Mai multe Biserici Ortodoxe Autocefale cer prelungirea lucrarilor de pregatire a Sfantului si Marelui Sinod

holyandgreat_logo

Desi toti Intaistatatorii de Biserici Ortodoxe au hotarat atat la Constantinopol, in anul 2014, cat si la Chambesy, in anul 2016, ca Sfantul si Marele Sinod sa aiba loc in luna iunie 2016, in ultima perioada mai multe Biserici Ortodoxe Autocefale au propus ca lucrarile pregatitoare ale acestui sinod sa fie prelungite.

Astfel, Biserica Ortodoxa Bulgara, reunita in Sinod in data de 01 iunie 2016, a cerut amanarea Sfantului si Marelui Sinod invocand, in principal, lipsa consensului tuturor Bisericilor Autocefale asupra Regulamentului de functionare a Sinodului si asupra unor documente propuse spre aprobare. Cu toate acestea, Regulamentul incurajeaza aducerea de amendamente, de corecturi, sau de adaugiri la textele propuse (art. 11)

De asemenea, Patriarhia Antiohiei, in data de 06 iunie 2016, a emis un comunicat in care se cere amanarea Sfantului si Marelui Sinod pana la o data cand relatiile de pace intre Bisericile Autocefale vor prevala si vor fi garantate reglementarile si procedurile executive si practice ale Sinodului precum si consensul tuturor Bisericilor asupra agendei sinodului. Printre nemultumirile semnalate de Patriarhia Antiohiei se afla si amanarea rezolvarii diferendului jurisdictional cu Patriarhia Ierusalimului dupa Sinodul din Creta.

La scurt timp, in data de 10 iunie 2016, Sinodul Bisericii Ortodoxe a Georgiei a facut public faptul ca nu va participa la Sfantul si Marele Sinod, care va avea loc in Creta, semnaland amendamente la documentele propuse, precum si nerezolvarea disensiunii dintre Patriarhia Antiohiei si Patriarhia Ierusalimului.

Argumentand cu evenimentele de mai sus, Biserica Ortodoxa Rusa a anuntat luni, 13 iunie 2016, ca nu va participa la Sinodul Panortodox. Toate Bisericile trebuie sa participe la Sfantul si Marele Sinod si numai atunci deciziile Sinodului vor fi legitime, a precizat Mitropolitul Ilarion, Coordonatorul Departamentului pentru Relatii Externe Bisericesti al Patriarhiei Moscovei.

Precizam faptul ca Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a sustinut in repetate randuri ca singura modalitate de solutionare a parerilor contrare este dialogul. Totodata, Preafericirea Sa a subliniat adeseori caracterul sinodal al Ortodoxiei, care trebuie sa se manifeste atat la nivel local, cat si universal (panortodox).

Ortodoxia este sinodala, atat la nivel local, national, cat si la nivel panortodox. Sinodul este intotdeauna institutia care are cea mai mare responsabilitate pentru pastrarea dreptei credinte, a dreptei vietuiri in Hristos si a organizarii pastorale la toate nivelurile, spunea Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane in cadrul sedintei Sfantului Sinod intrunit la Bucuresti in data de 7 iunie 2016.

Patriarhul Romaniei se roaga si indeamna pe toti credinciosii sa inalte rugaciuni ca Duhul Sfant si nu un duh lumesc sa calauzeasca lucrarile viitorului Sinod Panortodox.
Patriarhul Romaniei despre Sfantul si Marele Sinod: Avem nevoie de exprimarea unitatii, dar si a co-responsabilitatii" - Basilica.ro - Agentia de presa a Patriahiei Romane

The post Mai multe Biserici Ortodoxe Autocefale cer prelungirea lucrarilor de pregatire a Sfantului si Marelui Sinod appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 771

Id: 60173

Data: Jun 14, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).