Lucrarea preotilor Mitropoliei Basarabiei este o lucrarea a luminii: Episcopul Antonie de Balți

Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, a oficiat sâmbătă un Te Deum cu prilejul împlinirii a 28 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

„Lucrarea preoţilor Mitropoliei Basarabiei este o lucrarea a luminii. O lucrare pentru lumină şi în lumină”, a spus ierarhul la finalul slujbei oficiate în biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena” din satul Corlăteni, rn. Râşcani.

Preasfinţia Sa a mulţumit părinţilor consilieri, preoţilor şi credincioşilor, „care cu jertfă şi devotament promovează adevărul eclesiastic în partea de nord a Republicii Moldova”.

PS Antonie a menţionat contribuţia determinantă a Mitropolitului Petru, a clericilor şi credincioşilor, care l-au urmat pe Episcopul de Bălţi de atunci, în lucrarea de reactivare a istoricii structuri bisericeşti din acest spaţiu.

Ierarhul a subliniat, în mod special, şi aportul domnului Vlad Cubreacov în edificarea mitropoliei.

Mitropolia Basarabiei este o Biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată în data de 14 septembrie 1992 și recunoscută oficial de Patriarhia Română în 19 decembrie 1992 drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv.

Mitropolia Basarabiei numără 4 episcopii istorice sufragane: Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi, (fosta Episcopie a Hotinului), Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Episcopie de Cetatea Albă şi Ismail), Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria).

Mitropolia Basarabiei a luat naştere după Marea Unire prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chişinău la rangul de mitropolie. Decizia a fost luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în data de 15 noiembrie 1923.

Arhiepiscopul de Chişinau, Gurie Grosu, a fost ridicat la rangul de Mitropolit al Basarabiei, în data de 21 aprilie 1928.

În timpul ocupaţiei sovietice din 1940-1941, şi mai apoi sub regim sovietic din 1944 pana în 1992, Mitropolia Basarabiei şi-a încetat activitatea.

Ca răspuns la cererile Adunării Eparhiale din 14 septembrie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa din 19 decembrie 1992, a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

Preasfințitul Părinte Petru (Păduraru), fostul episcop de Bălţi al Mitropoliei Chişinăului, a devenit în 1992 locţiitor şi mai apoi, în octombrie 1995, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit.

Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de guvernul Republicii Moldova în data de 30 iulie 2002.

Foto credit: Episcopia de Bălţi

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 229

Id: 72230

Data: Dec 19, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).