Lasatul secului pentru Postul Sfintelor Pasti

Dupa ce saptamana trecuta crestinii ortodocsi au lasat sec de carne, a venit randul ca maine, 6 martie, in Duminica Izgonirii lui Adam din rai, credinciosii sa lase sec si de branza, oua si peste. Lasata secului , asa cum mai este cunoscuta popular ultima zi in care se mai poate manca de dulce , este petrecuta diferit de la o zona la alta a tarii, in special in lumea satului. In Transilvania, mai exact in satul Limba din comuna Ciugud, judetul Alba, inca se mai pastreaza obiceiurile strabune. Intelegand importanta perioadei de ajunare, gospodinele pregatesc, la inceputul postului, toate vasele din bucatarie.Fiind ultima zi in care se mai poate manca de frupt, femeile pregatesc, din aluat dospit, placinte. Dintre obiceiurile mostenite din mosi stramosi, transilvanenii mai respecta aici strigatul peste sat si hodaita . Satul nostru are si o sarbatoare aparte legata de acest inceput al Postului Mare. Este vorba de hodaita cand credinciosii se aduna la camin si acolo se vor face placinte, se face un foc mare, cunoscand faptul ca focul este in sine purificator, iar ei au aceasta certitudine ca focul ii curata si sufleteste si trupeste , a spus parintele paroh Marius Pistanila, dupa cum informeaza TRINITAS TV.Dupa ce au randuit casele si gospodariile, oamenii sunt pregatiti sa inceapa cel mai lung si cel mai aspru post al anului bisericesc. Anul acesta, postul incepe pe 7 martie si tine pana pe 24 aprilie.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 817

Id: 12175

Data: Mar 5, 2011

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Recomandari site-uri partenere:
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).