Se împlinește centenarul de la nașterea maicii Benedicta de la Văratec. Cu studii muzicale, juridice și filologice, a fost profesor, șef de catedră, director al Institutului de Istorie și teorie literară George Călinescu, iar spre finalul vieții, monahie.
A rămas în mentalul colectiv al românilor drept unul dintre oamenii care au îmbinat magistral cultura și credința.
Articolul reunește cuvintele unor personalități despre Maica Benedicta:
„A reprezentat cu multă demnitate cultura românească contemporană și va rămâne un model luminos și inspirator pentru generația tânără, prin competența sa științifică, prin tenacitatea și dragostea sa pentru slujirea Cuvântului și a Frumosului, pe care le luminează permanent Credința”.
„Chiar în deceniile trecute, când Biserica și învățătura mântuitorului Hristos erau îngrădite cu strășnicie, curajul acestei purtătoare de mir a cuvântului lui Dumnezeu a rămas pildă de apostolat pentru credincioși”.
Patriarhul Teoctist
„Nu o pot vedea decât plutind în văzduhul sufletului românesc, cu credința ei creștină militantă, care se spovedea și se împărtășea chiar în contextul comunismului ateu, cu erudiția ei de largă cuprindere a fenomenelor culturale autohtone și europene, cu iscusința profesoarei universitare care izbutea să‑i creeze ucenicului Ioan Alexandru un curs de limbă și civilizație ebraică, la adăpostul căruia să le poată vorbi studenților despre și din Sfânta Scriptură”.
Mitropolitul Bartolomeu Anania
„Ea și‑a ales urcușul rugăciunii. Conștientă de greutatea lui, de primejdiile ivite în cale, pentru a fi mai sprintenă pe acest drum, și‑a luat numai un singur veșmânt: cel al smereniei”.
Arhiepiscopul Pimen
„Prin viața sa, Maica Benedicta a mărturisit tuturor că împlinirea omului este Dumnezeu. Parcă pentru a fi mai clar că și‑a asumat pe deplin acest răspuns, a devenit „mireasă a lui Hristos”. (…) În cazul ei, intrarea în monahism, departe de a fi o anulare a acumulărilor unui reprezentant de vârf al culturii umane, a însemnat o împlinire a înțelesurilor majore ale acesteia”.
Arhim. Melchisedec Velnic
„Ea face parte dintr‑o familie spirituală a culturii noastre. Este vorba de familia acelor cărturari învățați care au fost în același timp spirite religioase profunde. Zoe Dumitrescu‑Bușulenga mi se pare un produs reușit, bun, strălucitor al umanismului european în care ea așeza și Ortodoxia. Crede că omul despărțit de Dumnezeu se află în primejdie”.
Acad. Eugen Simion
„Se ruga tot timpul plângând. Niciodată n‑am văzut‑o să se roage fără să plângă. Plângea mult și stătea în picioare, în fața icoanelor, mult, mult de tot. Și o rugam să se mai odihnească”.
Monahia Eufrosina Jescu
Foto credit: Doxologia.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 219
Id: 71053
Data: Aug 20, 2020
Imagine:
Așezământul din Techirghiol destinat copiilor abandonați și mamelor aflate în dificultate se apropie de inaugurare. În prezent, se lucrează la finisaje.
În urmă cu cinci ani, după mai multe vizite efectuate la copiii abandonaţi în spitale, dar şi la cei din casele de .....
Data: Aug 20, 2020
Scara Sfântului Ioan – unul dintre tratatele ascetice răsăritene cele mai prețuite – rezumă experiența Părinților pustiului egiptean și spiritualitatea monahismului palestinian (sfinții Dorotei de Gaza, Varsanufie și Ioan).
Scrierea este împărțită în 30 de .....
Data: Aug 20, 2020
100 de elevi (clasele X-XII) din toată țara au posibilitatea să participe la un program de educaţie financiară care se va desfăşura în perioada 1 septembrie 2020 – 1 iunie 2021.
Programul presupune crearea unui club de educație financiară a cărui activitate se .....
Data: Aug 20, 2020
Joi, 20 august 2020 s-au împlinit 100 de ani de la nașterea marelui om de cultură Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, care spre finalul vieții a devenit Maica Benedicta de la Văratec.
Zoe Dumitrescu-Bușulenga s-a născut în 1920, la București, din părinții Nicolae .....
Data: Aug 20, 2020
Prezentatorul TV Dan Negru și-a făcut un selfie în timp ce se apropia de Sfântul Munte, pe care l-a distribuit pe Facebook cu mesajul că românii au fost, de-a lungul timpului, cei mai mari susținători ai locașurilor de închinare din Muntele Athos.
Data: Aug 20, 2020
Episcopul Ioan Casian a liturghisit de Adormirea Maicii Domnului în parohia Sf. Ap. Petru și Pavel din orașul Kitchener, Ontario. După slujbă, .....
Data: Aug 20, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).