Liturghie arhiereasca in parohia Fratautii Vechi

Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din parohia Frătăuţii Vechi a fost neîncăpătoare de numărul mare de credincioşi care au venit să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpresfinţitul Arhiepiscop Pimen. În cadrul slujbei a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena în Patriarhia Română. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a vorbit în cuvântul adresat credincioşilor despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a XXVI-a după Rusalii, în care s-a citit pila bogatului căruia i-a rodit ţarina.

"Sfânta Evanghelie de astăzi (n.r. duminică) ne-a arătat cum să folosim bunurile noastre pământeşti, roadele câmpului. Roadele pământului sunt daruri şi pentru suflet atunci când sunt oferite celor nevoiaşi. Aşa cum pâinea şi vinul se prefac în Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos, la fel şi roadele pâmântului se transformă în hrană pentru suflet, prin milostenie. Sfinţii Părinţi ne spun că oricât de mică ar fi milostenia, Dumnezeu o răsplăteşte. Din roadele muncii trebuie să dăm celor săraci şi Bisericii, care se roagă pentru toţi. Viaţa creştină înseamnă să trăim nu doar pentru noi, ci şi pentru semenii noştri. Dacă în casele noastre ne odihnim cu trupul, în biserică ne odihnim sufletul", a spus IPS Pimen. Din soborul de preoţi şi diaconi care au slujit alături de IPS Pimen a făcut parte şi pr. Petru Lupăştean Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuţi, care şi-a exprimat bucuria de a fi prezent în biserica parohiei Frătăuţii Vechi.

"Am venit să slujesc cu toată dragostea Sfânta Liturghie în parohia Frătăuţii Vechi. Preoţii din această parohie sunt foarte râvnitori, iar enoriaşii de aici sunt cu adevărat slujitori ai lui Hristos, fiind mereu înclinaţi spre fapta cea bună. Oamenii din aceste locuri înţeleg că trebuie să dea şi săracilor din ţarina care le rodeşte. Acum, la începutul Postului Crăciunului, îmi doresc ca toţi să facem să rodească prin post şi rugăciune şi ţarina sufletului nostru. Din toate darurile pământeşti să dăm şi săracilor. De asemenea, din cele duhovniceşti să împărţim celor din jur atât cât ne stă în putinţă şi cât ne oferă Bunul Dumnezeu", a declarat pr. protopop Petru Lupăştean Barfă. Biserica din Frătăuţii Vechi a fost ridicată în anul 1860, la iniţiativa preotului cărturar Teofil Patraş. După moartea soţiei, ctitorul s-a retras în monahism, devenind ulterior stareţ al Mănăstirii Putna. Sfântul lăcaş este construit din cărămidă, la exterior fiind lucrat în praf de piatră. La interior, biserica este împodobită cu pictură şi cu strane sculptate. Iconostasul lăcaşului de închinăciune a fost pictat de renumitul pictor Epaminonda Buceschi.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 607

Id: 35655

Data: Nov 18, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).