La gospodăriile viticole din Arhiepiscopia Bucureștilor a inceput culesul viei: Vinurile produse participă la concursuri

Anul acesta, culesul viei a inceput mai devreme la Mănăstirea Jercălăi și in celelalte două gospodării viticole ale Arhiepiscopiei Bucureștilor: căldura a determinat accelerarea coacerii strugurilor.

„Dacă anul trecut am avut o recoltă intre 10-12 tone, anul acesta, cu intemperiile și cu seceta pedologică, avem o recoltă intre 8-10 tone, ceea ce este mulțumitor”, declară Părintele Aurelian Dragu, inspector la Sectorul Agricol, Viticol și Silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Am avut și o grindină la inceputul lui iunie, dar problema a fost seceta pedologică: nu lipsa precipitațiilor, ci o secetă in profunzime in pămant, incepand de anul trecut. Nici nu am putut ara in toamnă via, atat de tare și de uscat a fost pămantul”, explică preotul inginer, care este zi-lumină pe teren, alături de lucrătorii viei.

Anul acesta, recoltarea are loc cu două săptămani mai devreme decat de obicei, pentru că strugurii s-au copt rapid, iar tehnologul intreprinderii viticole Via Domnului, oenologul Claudiu Porumb, a decis că trebuie inceput culesul, deoarece maturizarea s-a realizat deja: boabele au strans mult zahăr.

Via, sensibilă ca un om

Pr. Ing. Aurelian Dragu estimează că se va incepe culesul soiurilor roșii cel devreme in 15 septembrie 2024. Foto: George Ioniță

„Cum sunt oamenii cand sunt agitați și un pic stresați, așa se stresează și via. Ea trebuie să facă un rod, să-l țină, insă uneori nu mai are cu ce să-l alimenteze. De multe ori, cum să spun, se epuizează”, explică Părintele Inginer Aurelian Dragu.

Gospodăriile viticole ale Arhiepiscopiei Bucureștilor se găsesc in regiunea viticolă Dealu Mare: Ceptura are cea mai mare suprafață, 27 de hectare; Urlați, unde este și Mănăstirea Jercălăi, are 8 hectare, iar Chițorani are 12.

Ca soiuri predominante sunt cultivate Sauvignon Blanc și soiuri roșii sau negre, Cabernet Sauvignon, Merlot și și Fetească Neagră, la care se adaugă și struguri albi Muscat Ottonel și Sauvignon Blanc.

Culesul viei a inceput mai devreme in 2024: boabele s-au matiruzat forțat din cauza căldurii, acumuland mult zahăr. Foto: George Ioniță

Culesul incepe cu soiurile albe, pentru că ele acumulează concentrație de zahăr mai repede. „Sunt mai timpurii, am zice noi”, explică părintele inginer.

Săptămana viitoare se va incheia culesul soiurilor albe cu recoltarea strugurilor Sauvignon Blanc. Soiurile roșii mai așteaptă cel puțin incă două săptămani.

Părintele inspector Aurelian Dragu lucrează la fabricarea vinurilor Arhiepiscopiei Bucureștilor din 2008, cand Părintele Patriarh Daniel a decis inființarea Sectorului Agricol, Viticol și Silvic al eparhiei. Clericul supraveghează toate lucrările agricole, de la tăiatul viei pană la recoltare și transportul strugurilor.

In continuare, oenologul Claudiu Porumb se ocupă de etapa care incepe cu recepția strugurelui și se finalizează cu imbutelierea vinului.

De la plugul tras de cal la un flux tehnologic modern

Cel mai dificil moment din istoria intreprinderii a fost confiscarea de către regimul comunist a celei mai mari gospodării din arhiepiscopiei, cea de la Mănăstirea Ceptura.

„A fost rechiziționată această manăstire și chiar pe actual sediu al mănăstirii și chiar al bisericii a fost Ferma nr. 5, căreia i se și spunea Ferma �La călugări�”, povestește Părintele Inginer Aurelian Dragu.

Cand au fost retrocedate terenurile, din procedură au fost exceptate bisericile, manăstirile, astfel că Mănăstirea Ceptura nu și-a mai recuperat integral fostul teren niciodată.

„Am recuperat ce am găsit pe acte și s-a putut dovedi. Terenurile erau intr-o stare deplorabilă, dar am inceput proiecte de reconversie. La momentul acesta, via pe care o avem este toată replantată, este o vie tanără in perioada maximă de producție”, precizează inspectorul eparhial.

Fluxul tehnologic de la gospodăriile viticole ale Arhiepiscopiei Bucureștilor respectă toate normele igienico-sanitare și europene. Foto: George Ioniță

Părintele inspector iși amintește cu nostalgie de inceputurile activității sale, cand intreprinderea viticolă nu beneficia de tot fluxul tehnologic actual, care respectă toate normele igienico-sanitare și europene.

„Problema a fost baza materială, baza tehnologică. Se lucra ca pe vremuri, cu tocitori, cu butoaie de lemn, cu zdrobitoare manuale, cu linuri și teascuri acționate manual. Dacă v-aș spune că acum 15 ani stropeam cu vermorele și aram via cu calul, nu v-ar veni să credeți.”

Răsplata muncii: vinurile premiate Via Domnului

Pe langă mai multe tipuri de vin liturgic, domeniile viticole ale Arhiepiscopiei Bucureștilor produc și vinuri care in fiecare an participă la concursuri sub marca Via Domnului, care se prezintă ca atare, precum și sub formă de „ediție limitată”.

Vinurile „Via domnului – ediție limitată”. Foto: Via Domnului

Iată cateva medalii din ultimii ani:

Vinarium International Wine Contest 2020

  • Medalie de aur / Via Domnului Merlot 2015
  • Medalie de aur / Via Domnului – Cabernet Sauvignon 2018

Vinarium International Wine Contest 2021

  • Medalie de argint / Via Domnului – Fetească Neagră 2019

Vinarium International Wine Contest 2022

  • Medalie de argint / Via Domnului – Fetească Neagră 2020
  • Medalie de aur / Via Domnului – Sauvignon Blanc 2020

Vinarium International Wine Contest 2024

  • Cuvee Roșu de Jercălăi 2023

„Este o răsplată a muncii noastre, de la tăiatul viei pană la cules și de la cules pană la strugure și apoi pană la vinul care e in sticlă”, spune Părintele Inginer Aurelian Dragu, viticultorul care iși petrece viața pe dealurile prahovene.

„Ierbar”, o colecție recentă de vinuri digestive de la Via Domnului. Sursa foto: Via Domnului

O colecție relativ recentă de vinuri este intitulată „Ierbar”, care este un fel de vin tonic, băutură tradițională romanească folosită ca leac mănăstiresc și obținută prin impletirea caracterelor de vin cu�33 ierburi aromate, intre care predomină pelinul.

Este bun digestiv și poate fi servit atat ca aperitiv, cat și ca desert. Gustul final este lung și revigorant, iar efectul asupra organismului este relaxant, cu un aport terapeutic insemnat.


Vedere de la gospodăriile viticole ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, unde se produc vinurile Via Domnului. Foto: George Ioniță

Vinurile Via Domnului se găsesc in bisericile din Arhiepiscopia Bucureștilor sau, pentru o gamă mai variată, in magazinele arhiepiscopiei. Află detalii despre fiecare vin și comandă online de aici.

Credit foto: George Ioniță


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 103

Id: 81754

Data: Aug 30, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).