La 166 de ani de la Dezrobire, rromii care au murit in lagare și deportari au fost comemorați la Ramnic

La Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea au fost pomeniți luni, cu prilejul împlinirii a 166 de ani de la Dezrobire, rromii care au murit în lagăre, deportări și robie.

După slujba de pomenire, la Centrul Eparhial, au avut loc manifestări cultural-artistice susținute de elevii Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae”, ai Liceului de Arte „Victor Guleanu”, ai Școlii Colonie Nuci, precum și de Ansamblul „Dor” din Băbeni.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a transmis un cuvânt de binecuvântare, intitulat „Dezrobirea rromilor – popas comemorativ și chemare la înnoire spirituală”.

„Astăzi, suntem chemați să redescoperim cultura și tradiția rromilor, cultivând valorile credinței care devin punți de comunicare între semeni, dar și să cultivăm solidaritatea și cooperarea pentru binele comun”, a subliniat în deschiderea cuvântului Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

În cuvântul transmis, ierarhul a explicat rolul pe care l-a avut Biserica de-a lungul timpului în integrarea socială a rromilor.

„Misiunea Bisericii a constat în primul rând în identificarea persoanelor rrome care nu primiseră Taina Sfântului Botez și a familiilor care se întemeiaseră fără Sfânta Taină a Cununiei, precum și în sprijinirea comunităților sărace. Pentru eradicarea sărăciei s-au desfășurat ample acțiuni sociale în preajma marilor sărbători, iar un număr însemnat de rromi au fost încreștinați”.

„Politicile sociale implementate de către stat după anul 1940 au determinat diminuarea activității Bisericii în comunitățile rrome, întrucât multe dintre acestea au fost decimate în perioada deportărilor, când au adoptat stilul de viață nomad în cadrul unor valuri de emigrare istorice”.

„Până în anul 1989, misiunea Bisericii în comunitățile rrome a vizat în mod special integrarea acestora în cadrul parohiilor, unde, fără nici un fel de discriminare, au primit Sfintele Taine și întreaga asistență religioasă, ori au participat ca meseriași la refacerea și consolidarea unor lăcașuri de cult, fapt ce a contribuit la buna conviețuire”.

„Ne exprimăm nădejdea că aceste momente de rugăciune și de comemorare constituie un prilej potrivit pentru o profundă cunoaștere și înțelegere a misiunii Bisericii, deopotrivă cu descoperirea tezaurului culturii rrome și al valorilor promovate de generația actuală”, a adăugat în încheiere Înaltpreasfințitul Părinte.

Începând cu anul 2015, în Arhiepiscopia Râmnicului au fost dezvoltate 8 programe sociale destinate ajutorării rromilor din eparhie. Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei.

La 20 februarie 1856, a fost votată „Legiuirea pentru emanciparea tuturor rromilor din Principatul Țării Românești”, act ce prevedea dreptul la proprietate și libertatea deplină de a-și practica meseriile și a-și promova tradițiile.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).