„Iubeşte pe păcătos, urăşte păcatele lui” este unul dintre îndemnurile esenţiale ale Părintelui Profesor Constantin Galeriu de la a cărui trecere în veşnicie s-au împlinit 18 ani.
Patriarhul Daniel despre Părintele Galeriu
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a numit pe Părintele Galeriu în cadrul unui eveniment aniversar „Un mărturisitor jertfelnic al Evangheliei şi al idealurilor poporului român”.
„Înzestrat cu nenumărate daruri, cu chipul coborât parcă din vechile icoane, Părintele Constantin Galeriu a fost unul dintre cei mai cunoscuți slujitori ai Bisericii de pe întregul cuprins românesc. Personalitatea sa rămâne adânc întipărită în memoria Bisericii şi a ţării, ca părinte de familie, ca preot de parohie şi ca profesor de înaltă conştiinţă pedagogică şi misionară”.
„Părintele Galeriu punea des accentul pe înviere, ca viață nouă în Hristos, tocmai pentru că a învățat din Sfânta Evanghelie, din scrierile Părinților Bisericii și din experiența sfinților că învierea ca dar se primește prin credință și pregătire spirituală, nu doar se așteaptă. Întreaga slujire pastoral-misionară a Părintelui Galeriu rămâne pentru noi ca o făclie de Paști, care ne ajută să înţelegem mai bine taina și bucuria învierii sufletului din moartea pricinuită de păcat, dar și a pregătirii omului pentru învierea trupului, la venirea întru slavă a lui Hristos, la sfârşitul veacurilor”, sublinia atunci Patriarhul.
”Iubirea este principiul vieţii
Valoarea marelui preot profesor poate fi apreciată atât din predicile şi scrierile sale, dar şi din selecţia de citate:
- „Un creștin nu poate fi prost”;
- „Iubirea este principiul vieţii”;
- „Înainte de a-ţi da crucea pe care o duci, Dumnezeu a cântărit-o”;
- „Singurătatea este încăperea unde Dumnezeu ne acordă audienţă”;
- „Jertfa este iubire”;
- „Iubeşte pe păcătos, urăşte păcatele lui”;
- „În viaţa fiecăruia dintre noi există un drum al Damascului”;
- „Omul este dragoste”;
- „Sfârşitul cheamă un nou început”.
Referinţe biografice
Părintele Galeriu s-a născut în data de 21 noiembrie 1918 în satul Răcătău-Răzeși din județul Bacău.
După încheierea studiilor teologice a fost numit preot în județul Prahova, iar din 1974 a devenit slujitor la Biserica Sfântul Silvestru din București.
Împreună cu preoteasa Argentina, Părintele Galeriu a crescut şi educat patru copii, într-o perioadă dificilă. După instalarea dictaturii comuniste, Părintele Galeriu a fost permanent urmărit şi supravegheat de autorităţi, fiind chiar întemniţat pentru o vreme.
În 1952 Părintele Constantin Galeriu a fost arestat și trimis în ancheta Securității din Ploiești.
Începând cu 16 ianuarie 1953 a prestat muncă obligatorie la colonia Peninsula-Valea Neagră de la canal, apoi din 13 octombrie același an a fost mutat la centrul de triere Văcărești de la București. A fost eliberat la 23 octombrie același an, revenind în mijlocul familiei și al păstoriților săi.
Din anul 1973 a activat pe rând ca spiritual, lector și profesor titular la catedra de Catehetică-Omiletică din Institutul Teologic Universitar din București. Din anul 1992 a devenit profesor consultant și conducător de doctorat la Universitatea din București.
De asemenea, în perioada 1988-2003 a continuat să activeze ca profesor consultant șl îndrumător pentru teze de doctorat în cadrul aceleiași Facultăți.
A fost membru în Comisia de dialog ortodox-reformat din partea Bisericii noastre, vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor (din 1990).
A fost autor a numeroase studii, articole, volume de predici și cărți de o rară profunzime teologică, dintre care multe au fost traduse și în străinătate.
Părintele a trecut la cele veșnice în ziua de 10 august 2003 la București.
Citeşte şi: Constantin Galeriu: Profilul preotului care a oficiat primul parastas pentru eroii din ‘89
Sursa foto: marturisitorii.ro
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 308
Id: 74405
Data: Aug 10, 2021
Imagine:
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, îşi serbează ziua numelui. Sf. Mc. Laurenţiu arhidiaconul este ocrotitorul spiritual al ierarhului.
Profil biografic
IPS Laurenţiu s-a născut în data de 12 octombrie 1947 în .....
Data: Aug 10, 2021
În perioada 23-26 august 2021 are loc Tabăra de la Nemţişor. Înscrierile au început deja.
Tema celei de a 12-a ediţii este „Tinerețe înstrăinată vs. tinerețe regăsită”.
Tabăra este organizată de Arhiepiscopia Iaşilor prin Departamentul Misiune pentru .....
Data: Aug 10, 2021
Basarabenii vor sărbători în 31 august Ziua Limbii Române organizând Gala Limbii Române la Cetatea Soroca. În cadrul .....
Data: Aug 10, 2021
Icoana Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu va fi dusă sâmbătă la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din Bucureşti, care îşi serbează hramul de vară.
Sfinţii Martiri Brâncoveni pomeniţi în 16 august sunt ocrotitorii lăcaşului de cult din centrul .....
Data: Aug 10, 2021
Parohia Sf. Mare Mc. Gheorghe din municipiul Călărași a primit duminică un fragment din moaştele Sfântului Irodion,
Data: Aug 10, 2021
Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a oficiat duminică tunderea în monahism a două surori ale Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Cipăieni, județul Mureș.
Maicile Ioana și Irina s-au pregătit pentru primirea îngerescului chip al viețuirii monahale timp .....
Data: Aug 10, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Parintele Coman despre Invierea Domnului, Universul Credintei, TVR 1
Pr Hrisostom Filipescu
De la stiinta la Dumnezeu - Interviu cu fizicianul Andrei Dorobantu
Icoana Bunei Vestiri - Marturiile icoanei - Universul Credintei
Pustnici la schitul Sf Antonie Neamt
Parohia Sfanta Treime - Tei - Pr Alexandru Motoc - Universul Credintei
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).