La Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea au fost pomeniți luni, cu prilejul împlinirii a 166 de ani de la Dezrobire, rromii care au murit în lagăre, deportări și robie.
După slujba de pomenire, la Centrul Eparhial, au avut loc manifestări cultural-artistice susținute de elevii Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae”, ai Liceului de Arte „Victor Guleanu”, ai Școlii Colonie Nuci, precum și de Ansamblul „Dor” din Băbeni.
Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a transmis un cuvânt de binecuvântare, intitulat „Dezrobirea rromilor – popas comemorativ și chemare la înnoire spirituală”.
„Astăzi, suntem chemați să redescoperim cultura și tradiția rromilor, cultivând valorile credinței care devin punți de comunicare între semeni, dar și să cultivăm solidaritatea și cooperarea pentru binele comun”, a subliniat în deschiderea cuvântului Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.
În cuvântul transmis, ierarhul a explicat rolul pe care l-a avut Biserica de-a lungul timpului în integrarea socială a rromilor.
„Misiunea Bisericii a constat în primul rând în identificarea persoanelor rrome care nu primiseră Taina Sfântului Botez și a familiilor care se întemeiaseră fără Sfânta Taină a Cununiei, precum și în sprijinirea comunităților sărace. Pentru eradicarea sărăciei s-au desfășurat ample acțiuni sociale în preajma marilor sărbători, iar un număr însemnat de rromi au fost încreștinați”.
„Politicile sociale implementate de către stat după anul 1940 au determinat diminuarea activității Bisericii în comunitățile rrome, întrucât multe dintre acestea au fost decimate în perioada deportărilor, când au adoptat stilul de viață nomad în cadrul unor valuri de emigrare istorice”.
„Până în anul 1989, misiunea Bisericii în comunitățile rrome a vizat în mod special integrarea acestora în cadrul parohiilor, unde, fără nici un fel de discriminare, au primit Sfintele Taine și întreaga asistență religioasă, ori au participat ca meseriași la refacerea și consolidarea unor lăcașuri de cult, fapt ce a contribuit la buna conviețuire”.
„Ne exprimăm nădejdea că aceste momente de rugăciune și de comemorare constituie un prilej potrivit pentru o profundă cunoaștere și înțelegere a misiunii Bisericii, deopotrivă cu descoperirea tezaurului culturii rrome și al valorilor promovate de generația actuală”, a adăugat în încheiere Înaltpreasfințitul Părinte.
Începând cu anul 2015, în Arhiepiscopia Râmnicului au fost dezvoltate 8 programe sociale destinate ajutorării rromilor din eparhie. Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei.
La 20 februarie 1856, a fost votată „Legiuirea pentru emanciparea tuturor rromilor din Principatul Țării Românești”, act ce prevedea dreptul la proprietate și libertatea deplină de a-și practica meseriile și a-și promova tradițiile.
În urmă cu 121 de ani, în ziua de 22 februarie, s-a născut în satul Suiești din județul Vâlcea Patriarhul Justinian Marina.
Al treilea Patriarh al României a avut o activitate importantă în apărarea și afirmarea Ortodoxiei românești în perioada comunistă. În acest .....
Data: Feb 22, 2022
Consiliul Județean Hunedoara va restaura amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a Daciei Romane. Valoarea lucrărilor va fi de aproximativ 5 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, a anunțat luni administratorul public al județului, .....
Data: Feb 22, 2022
S-au împlinit joi 11 ani de când Părintele Protosinghel Petroniu Tănase a trecut la cele veșnice. Părintele Petroniu Tănase (1914-2011) a fost unul din marii duhovnici români, stareţ al schitului românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos și unul dintre cei mai înduhovniciți .....
Data: Feb 22, 2022
Primăria Onești l-a desemnat duminică pe Sf. Domnitor Ștefan cel Mare ca ocrotitor al orașului. Decizia a fost votată în unanimitate de membrii .....
Data: Feb 22, 2022
Între temele discutate de ierarhi în plenul Sfântului Sinod, la ședința din 17 februarie, s-a aflat și Recensământul Populației și Locuinţelor din România.
Prin urmare, Sfântul Sinod
Data: Feb 22, 2022
În cadrul Campaniei „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”, 33 de familii din județul Prahova au primit sâmbătă, 19 februarie, pachete cu produse alimentare din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale.
Ajutorul a fost îndreptat către familiile din .....
Data: Feb 22, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).