Sala de clasă pictată în stil bizantin de elevii Liceului Dimitrie Paciurea din Capitală a fost binecuvântată vineri, în prezența mai multor reprezentanți ai Școlii și Bisericii. Prof. Cristian Alexa, inspector școlar la disciplina Religie pentru București, a numit-o „laborator al rugăciunii” și a afirmat, alături de alți participanți la eveniment, că reprezintă un model de bună practică și pentru alte școli.
Au participat Părintele Arhimandrit Irineu Dogaru, eclesiarhul Bisericii Palatului Cotroceni; Părintele Protosinghel Antim Bâru, starețul Mănăstirii Chiajna‑Giulești, și Părintele Radu Ilinoiu, parohul Bisericii „Sfânta Vineri – Pajura”.
Au mai fost prezenți Părintele Diacon Eugen Maftei, consilier eparhial, și Părintele Diacon Mihai‑Iulian Grobnicu, inspector eparhial, ambii de la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, prof. Horia Sabin Drăgoi, directorul Liceului Dimitrie Paciurea, prof. Alexandr Bodros, coordonatorul copiilor care au pictat sala, profesori și elevi.
Sala de clasă a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca și a Sfântului Cuvios Ioan Damaschin.
Icoana, fereastră către cer
„Cu adevărat ne simțim ca într-o biserică, pentru că tot ce e aici e înconjurat de lumina sfinților pe care voi i-ați pictat în această sală, în această capelă”, le-a spus tinerilor Arhim. Irineu Dogaru, care a numit, la rândul său, sala pictată de ei „un laborator de formare al noilor generații”.
„Lucrarea voastră este dovada credinței pe care o nutriți, credință care v-a fost sădită în suflet de părinții voștri și cultivată în mod expres de profesorii voștri.”
„Proiectul pe care l-ați realizat voi, elevii Liceului Dimitrie Paciurea, este cu atât mai merituos cu cât nu aveți o formare în domeniul iconografiei și artei bizantine. Și totuși, lucrarea a fost apreciată de un specialist în artă sacră drept una extrem de reușită”, a afirmat Părintele Diacon Eugen Maftei.
Prof. Cristian Alexa, inspector școlar, a apreciat că „în această sală de clasă, copiii și profesorii vor avea bucuria să se afle într-un mediu atât de propice dezvoltării lor spirituale și mai ales orei de Religie”.
„Fiecare dintre icoane este o fereastră spre cer. Precum atunci când privim printr-o fereastră privirea nu se oprește doar asupra ferestrei, ci trece dincolo, către o realitate din afară, la fel și atunci când privim o icoană, privirea noastră, privirea ochilor spirituali se îndreaptă spre Împărăția lui Dumnezeu. Și aici elevii și profesorii vor avea ocazia, ca într-un pridvor de biserică, după cum s-a mai spus, să-și îndrepte privirile către Dumnezeu”, a explicat prof. Cristian Alexa.
„Încă o dată se vede buna colaborare dintre două instituții fundamentale ale poporului român, și anume între Biserică și școală. După cum știm cu toții, primele școli au apărut în pridvoarele Bisericii, iar astăzi, aici, putem să ne bucurăm că suntem ca într-un pridvor de biserică”, a mai spus inspectorul școlar.
Prof. Cristian Alexa și-a exprimat recunoștința pentru buna colaborare instituțională dintre Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Arhiepiscopia Bucureștilor.
O școală ca un pridvor de biserică
Prof. Alexandru Bodoros, coordonatorul proiectului, intitulat „Poarta cerului”, a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel, Arhiepiscopiei Bucureștilor, părinților prezenți la eveniment și inspectorului școlar Cristian Alexa, colegilor profesori și directorului liceului.
„Am încercat să punem într-o formă văzută apropierea de Dumnezeu, talentul elevilor, pe care tot Dumnezeu l-a dăruit, dar și această relație pe care fiecare om o are cu Dumnezeu și în special elevii mei. Am reușit în acest proiect să adunăm sfinți români, cărturari, iconografi și imnografi – i-am numit noi sfinți artiști, care sunt ocrotitorii acestui liceu, care sunt ocrotitorii fiecărui artist în parte”, a spus profesorul.
„I-am zugrăvit și pe voievozii noștri cei mai de seamă, pe care îi pomenim în rugăciuni și pe care Biserica i-a așezat în calendar, pentru că întotdeauna ei au încurajat școala și cultura. Dacă altădată în fiecare biserică sau mănăstire se afla câte o școală, acum am încercat să readucem Biserica în școală”, a spus prof. Alexandru Bodoros.
Evenimentul s-a încheiat cu decernarea de diplome și distincții. Părintele Diacon Eugen Maftei a oferit, din partea Părintelui Patriarh Daniel, Diploma omagială a anului 2022 persoanelor implicate în realizarea acestui proiect: profesorul Horia Sabin Drăgoi, directorul Liceului Dimitrie Paciurea; profesorul Cristian Alexa, inspectorul școlar pentru religie al municipiului București; profesorul Alexandru Bodoros; Arhimandritul Irineu Dogaru și Părintele Radu Ilinoiu.
Toți cei implicați în proiect au primit din partea liceului Distincția Dimitrie Paciurea.
Pictura sălii de clasă a început în noiembrie 2021 și este inspirată din pictura Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a bisericii Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Capitală, din pictura bisericii Mănăstirii Chiajna – Giulești și din lucrările pictorilor Ioan Popa și Gabriel Toma Chituc. Parohia „Sfânta Vineri – Pajura” și Biserica Palatului Cotroceni au susținut aproape jumătate din costurile pictării sălii de clasă.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 363
Id: 77072
Data: Jun 5, 2022
Imagine:
Sala de clasă pictată în stil bizantin de elevii Liceului Dimitrie Paciurea din Capitală a fost binecuvântată vineri, în prezența mai multor reprezentanți ai Școlii și Bisericii. Prof. Cristian Alexa, inspector școlar la disciplina Religie pentru București, a numit-o „laborator al .....
Data: Jun 5, 2022
Obiecte bisericești, icoanele, cărțile, dispozitivele media, dar și veșmintele de la Depozitul de Colportaj al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pot fi achiziţionate de acum online din magazinul virtual al Eparhiei,
Data: Jun 5, 2022
Mitropolitul Nifon a primit joi „Diploma de Excelență” la Gala de Excelență organizată de Consiliul Județean Dâmbovița în Sala .....
Data: Jun 5, 2022
Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat joi, de praznicul Înălțării Domnului, prima Sfântă Liturghie în noua biserică a Parohiei Preoteasa din județul Sălaj.
Din soborul de preoți slujitori au făcut parte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei .....
Data: Jun 5, 2022
Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat joi, de praznicul Înălțării Domnului, prima Sfântă Liturghie în noua biserică a Parohiei Preoteasa din județul Sălaj.
Din soborul de preoți slujitori au făcut parte Arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei .....
Data: Jun 5, 2022
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a slujit duminică la Parohia „Miron Patriarhul” din Sectorul 1 al Capitalei.
La predică, ierarhul a vorbit despre unitatea Bisericii făcând referire la cinstirea Sfinților Părinți de la Primul Sinod Ecumenic, precum și .....
Data: Jun 6, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).