La Biblioteca Centrala Universitara a fost lansat un album de arta dedicat icoanelor pe sticla

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” în colaborare cu Editura Muzeului Național Bruckenthal, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național al Literaturii Române, a fost gazda unui eveniment de lansare album de artă dedicat icoanelor pe sticlă.

Evenimentul a avut loc miercuri, 4 mai 2022, în Aula bibliotecii, iar albumul este intitulat „Noi considerații cu privire la icoanele pe sticlă din Transilvania”.

Dr. Alexandru Constantin Chituță, autorul compendiului iconologic prezintă în aproape 700 de pagini, prin intermediul unei analize preponderent teologico-antropologice, o perspectivă inedită asupra icoanelor pe sticlă din Transilvania.

Evenimentul a fost deschis de delegatul Patriarhului Daniel, Răzvan Mihai Clipici, director la Componenta Cultură a Sectorului Cultură, Pictură şi Restaurare.

„Aceste icoane au servit în primul rând ca obiecte de cult. Icoana facilitează întâlnirea omului cu Dumnezeu prin rugăciune. În acelaşi timp, icoana trebuie privită şi ca o mărturisire de credinţă. Cunoaştem contextul în care românii din Ardeal erau strâmtoraţi de către autorităţile habsburgice şi prin această icoană românul îşi manifesta ortodoxia învăţăturii. Aş vrea să subliniez rolul important pe care l-au avut ierarhii, preoţii, călugării din Transilvania şi mai ales ierarhii români din Ţara Românească şi Moldova”, a afirmat Răzvan Mihai Clipici.

La manifestarea culturală a participat şi Episcopul Visarion al Tulcii.

Potrivit Preasfinţiei Sale, „Icoanele pe sticlă aduc în casele credincioşilor şi în biserici Lumina lui Hristos care luminează tot omul care vine în lume, cum spune Sfântul Apostol Pavel. Ne bucurăm că colegul şi fiul nostru duhovnicesc Alexandru Chituţă s-a aplecat asupra icoanelor pe sticlă, pentru că acestea sunt cu adevărat un tezaur deosebit pentru bisericile noastre, dar şi pentru casele credincioşilor”.

Autorul a oferit câteva detalii importante privitoare la lucrarea sa.

„Acesta nu este un volum exhaustiv, însă este o primă bază, o introducere în ceea ce înseamnă un îndrumător şi un îndrumar al icoanelor pe sticlă. Primele icoane semnate şi datate din Transilvania vedem că sunt în Şcheii Braşovului şi în Mărginimea Sibiului şi coboară sub anul 1800”, a spus Alexandru Chituţă.

În timpul lansării, a interpretat câteva piese folclorice artista Oana Bozga Pintea.

Subiectul tratat în album reprezintă un fenomen unic în istoria artei românești. Cercetătorul explorează implicațiile picturii pe sticlă acordând o atenție deosebită impactului acesteia în viețile românilor din Transilvania, în secolul al XVIII-lea, în baza a nenumărate surse documentare prin intermediul cărora realizează o analiză comparativ stilistică a icoanelor pe sticlă din muzee naționale, colecții private precum și din episcopii ortodoxe transilvane, surprinzând în peste 300 de pagini ilustrate tipologiile artistice definitorii pentru stilul fiecărui zugrav sau centru de iconari.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 223

Id: 76841

Data: May 6, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).