Mănăstirea Putna: Simpozion despre PS Irineu Crăciunaș, considerat părinte duhovnicesc al obștii in anii 1990

Mănăstirea Putna a organizat marți un simpozion dedicat Episcopului Irineu Crăciunaș, la 50 de ani de la trecerea Preasfinției Sale la Domnul.

Episcopul Irineu Crăciunaș, in activitatea sa de vicar administrativ și apoi de Episcop Vicar, a fost delegat in numeroase randuri de către Mitropolitul Iustin Moisescu să slujească la Mănăstirea Putna și să se ocupe de diferite probleme ale mănăstirii. Obștea ii este recunoscătoare și pentru folosul pe care scrierile sale teologice l-a adus obștii.

In deschiderea lucrărilor, Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a arătat cum a devenit Episcopul Irineu Crăciunaș „un părinte duhovnicesc al obștii Mănăstirii Putna in anii ’90”, prin intermediul scrierilor sale.

Mănăstirea Putna a organizat marți, 12 decembrie 2023, un simpozion dedicat Episcopului Irineu Crăciunaș, la 50 de ani de la trecerea Preasfinției Sale la Domnul: Părintele Decan Ion Vicovan, Arhim. Melchisedec Velnic și Părintele Consilier Constantin Oprea in debutul manifestării. Foto: Mănăstirea Putna

Părintele Constantin Oprea, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a prezentat activitățile comemorative dedicate Episcopului Irineu Crăciunaș in eparhie.

Au urmat citirea mesajului Părintelui Arhiepiscop Timotei al Aradului, fost coleg de studii cu Preasfințitul Părinte Irineu, și o prezentare de carte: Arhim. Dosoftei Dijmărescu de la Mănăstirea Putna, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a prezentat cele patru volume In memoriam Episcopul Irineu Crăciunaș – 50 de ani de la trecerea la cele veșnice, apărute la editura eparhială Crimca.

Părintele Profesor Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a prezentat o comunicare despre cadrul istoric, social, cultural și teologic in care a activat Episcopul Irineu Crăciunaș și a amintit că, prin opera și activitatea in cadrul Mitropoliei de la Iași, ierarhul a fost apreciat atat in țară, cat și in străinătate.

Viață mănăstirească reactivată in comunism

Prima sesiune de comunicări, moderată de prof. univ. dr. Ion Vicovan, a fost deschisă de Părintele Profesor Daniel Niță-Danielescu, care a prezentat „chipuri și icoane” ale unor arhierei din trecut așa cum apar ele in scrierile Episcopului Irineu Crăciunaș: Sf. Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, și Veniamin Costachi, Mitropolit al Moldovei.

Comunicarea Părintelui Bogdan Racu, „Preocupările de istorie bisericească ale Episcopului Irineu Crăciunaș”, a analizat opera istorică a Episcopului Irineu, care include: studii de istorie a artei, studii dedicate unor ierarhi și personalități bisericești și unor așezăminte monahale, și studii referitoare la relațiile Bisericii Ortodoxe Romane cu celelalte Biserici Surori.

Arhim. Dosoftei Dijmărescu a prezentat marți, 12 decembrie 2023, la Mănăstirea Putna, patru volume dedicate episcopului Irineu Crăciunaș de Editura Crimca a Arhiepiscopiei Suceveni și Rădăuților. Foto: Mănăstirea Putna

In continuare, Părintele Profesor Constantin Coman a prezentat lucrarea „Schițe (Propuneri) pentru un profil teologic al Episcopului Irineu Crăciunaș”, bazată pe analiza studiilor de Teologie morală din al doilea volum din operele „acestui episcop uitat”.

Părintele Daniel Isai a prezentat lucrarea „Conceptul de relație interumană in gandirea Episcopului Irineu – o posibilă lectură din perspectiva părintelui Dumitru Stăniloae și a filosofului Jean Luc Marion”. Conceptul central al analizei autorului este intenționalitatea pe care o surprinde in trei categorii de relații: om pentru om, om langă om și om contra om, ultimele două fiind marcate de egocentrism.

In prima sesiune au mai prezentat lucrări lect. dr. Alexandru Prelipcean – „Pocăința in opera teologică a Episcopului Irineu Crăciunaș” și Părintele Profesor Vasile Nechita – „Confirmări internaționale ale studiilor de iconografie ale Episcopului Irineu Crăciunaș”. Cea de a doua prezintă eforturile episcopului de reactivare a vieții mănăstirești prin lucrările de restaurare de la Humor, Moldovița și Arbore și studiile iconografice ale ierarhului, care au primit confirmarea din partea unor cercetători recunoscuți in domeniu.

Părintele Profesor Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a moderat prima sesiune de comunicări a Simpozionului „Teologie, cultură, misiune și viață duhovnicească in opera Episcopului Irineu Crăciunaș” marți, 12 decembrie 2023. Foto: Mănăstirea Putna

Sesiunea s-a incheiat cu o evocare personală a părintelui Teodor Giosanu din Campulung, care a fost prezent la inmormantarea ierarhului, și cu amintiri ale părinților Ionuț Ionescu și Ilie Macar din Sadova, rude prin alianță cu Preasfințitul Părinte Irineu Crăciunaș.

Pacea ca imperativ creștin

A doua sesiune de comunicări a fost moderată de Părintele Profesor Constantin Coman și a debutat cu prezentarea lucrării Diac. Lect. Alexandru Mihăilă, „Episcopul Irineu Crăciunaș. Contribuții la exegeza biblică”. Concluzia autorului este că, in scrierile sale, Episcopul Irineu a imbinat armonios zona liturgică cu patristica biblică.

Conf. univ. dr. Ciprian Iulian Toroczkai, in „Porunca păcii și roadele ei, in viziunea episcopului Irineu Crăciunaș”, se referă la tema păcii prezentă in scrierile episcopului, pentru care pacea nu este o poruncă, ci este un imperativ și are izvor hristologic.

Părintele Profesor Ștefan Iloaie a prezentat lucrarea „Implinirea ființei umane prin asumarea responsabilității morale, in gandirea episcopului Irineu Crăciunaș”, iar Părintele Profesor Gheorghe Popa, a prezentat „Conștiința teologică a Preasfințitului Irineu Crăciunaș: un model inspirator pentru formarea tinerilor teologi de azi”.

Bunătatea și blandețea care i s-au recunoscut ierarhului au avut ca izvor inălțimea vieții duhovnicești a acestuia, a spus Părintele Profesor Gheorghe Popa.

La final, părintele stareț Melchisedec Velnic a dat citire unei scrisori a Inaltpreasfințitului Părinte Calinic Argatu, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, in care acesta povestește intalnirea cu Episcopul Irineu Crăciunaș, socotit la vremea lui și in prezent „un adevărat călugăr”.

Citește aici biografia Episcopului Irineu Crăciunaș.


Simpozionul „Teologie, cultură, misiune și viață duhovnicească in opera Episcopului Irineu Crăciunaș” a făcut parte din seria de manifestări organizate in Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților la 50 de ani de la trecerea ierarhului la cele veșnice. Evenimentul a beneficiat de sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte. Comunicările vor fi publicate intr-un nou volum dedicat Episcopului Irineu.

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Putna

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 186

Id: 79841

Data: Dec 15, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).