Anul acesta se împlinesc trei decenii de la începutul renașterii Mănăstirii Stavropoleos din București. Maica Atanasia Văetiși a povestit vineri pentru Ziarul Lumina al Patriarhiei Române despre suferințele acestui monument în timpul comunismului și despre îndelungatul său proces de renaștere.
Ministerul Instrucțiunii și Cultelor restaurase mănăstirea în prima parte a secolului al XX-lea, pe baza unui proiect al arhitectului Ion Mincu. A fost redeschisă în 1940, ca biserică de parohie.
În perioada comunistă, preoții care au slujit la Stavropoleos în anii 1950-60 au fost prigoniți. „Unul dintre ei a fost condamnat politic și a murit în închisoarea de la Salcia”, a spus Maica Atanasia.
Din 1985 nu a mai fost numit un preot paroh, astfel că slujeau cu rândul preoți de la bisericile din vecinătate.
Muzeografa mănăstirii a mai povestit că în incinta mănăstirii erau depozitate obiecte de la bisericile demolate de dictatorul Nicolae Ceaușescu și… ambalaje de la restaurantul Caru’ cu Bere, din apropiere.
„Pereții bisericii erau acoperiți de fum și zidurile erau crăpate, în curte, printre pietrele de mormânt din lapidariu, iarba creștea în dezordine. Aceasta era imaginea Stavropoleosului în 1991”, a evocat maica imaginea lăcașului de închinare.
Anul respectiv a fost important pentru că atunci a fost adus să coordoneze revigorarea lăcașului Părintele Iustin Marchiș. Pentru că autoritățile românești nu aveau fonduri, în 1996 au fost obținute fonduri europene: un premiu „pentru monumente istorice care urmau să dezvolte în jur o viață comunitară”.
„Și astfel au început consolidarea clădirii din incintă, refacerea tuturor instalațiilor și regândirea funcționalității sălilor”, a continuat Maica Atanasia. Au fost construite chilii și alte dependințe și a fost regândită funcționalitatea spațiului.
Comunitatea s-a refăcut odată cu reînvierea tradiției
În 2008 Stavropoleos a redevenit mănăstire, cu obște de monahii și un nou hram, „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful”, iar în 2012 Patriarhul Daniel a resfințit biserica renovată.
Consolidarea și punerea în valoare a construcției din incintă, pe care am rezumat-o aici în câteva cuvinte, au fost unele din intervențiile esențiale ale acelor ani, au fost, de fapt, miezul a ceea ce a devenit viața comunitară și apoi, din 2007, viața monahală de la Stavropoleos.
Dacă în anii 1980 credincioșii se împuținaseră, în anii 1990 la Stavropoleos au început să vină regulat artiști și oameni de cultură „atrași poate tocmai de felul în care era reînviată tradiția: prin cântarea de la strană, prin icoanele noi care se pictau și cele vechi care se restaurau, prin veșmintele și obiectele liturgice alese cu grijă”, a declarat monahia.
Ea a arătat că Stavropoleos a reușit să redevină mănăstire, așa cum a gândit-o ctitorul dintâi, și apoi să se deschidă și spre cetate și spre dimensiunea culturală, așa cum a o proiectase arhitectul Ion Mincu.
„Noi, cei care formăm obștea de acum, sub povățuirea Părintelui Iustin, ne-am străduit să-i adăugăm o dimensiune mărturisitoare, aceea de a trăi în mijlocul unui oraș tot mai golit de spiritualitate, urmând rânduiala monahală dintotdeauna și, în același timp, deschiși către timpul de acum, înțelegându-i și primindu-i pe cei care vin spre noi”, a încheiat Atanasia Văetiși.
Repere istorice
Biserica Stavropoleos a fost construită în 1724, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (1719-1730), de arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir. În curtea hanului său, construit în 1704, Ioanichie a zidit biserica și o mănăstire, susținută economic din veniturile de la han – o situație frecvent întâlnită în epocă.
În 1726 starețul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei și exarh al Cariei. Mănăstirea pe care a construit-o poartă de atunci numele Stavropoleos. În greacă, Stauropolis se traduce prin „Oraşul Crucii”.
Foto credit: Wikipedia
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 378
Id: 73805
Data: Jun 6, 2021
Imagine:
Arhiepiscopia Timișoarei și Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Timiş vernisează duminică expoziția de fotografie „
Părintele Patriarh Daniela transmis duminică un mesaj cu ocazia sărbătorilor prin care Mitropolia Moldovei și Bucovinei marchează 380 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva (13 iunie 1641-13 iunie 2021). Transcriere integrală:
Data: Jun 6, 2021
Duminica Părinților și Copiilor se serbează anual în Biserica Ortodoxă Română în prima duminică de după Ziua Copilului (1 Iunie). A fost instituită prin hotărârea nr. 629/12 martie 2009 a Sfântului Sinod cu scopul de a promova importanța familiei în creșterea, .....
Data: Jun 6, 2021
Editura Contra Mundum a lansat sâmbătă traducerea românească a cărții „Să nu trăim în minciună” în prezența autorului, Rod Dreher, un american convertit la Ortodoxie.
Evenimentul a avut loc în curtea Bisericii Precupeții Noi din București, unde scriitorul și-a .....
Data: Jun 6, 2021
Înaltpreasfințitul Părinte Casian i-a avut alături în rugăciune duminică pe membrii filialei din Galați a Asociației Nevăzătorilor din România. După liturghie, ierarhul i-a invitat la o agapă, a ciocnit ouă roșii cu ei și le-a oferit daruri.
La liturghia oficiată în .....
Data: Jun 7, 2021
Părintele Paroh Florin Danu de la Parohia Lada, județul Teleorman, a fost distins cu Ordinul Sanctus Stephanus Magnus (Sfântul Ștefan cel Mare) pentru clerici. Duminică, după slujba de sfințire a bisericii Parohiei Lada, Preasfințitul Părinte Galaction i-a .....
Data: Jun 7, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Rugaciune pentru chemarea milei lui Dumnezeu, citita de Parintele Iustin
Pr Justin Parvu - Despre viata vesnica
Pr Iustin Parvu - Despre sfarsitul lumii, mantuire, Japonia si tehnologie
Pr Iustin Parvu - Tara noastra - pridvor al Imparatiei lui Dumnezeu
Pr Iustin Parvu - Omul si natura
Pr Iustin Parvu - Rugaciune de dezlegare la inceputul Postului Mare
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).