejdii, iar ocrotirea ei a fost simțită la Mănăstirea Dintr-un Lemn, ca de altfel în toate mănăstirile ce au fost împodobite cu icoane făcătoare de minuni, ca o nețărmurită dragoste față de oameni”, a spus Arhiepiscopul Râmnicului joi, la sfințirea noii biserici a Mănăstirii Dintr-un Lemn din județul Vâlcea.

„O cinstim pe Maica Domnului întrucât ea este purtătoare a iubirii milostive a lui Dumnezeu față de oameni și, de aceea, trebuie să arătăm recunoștință față de bogăția darurilor pe care Milostivul Dumnezeu le împărtășește pentru rugăciunile și mijlocirile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, a continuat Părintele Arhiepiscop Varsanufie.

„Să nu pregetăm în a mărturisi purtarea de grijă a lui Dumnezeu, pentru că doar astfel ne vom înveșmânta sufletul în frumusețea rugăciunii de mulțumire, cea plină de mireasmă duhovnicească.”

„A devenit model al curăției, al smereniei și al ascultării de Dumnezeu, împodobindu-și viața cu necontenite rugăciuni, cu îndelungi privegheri și postiri, încă din perioada şederii ei la Templul din Ierusalim. Buna Vestire a găsit-o ca pe o mireasă a lui Dumnezeu, curată fără prihană, gata de primirea spre zămislire şi naştere a Fiului lui Dumnezeu”, a continuat ierarhul.

„Prin Nașterea Mântuitorul Hristos, a devenit Născătoare de Dumnezeu, fiind și un desăvârșit model de virtute și de iubire maternă.”

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a acordat diplome de ctitor celor care au contribuit la construirea noii biserici a mănăstirii, vorbind despre actul ctitoriei ca liant între generații.

Ierarhul i-a pomenit în acest sens și pe Matei Basarab, pe Sf. Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu și familia sa, pe generalul Paul Teodorescu, dar și obștea mănăstirii, care au împodobit sfântul așezământ cu trei biserici închinate Maicii Domnului.

La finalul Sfintei Liturghii, arhiepiscopul a sfințit troița ridicată de Liga Femeilor Creștine din Arhiepiscopia Râmnicului în fața noii biserici a mănăstirii.


Noua biserică a mănăstirii are hramurile „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Grabnic-ajutătoarea” și „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” și a fost construită între 2008 și 2022, din dorința de a proteja biserica monument istoric, devenită neîncăpătoare.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dintr-un Lemn are dimensiuni impresionante, fiind înaltă de 1,50 metri și lată de 1,10 metri, cu o greutate de opt kilograme. Este pictată în stilul specific unui atelier bizantin, cu particularitate iconografică despre care se spune că reprezintă o tradiție lăsată în iconografie de Sf. Ap. Luca: pe veșmântul Maicii Domnului este scris în greacă un fragment din Psalmul 44.

De icoană se leagă un moment tragic al istoriei noastre, iar faptul că pe spatele icoanei este pictată Judecata de Apoi nu este lipsit de semnificație în acest context.

Mazilirea Sf. Constantin Brâncoveanu se datorase în mare parte intrigilor lui Ștefan și Păuna Cantacuzino, care erau și finii lui de cununie.

Cronicarul Radu Greceanu a scris că, în 15 august 1714, de ziua martiriului Brâncovenilor, Păuna Cantacuzino, noua doamnă a Țării Românești, aflată la slujba liturghiei de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, s-a demonizat. Se spune că atunci, pe poala icoanei Maicii Domnului, ea a văzut cum li se taie capetele Brâncovenilor.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).