La hramul Manastirii Rașca Transilvana, Mitropolitul Andrei s-a rugat pentru bolnavi și personalul medical

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat joi Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Râșca Transilvană din județul Cluj. Cu acest prilej, ierarhul s-a rugat și pentru însănătoșirea starețului mănăstirii, arhimandritul Casian Ioana, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Printre clericii care au slujit alături de părintele mitropolit s-au numărat Părintele Arhidiacon Claudiu Grama, consilier eparhial, Părintele Dan Ionuț Lupuțan, Protopop de Huedin, și Părintele Profesor Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” a Facultății de Teologie din Cluj-Napoca.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a vorbit credincioșilor despre virtuțile Sfintei Cuvioase Parascheva.

„În mod deosebit, astăzi ne aducem aminte de patroana mănăstirii, de Sfânta Parascheva, iar troparul ei lucrul acesta ni-l spune, că s-a răstignit împreună cu Hristos și a înviat împreună cu El: Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ne-ai învăţat să nu ne uităm la trup, căci este trecător; ci să avem grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor”, a spus Mitropolitul Clujului.

În cadrul liturghiei a fost hirotonit întru diacon teologul Valer Sorin Igna, care urmează să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Sântioana din Protopopiatul Gherla.

La slujbă a fost pomenit și Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș (Someșanul), Episcop Emerit și fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (1998-2019), care a trecut la Domnul vineri, 8 octombrie, la vârsta de 72 de ani.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, coordonat de Părintele Profesor Vasile Stanciu.


Mănăstirea Râșca Transilvană este situată la cota 1.200, în apropierea barajului de la Beliș-Fântânele din zona Munților Apuseni. A fost înființată în 2002, la solicitarea credincioşilor din zonă.

Proiectul bisericii a fost realizat de arhitectul clujean Ion Arboreanu, care a proiectat zeci de biserici, mănăstiri şi case parohiale în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Lăcașul de cult a fost conceput în stilul moldovenesc, sau ștefanian.

Biserica a fost pictată în tehnica frescă de o echipă din Bucureşti condusă de Profesorul Alexandru Nicolau și a fost sfințită în 14 octombrie 2018 de Mitropolitul Clujului și de Episcopul Europei de Nord.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).