Mănăstirea Berislăvești și-a serbat ocrotitorii: Prin Sf. Trei Ierarhi, apele harului s-au revărsat peste lume

Mănăstirea Berislăvești din județul Valcea și-a serbat marți hramul istoric. Slujbele au fost oficiate de Protos. Rafail Bratu, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Ramnicului, care a spus că prin Sfinții Trei Ierarhi, apele harului s-au revărsat peste intreaga lume.

Sărbătoarea a inceput in ajun, cu slujba Privegherii, in cadrul căreia părintele exarh a vorbit despre indemnul lui Dumnezeu adresat lui Avraam: „Fă ce-i plăcut inaintea Mea și fii fără prihană”. Indemnul face referire la continua lucrare duhovnicească a fiecărui om credincios, de-a lungul vieții sale, a explicat Protos. Rafail Bratu.

In ziua de pomenire a Sfinților Trei Ierarhi, Părintele Exarh Rafail Bratu a condus soborul de slujitori, intre care s-a numărat și Protos. Siluan Bouleanu, duhovnicul Mănăstirii Berislăvești.

Hramul Mănăstirii Berislăvești a inceput luni, 29 ianuarie 2024, cu slujba Privegherii oficiată de Protos. Rafail Bratu, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Ramnicului. Sursa foto: Mănăstirea Berislăvești

In omilia sa, Protos. Rafail Bratu s-a referit la cuvintele Psalmistului David: „Adanc pe adanc cheamă in glasul căderilor apelor Tale!” (Ps. 41, 9).

„Adancul existenței și al iubirii dumnezeiești a chemat adancul cunoștinței de Dumnezeu, de care s-au impărtășit Sfinții Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvantătorul și Ioan Gură de Aur prin studiu dar mai intens prin viețuirea lor ascetică și mistică”, iar „apele curgătoare ale harului s-au revărsat peste cei trei mari luceferi și, prin ei, peste toată lumea”, a explicat părintele exarh.

Protos. Rafail Bratu a vorbit despre Sfinții Trei Ierarhi la hramul Mănăstirii Berislăvești marți, 30 ianuarie 2024. Sursa foto: Mănăstirea Berislăvești

Maicile de la Mănăstirea Bistrița Valcii, conduse de stareța lor, Stavrofora Anastasia Honcioiu, au infrumusețat slujba Sfintei Liturghii prin cantarea la strană.

La finalul slujbei, Monahia Ștefanida Negru, stareța Mănăstirii Berislăvești, i-a transmis mulțumiri Inaltpreasfințitului Părinte Varsanufie pentru părinteasca purtare de grijă, soborului de slujitori și numeroșilor pelerini, invitandu-i să se bucure și de agapa pregătită de maicile mănăstirii.

Maicile de la Bistrița Valcii s-au alăturat stranei la hramul de la Berislăvești marți, 30 ianuarie 2024. Sursa foto: Mănăstirea Berislăvești

„Hramul mănăstirii este pentru obște o aducere aminte a faptului că principalii ctitori ai unui locaș de cult sunt Sfinții lui ocrotitori”, a transmis, pentru Basilica.ro, Protos. Siluan Bouleanu, duhovnicul obștii de la Berislăvești.

Mănăstirea Berislăvești a fost intemeiată in 1754 de boierul Alexandru Bucșănescu. Celălalt hram istoric este „Sf. M. Mc. Gheorghe”.

Mănăstirea Berislăvești, monument istoric de valoare națională și universală, a fost restaurată cu fonduri europene in perioada 2016-2023. Foto: Manastireaberislavesti.ro

De-a lungul timpului, mănăstirea a fost loc de nevoință pentru monahi și, apoi, pentru monahii, o oază de liniște pentru pelerini, școală gimnazială pentru copii. Pentru o perioadă, după decretul 410/1959, care a alungat monahii și monahiile din mănăstiri, Mănăstirea Berislăvești a fost transformată in biserică parohială.

Frescă din biserica Mănăstirii Berislăvești. Sursa foto: Mănăstirea Berislăvești

Ansamblul monastic de la Berislăvești este pe lista monumentelor istorice de valoare națională și universală. Mănăstirea se află la 8 kilometri distanță de Călimănești, pe malul stang al raului Olt.

Sursa foto: Mănăstirea Berislăvești

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 164

Id: 80195

Data: Feb 1, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).