IPS Varsanufie: Trebuie să ne ridicăm din moartea sufletească, pentru că suntem chemați să moștenim viața veșnică

„Trebuie să ne ridicăm din moartea sufletească, pentru că suntem chemați să moștenim viața veșnică”, a spus duminică Arhiepiscopul Varsanufie al Ramnicului la Mănăstirea Inălțarea Sfintei Cruci și Sfanta Maria Egipteanca din localitatea Budești, Valcea.

Inaltpreasfinția Sa a explicat că, „pentru a ne ridica este necesar să conştientizăm această stare pierzătoare de suflet și, incordandu-ne puterile sufletești, să găsim tăria sufletească de a ne smulge din robia păcatelor”.

„Pentru a depăși orice patimă, este nevoie să ne incredințăm nădejdea in iubirea milostivă a lui Dumnezeu și să ne venim in fire ca, prin pocăinţă, prin schimbarea reală a minţii şi a voinţei noastre, să ne așezăm la Ospățul Euharistic, spre a ne impărtăși cu Sfantul Trup şi Sfantul Sange al Mantuitorului Hristos”.

Chipul dumnezeiesc al ajutorului

In lupta noastră de eliberare din patimi, Sfanta Impărtășanie este „chipul dumnezeiesc al ajutorului”, spune Arhiepiscopul Varsanufie.

„Cel care se impărtășește cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste dobandește harul de a se impotrivi păcatului, adică puterea de a refuza dulceața lui trecătoare, alungand orice inchipuire pătimașă ce se ivește in minte și indeamnă sufletul spre neascultare de poruncile lui Dumnezeu”.

Inaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a amintit că „Fiul și Cuvantul lui Dumnezeu a spus că Trupul și Sangele Său se oferă spre iertarea păcatelor, nu ca recompensă pentru cei care nu au păcate”.

„Aceasta nu inseamnă că trebuie să fim nepăsători și să ne apropiem de Sfanta Euharistie oricum, ci trebuie să ne spovedim, să implinim canonul dat de duhovnic, să postim cu inimă bună, să ne rugăm cu umilință și să arătăm că ne pare rău pentru greșelile săvarșite”.

IPS Varsanufie a relatat viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca și a oferit exemplul ei de pocăință ca model de sfințenie.

Ne incredințăm, așadar, că un om păcătos, prin pocăință, iși spală intinăciunea păcatelor și poate ajunge un om sfant.

„Pocăința, ca indepărtare de păcat și apropiere de Dumnezeu, oferă nevoitorului puterea de a inţelege taina credinţei şi de a o păstra in cuget curat, pană la improprierea voii lui Dumnezeu in viaţa de zi cu zi”.

Arhiepiscopul Ramnicului a indemnat la introspecție, „incredințați fiind că prin căința sinceră asupra săvarșirii lor și mărturisirea in cadrul Sfintei Taine a Spovedaniei parcurgem, de fapt, urcușul către Inviere”.

Foto credit: Arhiepiscopia Ramnicului


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 41

Id: 80861

Data: Apr 23, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).