Biserica Ortodoxa se afla duminica, 31 iulie 2016, in ziua Lasatului secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Incepand cu data de 01 august, Biserica a randuit inceputul unei noi etape de pregatire duhovniceasca printr-un post asezat spre cinstirea Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria. Postul mai este numit Postul Santamariei Mari sau Postul lui August.
Despre importanta acestui post a vorbit astazi Patriarhul Romaniei in cuvantul rostit la Paraclisul istoric al Resedintei Patriarhale.
Postul Adormirii Maicii Domnului este un post al bucuriei, al evlaviei noastre fata de Maica Domnului, deoarece in aceasta perioada se citesc Paraclisele Maicii Domnului si se fac pelerinaje la bisericile inchinate Maicii Domnului. De asemenea, se intensifica rugaciunile catre Maica Domnului, cerandu-i ca sa ne ocroteasca, sa ne pazeasca de tot raul, de toate necazurile si in mod deosebit sa ne ajute sa sporim in dragostea fata de Hristos, fata de Biserica si de toti sfintii lui Dumnezeu, a spus Preafericirea Sa.
[audio mp3="http://basilica.ro/wp-content/uploads/2016/07/post-md-badea-1-18.mp3"][/audio]
Maica Domnului este prin excelenta ocrotitoarea Bisericii, a mai subliniat Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.
Maica Domnului insasi este ocrotitoarea fecioarelor si a maicilor, a orfanilor, a vaduvelor. Maica Domnului este pazitoarea pruncilor, dar si a parintilor care au multi copii. Este ocrotitoarea preotilor, diaconilor, episcopilor, intrucat Fiul ei este Mare Preot, Arhiereul vesnic, Iisus Hristos. Ea este ocrotitoarea intregii Biserici si mult rugatoare nebiruita, adica nerefuzata. Este izbavirea din nevoi a neamului crestinesc, a explicat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.
[audio mp3="http://basilica.ro/wp-content/uploads/2016/07/post-md-badea-2-18.mp3"][/audio]
(Preluare Radio Trinitas)
Momentul Adormirii Fecioarei Maria nu este consemnat in Sfanta Scriptura, dar marturia lasata de Dionisie Areopagitul lamureste faptul ca Fecioarei Maria i-a fost descoperit momentul mortii – adormirii sale, iar Apostolii care erau in diferite tari spre a implini misiunea de propovaduire au fost adusi pe nori la sicriul Maicii si, desigur, au savarsit rugaciuni si cantari pana in momentul ingroparii ei in satul Ghetsimani.
Astfel, pe langa faptul ca Biserica a stabilit data praznuirii Adormirii Maicii Domnului la 15 august, a mai hotarat ca acest eveniment din viata religioasa sa fie precedat de post.
Inca din primele secole, postul acesta nu se tinea peste tot in acelasi timp si in acelasi fel. Crestinii din Antiohia posteau doar o singura zi, la praznicul Schimbarii la Fata a Domnului. In partea Constantinopolului se postea doar patru zile; doar crestinii din Ierusalim posteau opt zile. Aceasta situatie a facut ca Biserica sa ia atitudine asupra stabilitatii acestui post.
Astfel, in anul 1166, la Constantinopol a avut loc intrunirea unui sinod prezidat de Patriarhul locului respectiv, Luca Chrisoberg, unde s-a hotarat: Postul acesta sa inceapa in ziua de 1 august si sa se termine in dimineata zilei de 15 august, cand incepem sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului este randuit de Biserica spre aducerea aminte de virtutile alese ale Sfintei Fecioare si de postul cu care ea insasi, dupa traditie, s-a pregatit pentru trecerea la cele vesnice.
In aceasta perioada de doua saptamani, Biserica recomanda credinciosilor infranarea si ii indeamna la rugaciune si fapte bune.
The post Lasatul secului. Luni incepe Postul Adormirii Maicii Domnului appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 1027
Id: 60800
Data: Jul 31, 2016
Imagine:
Inaltpreasfintitul Parinte Iosif, Mitropolitul Ortodox .....
Data: Jul 31, 2016
Preasfintitul Parinte Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, .....
Data: Aug 5, 2016
Arhiepiscopia Bucurestilor organizeaza in ziua de marti, 06 .....
Data: Aug 5, 2016
Copiii Centrului social Best Life al Arhiepiscopiei Craiovei au .....
Data: Aug 5, 2016
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).