La Muzeul Mitropolitan Iași a avut loc o conferința despre Pastorația romilor in trecut și actualitate

Muzeul Mitropolitan din Iași a fost vineri gazda unei conferințe intitulate „Pastorația romilor în trecut și actualitate”.

Evenimentul a fost organizat de Departamentul Minorități din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.

Au luat cuvântul pr. dr. Roman Gabriel, slujitor la Parohia „Sfântul Vasile” Nicolina – Iași, care a vorbit despre Pastorația Romilor în perioada robiei (sec. XIV-XIX), și dr. Marius Căldăraru, care a discutat despre implicarea Bisericii în comunitățile rome.

„Am fost plăcut surprins de întâlnirea astăzi, de faptul că preoții și nu doar clericii, ci și reprezentanții etniei rome au fost prezenți la această conferință, sigur fundamentată pe evenimentul care va avea loc peste două zile, Dezrobirea Romilor, care a avut loc în anul 1856, pe 20 februarie”.

„Cu această ocazie, în prelegerea mea am arătat că Biserica Ortodoxă Română a fost preocupată de binele spiritual, de integrarea religioasă a romilor, atât în perioada 1385-1856 – în această perioadă avem mai puține dovezi – însă și după, cu precădere în perioada interbelică, atunci când Patriarhul Miron Cristea a gândit o pastorație, folosindu-se de etosul acestora, folosindu-se de lideri pentru a îi aduce pe romi în spațiul liturgic”.

„Pastorația a fost totuși  suspendată în perioada interbelică și a fost reluată după 1989. Aspecte, detalii care ne arată, ne demonstrează în mod indubitabil că Biserica a fost interesată de binele lor spiritual și social, și că există posibilitatea incluziunii sociale prin cea religioasă”, a afirmat dr. Marius Căldăraru.

Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Dezrobirii Romilor, serbată anual în 20 februarie, care face trimitere la momentul din 1856, când a fost votată „Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Românești”.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).